Ініціював чергове засідання Ради Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Присутні обговорювали концепцію Стратегічного плану розвитку міста на період 2011-2020 років «Вінниця – 2020: сучасне та комфортне європейське місто».

У 2006 року Вінниця здійснила першу спробу спланувати свій розвиток на довгострокову перспективу. Тоді була створена Стратегічна рада, до складу якої увійшли представники влади, підприємці, вчені, інші представники територіальної громади. Більше півроку тривала їх спільна робота із фахівцями Агенції міжнародного розвитку США (USAID), результатом якої стало прийняття Стратегічного плану економічного розвитку міста Вінниці.

Терміни реалізації Стратегічного плану на той час не були чітко визначені, однак, як показав аналіз, більша частина запланованих у ньому заходів станом на 2010 рік уже виконана. Про це на сьогоднішньому засіданні Стратегічної ради доповіли начальник управління економіки та інвестицій Галина Якубович та начальник управління споживчого ринку та послуг Сергій Кудлаєнко. Тому й постало питання про оновлення Стратегічного плану, постановки нових, можливо більш амбітних і довгострокових цілей, формування цілісного бачення розвитку міста на перспективу.

З ініціативою розробки десятирічної Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020» виступив Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Він підкреслив, що стратегічне планування розвитку міста є обов’язковою нормою для європейських міст, а в чинному законодавстві України така норма відсутня. Тож Вінниця вкотре бере на себе підвищені зобов’язання.

В презентованій міським головою концепції пропонується шлях майбутнього розвитку міста визначати через баланс двох пріоритетів. З одного боку, Вінниця має розвиватись як комфортне місто - а це передбачає визначення та забезпечення стандартів комфортного проживання для мешканців та гостей обласного центру, комфортних умов ведення бізнесу та реалізації соціально-культурних проектів. З другого боку, необхідно планувати майбутнє Вінниці як інноваційного міста, яке не маючи столичного статусу і не будучи мегаполісом, має бути інтегрованим у процеси сучасного розвитку, розвивається в ногу з часом, у багатьох сферах є реальним лідером серед інших міст країни.

«Ці два пріоритета інтегруються для нас в наступне визначення мети розвитку міста: «Вінниця – сучасне та комфортне європейське місто». Європейське місто у даному випадку розуміється, по-перше, як місто, яке орієнтується на високі стандарти якості життя, надання послуг та розвитку систем життєзабезпечення міста, на ті, які взяли за орієнтир міста країн сучасної Європи, а по-друге – як місто, яке тісно інтегровано в економічне, соціальне і культурне життя Європи, того континенту, на якому воно розташоване», - зазначив міський голова.

У концепції визначено десять орієнтирів перспективного розвитку Вінниці: «Вінниця як сучасний регіональний центр», «Нова економічна основа розвитку міста», «Передова система управління», «Комфортне і цікаве місто», «Сучасні системи забезпечення життєдіяльності міста», «Якісні комунальні послуги», «Місто дружнє до дітей» (у тому числі питання освіти), «Сильна громада, яка дбає про кожного» (включає питання соціального захисту), «Охорона здоров’я належного рівня» (включає також питання популяризації здорового способу життя, фізкультури та спорту), «Яскраве та різноманітне культурне життя». По кожному з них в концепції запропоновані довгострокові плани та першочергові заходи. Вони містять як продовження тих програм, що були започатковані в останні роки, так і цілу низку інноваційних рішень.

«Особливість того підходу, який пропонується у концепції «Вінниця-2020», визначається нашим наміром планувати розвиток міста як єдиного цілого, прагненням, щоб у всіх членів громади було спільне бачення майбутнього, керуючись при цьому довгостроковою перспективою його розвитку» - підкреслив очільник міста.

Ще одна відмінність нового Стратегічного плану від попереднього полягає у тому, що цього разу розвиток міста пропонується розглядати у єдності із розвитком тих територіальних громад, які його оточують. Тому у процесі подальшого стратегічного планування передбачається співпраця територіальних громад і органів влади Вінниці і Вінницького району як двох самостійних територіальних одиниць, життя яких тісно пов’язане між собою.

Члени Стратегічної ради мають найближчим часом внести свої пропозиції та зауваження до концепції «Вінниця - 2020», після чого документ буде винесено на сесію міської ради. Методологія подальшої роботи передбачає серйозну аналітичну роботу (збір і узагальнення значного масиву достовірної статистичної інформації кількісного і якісного характеру) і творчу планувальну роботу, до якої планується залучити як зовнішніх експертів, так і широке коло представників територіальної громади міста.

Передбачається, що робота по формуванню оновленої стратегії розвитку міста буде виконана протягом року і восени 2011-го можна буде прийняти Стратегічний план «Вінниця-2020» як базовий документ, який визначатиме подальший соціально-економічний розвиток міста та стане основою для прийняття конкретних управлінських рішень міською владою.


Переглядів: 10319
Поширень: 0