Хірурги та анатоми, гістологи та ембріологи, відомі вчені з понад 20 країн світу (загалом більше тисячі учасників), зібрались у Вінниці, аби відзначити 200-ту річницю з дня народження великого вченого, новатора у галузі медицини Миколи Івановича Пирогова.

Цього дня численна делегація медиків розпочала відзначення дня народження Миколи Пирогова із молебну у церкві-некрополі видатного хірурга. Далі відбулась урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника засновника польової хірургії та екскурсія по музею-садибі. Опівдні медична еліта зібралась у залі театру на офіційне відкриття IV міжнародних «Пироговських читань», у якому взяли участь заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець та керівництво міста і області.

Міський голова Володимир Гройсман привітав учасників конгресу «Пироговські читання» та XXII з’їзду хірургів України та побажав плідної роботи. «Сподіваюсь, що від’їжджаючи із Вінниці, ви візьмете із собою частинку нашого міста, - сказав у своєму вітальному слові мер. – Ми пишаємось людиною із світовим ім’ям, яка зробила вагомий внесок в історію розвитку медицини. Проведення «Пироговських читань» у місті, де проживав та працював понад 20 років цей видатний вчений, є ще однією нагодою вшанувати ім’я Миколи Івановича Пирогова».

Упродовж трьох днів, з другого по п’яте червня, на базі Вінницького національного медичного університету імені видатного хірурга, проходитимуть секційні засідання з дитячої, пластичної, лапароскопічної та інших галузей хірургії. Наприкінці тижня, п’ятого червня, відбудеться закриття конгресу за участю медиків зарубіжжя та України.

Цікаві факти з життя Миколи Пирогова:

  • Роки життя: 12 (25) листопада 1810, Москва – 23 листопада (5 грудня) 1881, с. Вишня (нині в межах Вінниці)
  • Лікар, хірург, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук, член багатьох зарубіжних академій
  • Як військовий лікар брав участь у війні на Кавказі (1847), Кримській війні (в т.ч. обороні Севастополя, 1855), Російсько-турецькій війні (1877-1878, в Болгарії)
  • Коли М.І. Пирогов став вимагати, щоб російські хірурги оперували в білих кип’ячених халатах, адже їх звичайна одежа може нести шкідливі мікроби, його ж колеги запроторили його в божевільню (на 288 днів). Однак вже за три дні його звідти випустили, не знайшовши порушень у психіці.
  • В 1855 році, будучи старшим вчителем в Сімферопольській гімназії, Д.І. Мендєлєєв, який ще з юності мав проблеми зі здоров’ям (підозрювали навіть, що у нього чахотка), був прийнятий і оглянутий М.І.Пироговим. Констатуючи задовільний стан пацієнта, Пирогов заявив: «Ви нас обох переживете». Ці слова не лише вселили в майбутнього великого вченого впевненість у прихильності до нього долі, а й збулись. У подальшому Д.І. Мендєлєєв говорив про М.І. Пирогова: «Оце був лікар. Наскрізь людину бачив і одразу мою натуру зрозумів».
  • Пирогов врятував від ампутації ногу італійського революціонера Джузеппе Гарібальді
  • Гостями професора Пирогова у Вінниці були композитор Петро Чайковський, педагог Ушинський, лікарі Боткін, Мєчніков, Скліфасовський, імператор Олександр ІІ
     

Новини по темі:

 


Переглядів: 4142
Поширень: 0