Цього року відмічається 150 років з дня народження першого головного архітектора міста Вінниці Григорія Григоровича Артинова, завдяки якому наше, колись провінційне містечко, отримало низку сучасних будівель та перетворилося на місто зі своїми архітектурними пам’ятками.

Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан

Швидкоплинний час буває більш милостивим до творень людських рук, ніж до самих людей. Вінниця, якою пам’ятає її кожен з нас з народження, це такі визначні будівлі як водонапірна вежа, міський театр, школа та готель у центрі, синагога та багато інших. Більшість з цих будівель було побудовано на початку XX сторіччя під керівництвом міського архітектора та цивільного інженера Г. Артинова. На жаль, гідне визнання праці Артинова запізнилося майже на століття. Лише 2000-го року центральну вулицю, розплановану й забудовану за його проектами, за рішенням міської ради перейменовано на вулицю Архітектора Артинова.

8 серпня виповниться 110 років з того дня як Григорій Артинов погодився стати міським архітектором, і це ще одна визначна дата вшанувати яку покликана виставка, що носить назву „Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан”. Присвячена персонально Г.Г. Артинову виставка проводиться вперше. Ідейним натхненником цього заходу став керівник управління містобудування і архітектури вінницької облдержадміністрації, сьогоднішній головний архітектор вінницької області Сергій Царенко. Значну частину оригінальних експонатів для виставки було надано вінницьким краєзнавчим музеєм. Людмила Михайлівна Денисова, архітектор, краєзнавець та дослідниця історії архітектури міста на протязі років вивчала матеріали з життя та праці відомого архітектора.

Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан

Експозиція виставки складена таким чином, що на протилежних стінах глядач може бачити та порівнювати фото збудованих Артиновим будівель в часи коли жив сам архітектор, та те, якими вони є зараз, якими ми бачимо їх щоденно крокуючи вулицями міста. Центральне місце займають портрет Г.Артинова та факсиміле його креслень та документів: листів, кошторисів, офіційних прохань.

На початку ХХ ст. Григорій Григорович Артинов став головним архітектором міста Вінниці. До нього у Вінниці - маленькому провінційному містечку, яке робило лише перші кроки на шляху до європейської цивілізації, не існувало посади міського архітектора. Творчість Г.Г.Артинова багато в чому визначила образ Вінниці - традиційно затишного, і разом з тим, досить розвиненого міста. Але міські особняки й прибуткові будівлі були лише другорядною частиною діяльності міського архітектора. Місто мало потребу в каналізації, освітленні, надійних мостах, бібліотеках і лікарнях, готелях і банках, судових, повітових і земських установах.

Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан

Творча спадщина Артинова досить різноманітна. З подій, описаних пресою в 1915-1919 рр., видно, що Григорій Григорович проявляв турботу про озеленення й благоустрій міста, розвиток міського водогону (перші лінії - 1910 р.) і каналізації (також 1910-і рр.). У часи кривавої товкотнечі революції 1905 року, Першої Світової, а потім громадянської війни, міський архітектор Вінниці продовжував не тільки виконувати свої службові обов\'язки, але й виступив ініціатором створення у вересні 1919 р. "Товариства добробуту міста Вінниці", проектував міську вертикальну каналізацію з біологічними фільтрами, використовував енергію Південного Бугу, планував нову забудову міста.

Як бачимо, Г.Г.Артинов був дійсно універсальним зодчим. Але не менш цікавою рисою його характеру був дар організатора й наполегливість ентузіаста. Він був здатний на справжні творчі подвиги заради міста, жителем якого був.

Щороку зростає інтерес до минувшини нашого міста, адже як цікаво розглядати старі поштівки та світлини та вгадувати місцини на них зображені, розмірковуючи над впливом часу та людини на обличчя рідного міста. Вшанувати зроблене видатним вінничанином можна дбайливим ставленням нащадків до його здобутків та відвідуванням виставки, що триватиме у галереї АртШик ще до 8 серпня.


Переглядів: 6554
Поширень: 0