Програма основних святкових заходів святкування Дня міста «Вінниця-2010»

11 та 12 вересня - головна культурна подія року - День народження ВінниціЦього року організатори, - виконавчий комітет міської ради, - під час розробки концепції проведення Дня міста вирішили зробити акцент на історії Вінниці. А відтак городяни зможуть побачити всю історію міста в одному святі. Зокрема, вони стануть глядачами вже традиційного карнавалу, який у відповідності до задуму буде відображати персонажів різних епох життя подільської столиці. А по його завершенню розпочнуть працювати інтерактивні майданчики у різних куточках центральної частини міста. Кожен з них відповідатиме певній тематиці.

Урочисте відкриття Дня міста за сталою традицією відбудеться на Майдані Незалежності біля мерії о 14-й годині. Площу цього дня, окрім вже звичної атрибутики свята, будуть прикрашати чотири сторожових вежі, на яких спалахуватиме вогонь під час карнавалу. За сценарієм очолять його скоморохи, які крокуватимуть по Соборній під акомпанемент бубнів, гусей та сопілок. За ними рушать уличі та тиверці. Перший блок карнавалу замикатимуть дружинники Київської Русі. У другому блоці карнавалу можна буде побачити козаків, які карбуватимуть крок під звуки маршу. Далі глядачі побачать магістрат на чолі із бургомістром, яких супроводжуватимуть цеховики - пекарі, рибалки, кожум\'яки, ковалі та інші представники давніх ремесел. А ще - стародавніх мешканців міста над Бугом різних національностей. Цей блок символізуватиме той період, коли Вінниця отримала Магдебурзьке право. Очікується, що в окремому блоці карнавалу будуть представлені видатні особистості, життя яких було пов\'язане із Вінницею та Поділлям: литовські князі брати Коріатовичі; козацький полководець Іван Богун; знаменитий хірург Микола Пирогов; класик української літератури Михайло Коцюбинський; перший архітектор Вінниці Григорій Артинов; художник Василь Тропінін; композитори Микола Леонтович, Петро Чайковський та Ференц Ліст. Потім планується, що карнавал продовжать карети із фрейлінами та їх елегантними кавалерами, за якими крокуватимуть різні творчі колективи міста та спеціально запрошені гості. Завершить дійство колонна ретро-автівок.

Після карнавалу його учасники розійдуться по інтерактивних майданчиках, кожен з яких буде задекорований під ту чи іншу віху в історії міста. Декору відповідатиме і зміст тих інтерактивних програм, які розгортатимуться на майданчиках. Біля мерії буде середньовічне містечко, програма якого буде насичена історичними подіями, які відбувались у Вінниці в часи, коли вона отримала Магдебурзьке право. Біля головної візитівки міста, вежі у сквері Козицького, організатори свята хочуть відтворити епоху модерну (кінець 19 - початок 20 століть). Сюди обов\'язково варто завітати усім, хто цікавиться архітектурою, фотографією та живописом. В програмі також плануються виступи циркових артистів; попурі з бальних танців, популярних в епоху модерну; також звучатимуть міські романси. Окрім цього, усіх бажаючих тут навчатимуть танцювати твіст. А парк ім. Горького цього дня стане Парком Радянського періоду. Усі, хто захоче згадати часи піонерії, зможе стати учасником безлічі конкурсів та розваг, популярних у ті, вже призабуті теперішніми поколіннями, часи. До речі, у парку до глядачів приєднається «батько» кіножурналу «Єралаш» Борис Грачевський. А любителі поспівати досхочу зможуть довести свій талант на площі Театральній, де конкурс караоке буде проводити відомий шоумен та телеведучій Ігор Кондратюк.

Саме він стане ведучим вечірнього дійства, яке розпочнеться на площі Василя Стуса о 20:00. Разом із вінничанами фінал першого дня святкування головного міського свята зустрінуть гурт «Авіатор» та Олена Вінницька. А до їх виступів на головній сцені міста городяни побачать багатьох учасників денного карнавалу, які виконають спеціально зрежисовану для цієї події хореографічну композицію за участю багатьох колективів як місцевих, так і запрошених з інших міст України. Окрім цього, на сцені з\'являться гурт «Астарта», який працює у такому музичному напрямку як етнічний рок; запальні афроамериканці з «Black Pillars» (іще відомі в Україні як «Чорнобривці»); співак Петро Чорний та балалайочники-віртуози гурту «Бряц Band». До речі, їх виступи можна буде побачити і в у денних програмах інтерактивних майданчиків.

А наступного дня, 12 вересня, на цій же площі відбудеться фінал вже 4-го міжнародного ВІННИЦіАнського фестивалю комедійного та пародійного кіно. За традицією, разом із городянами його відзначатимуть сценарист та режисер Анатолій Борсюк; вже згадуваний керівник творчого об\'єднання дитячого журналу «Ералаш» Борис Грачевський; відомий мультиплікатор, режисер і сценарист культових «Острову скарбів» та «Пригод капітана Врунгеля» Давид Черкаський. «Цього року День міста співпадає із Днем українського кіно, - говорить директор МПМ «Зоря» Євген Майданик, - і якраз у цей день відбудеться нагородження переможців четвертого ВІННИЦІАнського фестивалю. Мені приємно, що цей фестиваль розвивається, - цього року надіслані роботи значно вищої якості з дев\'яти країн. Тому ми плануємо церемонію нагородження переможців фестивалю транслювати у прямому ефірі в мережі Інтернет, що дозволить іноземним учасникам безпосередньо бачити і переможців, і сам захід».

Цього року організатори ВІННИЦіАнського кінофестивалю запрошують усіх фотолюбителів 11 вересня взяти з собою фотоапарати і робити знімки з усіх заходів, які відбуватимуться упродовж святкувань. Потім обрати з них 4-5 найвдаліших фото і надати їх оргкомітету, який перед проведенням церемонії нагородження переможців кінофестивалю влаштує фотовиставку. Автори найкращих робіт будуть нагороджені спеціальними призами.

Як і у минулі роки організатори святкувань проголошують День міста святом безалкогольним та аполітичним. «Ми вже чотири роки під час загальноміських свят намагаємось робити їх без масового розпивання спиртних напоїв і без політичної агітації. Цього разу ми також сподіваємось, що незважаючи на передвиборчий період, ті політичні партії, які поважають місто і вінничан, - проводити агітацію не будуть. Я думаю, що такий підхід культивує повагу до людей і створює нормальну святкову атмосферу та позитивні емоції», - говорить міський голова Володимир Гройсман.

А дрес-код цьогорічного Дня міста - карнавальні маски та костюми. Генеральним партнером свята, як і зазвичай, є компанія «Київстар».

Програма основних святкових заходів святкування Дня міста «Вінниця-2010»


Переглядів: 12436
Поширень: 0