Фактичний старт виборчої кампанії розпочався із вирішення кадрових питань – формування складу територіальних виборчих комісій. А оскільки це один з ключових етапів виборчого процесу, то Громадянська мережа ОПОРА особливо уважно відстежувала, чи дотримано принципів рівного представлення політичних партій у новоутворених комісіях на Вінниччині.

Центральна виборча комісія 15-го вересня сформувала територіальні виборчі комісії (ТВК). Їх основне завдання – організація виборів до місцевих органів влади 31-го жовтня.

До формування складу територіальних комісій на Вінниччині долучилися представники 29 політичних партій.

Оскільки такі партії як ПРУ, КПУ та Народна партія мають самостійно сформовані депутатські фракції у Верховній Раді, то вони отримали право подати до складу кожної територіальної виборчої комісії по три кандидатури. За даними ОПОРИ, таким чином, партії-члени владної коаліції автоматично отримали можливість контролювати більшість складу усіх ТВК на Вінниччині.

Натомість, партії, що входять до Блоку Юлії Тимошенко були змушені конкурувати між собою за право отримати місця в ТВК. Кожна з цих партій подавала по три кандидатури до кожної виборчої комісії, і вже сама ЦВК вибирала, представників якої з партій включити до складу відповідної комісії.

Ще складніша ситуація виникла в Блоці «Наша Україна – Народна Самооборона», який на виборах 2007 р. сформував аж дев’ять політичних партій, що сьогодні фактично не співпрацюють між собою. Тут конкуренція була у кілька разів вищою.

Варто підкреслити значну кількість представників ХДС, партії, що не може похвалитися активною діяльністю протягом останніх років, однак народні депутати-члени керівного органу якої входять у парламентську більшість.

Співвідношення кількості членів ТВК між різними політичними силами на Вінниччині

Розподіл керівних посад в ТВК

Сформувавши склад ТВК, ЦВК одночасно визначила і їх керівний склад, результати такого рішення теж дуже визначальні для виборчого процесу, оскільки саме на цих осіб покладається обов’язок організовувати роботу комісій, і саме вони мають право розпоряджатися печаткою. Крім того, на кожного члена комісії, який обіймає керівну посаду, покладено низку обов’язків та повноважень. Так, голова ТВК організовує в цілому роботу комісії, скликає її засідання і веде їх, підписує протокол засідання та рішення, прийняті комісією. Він має право давати окремі доручення членам комісії та представляти комісію у відносинах з органами влади та іншими суб’єктами виборчого процесу.

В умовах, коли діюче законодавство з місцевих виборів дозволяє ТВК в день голосування та при установленні результатів місцевих виборів приймати рішення більшістю голосів від присутніх на засіданні членів комісії, незалежно від кількості присутніх на засіданні членів комісії, можуть виникнути ситуації, за яких саме участь чи неучасть керівного складу комісій і визначатиме, яке засідання є легітимни.

Найбільшу кількість посад голів ТВК на Вінниччині отримали представники ВО «Батьківщина» – 19, 59 %. Друге та третє місце за кількістю голів ТВК посідають представники «Народної партії» - 4, 13 % та «Нашої України» -3,9 %. Четверте місце - за представниками «Партії регіонів»

Розподіл голів ТВК по Вінницькій області

Розподіл голів ТВК по Вінницькій області

Наступним важливим етапом виборчого процесу стане висування кандидатів у депутати та на посади голів територіальних громад, яке розпочнеться 27 вересня і триватиме загалом до 8 жовтня включно. В цей період ГМ ОПОРА відслідковуватиме процес висування кандидатів у депутати, проведення партійних конференцій, процедури подання документів у ТВК та хід реєстрації кандидатів.


Переглядів: 4642
Поширень: 0