22 червня, на території 48-го арсеналу зберігання боєприпасів, що у місті Калинівка на Вінниччині, відбулося тренування особового складу та пожежних розрахунків з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (стихій, пожеж, незаконних проникнень та ін.)

На Вінниччині відбулись тренування пожежних підрозділів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

У тренуванні взяли участь заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Хижий, ТВО Командувача Сил підтримки генерал-лейтенант Володимир Ткач, голова Калинівської райдержадміністрації Руслан Слюсаренко, представники органів місцевого самоврядування, особовий склад 48-го арсеналу, пожежні підрозділи МНС з Калинівки та Вінниці, керівництво інших силових відомств, командування арсеналів, складів та баз зберігання, представники центральних та регіональних засобів масової інформації.

Навчання відбулося у декілька етапів. Моделювалися різні позаштатні ситуації, які становлять серйозну загрозу для сховищ із боєприпасами особливо у літній період часу.

На Вінниччині відбулись тренування пожежних підрозділів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

За легендою тренування, на арсенал напала терористична група, яка має на меті здійснити теракт на технічній території військової частини. На напад групи миттєво відреагував взвод охорони та оборони. Озброєний штатною зброєю та технікою, підрозділ блокував спробу диверсії , а саму терористичну групу було захоплено.
Під час ведення короткочасного бою терористична група, з метою спроби прикриття свого відходу, створила осередок лісової пожежі на підступах до охоронного периметру в зоні охорони та на технічній території поблизу внутрішньої огорожі. В частині оголошено загальну пожежну тривогу.

Усіма силами та засобами пожежні розрахунки локалізували пожежу, яка уже охопила одне із сховищ з боєприпасами. В частину прибувають підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій з Калинівки та Вінниці.

На іншому навчальному майданчику розгорнуто Пункт евакуації арсеналу та польовий шпиталь. За легендою навчань, декілька військовослужбовців отримали поранення, їм надається медична допомога. Організовується збір та евакуація мешканців житлового містечка, особового складу, озброєння та військової техніки, матеріальних засобів військової частини.

На Вінниччині відбулись тренування пожежних підрозділів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

– Вперше на території 48 арсеналу проводиться подібне широкомасштабне навчання, із залученням органів місцевої влади, підрозділів МНС та інших силових відомств, – говорить заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Хижий. – За підсумками тренування ми можемо поставити високу оцінку пожежним підрозділам та іншим учасниками заходу. Головне, що сьогодні ми відпрацювали питання взаємодії з іншими структурами та відомствами при можливих нештатних ситуаціях. Як кажуть береженого, Бог береже, тому подібні навчання проводитимемо частіше, однак усе залежить від фінансування.

Відповідаючи на запитання журналістів, заступник начальника Генерального штабу підтвердив інформацію про те, що калинівський арсенал дійсно підлягає розформуванню. Однак про терміни говорити справа невдячна. Згідно з розрахунками, щороку необхідно поступово утилізувати 75 тисяч тон боєприпасів (йдеться про усі склади та арсенали). Однак нинішнє фінансування не дозволяє цього робити. За 2009 рік було утилізовано лише 19 тисяч тон.

Дії пожежних розрахунків 48-го арсеналу високо оцінив начальник Головного управління МНС у Вінницькій області полковник Руслан Шевчук.
– Поставлю тверду четвірку з плюсом, відпрацювали непогано, – сказав Руслан Шевчук. – Є ще питання над якими треба попрацювати, особливо вони стосуються взаємодії. В цілому враження непогане. Я був у Лозовій і у Новобогданівці під час ліквідації наслідків вибухів. Скажу, що арсенал у Калинівці значно переважає вище згадані у питаннях пожежної безпеки.

Крім того на 48-му арсеналі відпрацьований та узгоджений з органами місцевого самоврядування План ліквідації надзвичайних ситуацій, який передбачає організацію та проведення заходів у випадку виникнення надзвичайної ситуації на арсеналі, у тому числі евакуацію місцевого населення.

Довідка:
48-ий арсенал з 19 листопада 1938 року дислокується у місті Калинівка Вінницької області. У відповідно до акту на землекористування територія відведена для потреб оборони.

На території України зберігається понад 2,5 млн. тонн боєприпасів на десятках арсеналів, складах та базах зберігання. На утилізацію снарядів щороку необхідно виділяти з бюджету до 700 мільйонів гривень.

48-й арсенал знаходиться за два кілометри від міста Калинівка (Вінницька область). Тут зберігається 188 тисяч тонн боєприпасів (10 тис. умовних вагонів). Серед них – ракети до системи залпового вогню „Смерч”, „Ураган” та "Град". Загалом в Україні на арсеналах, базах і складах зберігається 2,5 мільйона тонн боєприпасів.

Варто згадати, що у 2009 році особовий склад пожежної роти 48-го арсеналу п’ять разів ліквідовував локальні лісові пожежі в оточенні арсеналу, які виникли через нехтування громадянами вимог пожежної безпеки. Найбільш масштабною за останні три роки пожежа була торік, 11 квітня. Вигоріла ділянка лісу площею 400 м2 .Пожежна команда зупинила вогонь лише за 30 метрів від складування військових засобів ураження.

За висновками експертів, найбільш пожежонебезпечним є весняно-літній період року. Зокрема, пожежі на інших техногенно-небезпечних об’єктах мали місце саме в цей період. У травні 2004 року – склади в Новобогданівці (Миколаївська область), у травні 2005 року у Цвітосі (Хмельницька області), у серпні 2008 року ст. Лозова, (Харківська область). Однією з причин останньої пожежі було загоряння сміттєзвалища господарчо-побутових відходів, поблизу технічної території частини.
Командир 48-го арсеналу – підполковник Остренко Андрій Олександрович.


Переглядів: 12129
Поширень: 0