У 2010 році виконком Вінницької міської ради планує придбати повний пакет акцій страхової компанії для організації медичного страхування мешканців міста. Кошти для цього передбачені у нещодавно прийнятому міському бюджеті. Таким чином планується зробити ще один крок до реформування міської системи охорони здоров\'я, не чекаючи, поки відповідні зміни відбудуться на загальнодержавному рівні. Основне завдання муніципальної страхової компанії полягатиме у створенні прозорого і чіткого механізму залучення додаткових коштів у галузь для підвищення якості медичних послуг.

Міська влада Вінниці уже чимало зробила для покращення ситуації у системі охорони здоров\'я - це і оновлення та дооснащення сучасним обладнанням лікувальних закладів, їх профілізація, перебудова роботи станції швидкої допомоги, відкриття сучасних кардіо- та перинатального центрів, запуск в роботу нового хірургічного корпусу МКЛ №2 тощо. Однак проблем залишається чимало. Фахівці переконані: проблеми у медичній сфері пов\'язані з багаторічним недофінансуванням медичної галузі на державному рівні. Наслідки цієї ситуації відчуває на собі і кожен пацієнт, і кожен лікар. Те, що якість та доступність медичних послуг без страхової медицини забезпечити практично неможливо, підтверджує досвід більшості країн світу.

Ще минулого року, виступаючи на одній з нарад за участю прем\'єр-міністра України, Вінницький міський голова Володимир Гройсман поставив питання про необхідність запровадження страхової медицини і запропонував відпрацювати такий механізм у нашому місті. Сьогодні ця ідея у Вінниці починає втілюватись у життя: розпочинається робота по створенню муніципальної страхової компанії, яка б працювала в інтересах вінницької громади та брала участь у фінансуванні закладів охорони здоров\'я міста. За забезпеченням прозорості її діяльності буде слідкувати спеціально створена наглядова рада.

У бюджеті міста на 2010 рік закладено майже півтора мільйони гривень на придбання акцій вже працюючої страхової компанії. Очільник міста Володимир Гройсман пояснив, що на створення такої структури «з нуля» піде значно більше коштів - до 10 мільйонів гривень. Тому вінницька міська рада планує придбати вже працюючу компанію і зробити її муніципальною. «Для мене важливо, що муніципальна страхова компанія буде працювати в інтересах громади, а не приватних власників. Сподіваюсь, що до кінця поточного року ми знайдемо компанію, яка нам підходить за своїми показниками, - говорить міський голова. - У закладах охорони здоров\'я зараз діють різні фонди, каси, благодійні внески і так далі. Навести у цьому порядок вкрай складно, тому завдання принципове - створити сучасний ефективний інструмент для залучення додаткового ресурсу і відповідні умови, щоб усі кошти, які будуть акумульовані страховою компанією, працювали на забезпечення для мешканців міста якісних медичних послуг, а для працівників галузі охорони здоров\'я - гідного рівня оплати їх праці».

Слід зазначити, що створення муніципальної медичної страхової компанії - важливий, але далеко не єдиний крок, який включає стратегія реформування системи охорони здоров\'я міста. Над розробкою таких системних кроків працює спеціально створена мерією комісія по реформуванню галузі. Заходи по покращенню фінансування галузі здійснюються паралельно з заходами, спрямованими на підвищення професійного рівня та відповідальності медичних працівників. Нещодавно повідомлялось, що Вінницька міська рада з 2010 р. запроваджує систему набору лікарів та середнього медичного персоналу у лікувальні заклади міста через публічний конкурс, який передбачає також квоту і для кращих випускників медичних ВУЗів. Відпрацьовуються також механізми створення постійно діючої міської системи підвищення кваліфікації медичних працівників, у тому числі із залученням зарубіжних фахівців.

У Вінницькій міській раді сподіваються, що реалізація низки таких кроків дозволить за декілька років вивести міську систему охорони здоров\'я на якісно новий рівень.


Переглядів: 4292
Поширень: 0