Такий запобіжний захід вирішив здійснити суд, аби остаточно розібратися в резонансній справі приватизації Будинку побуту, що на Соборній. Судове засідання тривало не більше півгодини, пресу на нього не пустили, справу оголосили закритою. Розголос ситуація із чудернацьким продажем за сушену журавлину і кедрові горішки будинку в центрі міста отримала ще у грудні минулого року. Тоді вінничани вперше побачили, як Будинок побуту огороджують риштуваннями. Приватна охоронна фірма не пускала всередину інших орендаторів будинку, окрім кількох працівників ТОВ „Торговий дім" та їх численних адвокатів.

Що саме сталося з Будинком побуту, городяни дізналися вже в січні - за результатами позачергової сесії міської ради. Саме на цьому засіданні заступник міського голови Володимир Слишинський назвав прізвища і фірми, які брали участь у рейдерському захопленні комунального майна.

Насправді, продати Будинок побуту на Соборній міська влада збиралася з аукціону ще в травні 2007 року. Втім тоді об\'єкт з торгів зняли за день до сесії, яка мала це дозволити. Таким чином, будівля залишилась у переліку об\'єктів, які не підлягають приватизації.

Вже у вересні цього ж року орендарі Будинку побуту перерахували мільйон гривень на рахунки Держказначейства і позвалися до суду. За висновками судового рішення, Будинок побуту не можна не приватизовувати, якщо вже перераховані гроші на рахунки міської ради. Для судочинства у Вінниці, як і всієї України, - це прецедент. Оскільки до цього жодного разу не ухвалювалися рішення з умовою і наперед, зазначив Володимир Іванович.

У результаті, будинок приватизували і хутенько перепродали тричі. Вірніше, два рази обміняли спочатку на журавлину, а потім на кедрові горішки. А після того, як на невідомому складі кедрові горішки були остаточно зіпсовані руйнацією даху - передали третьому власнику. Це - ТОВ „Диженю Плаза". В цієї організації два засновника. Один з них, який потім за власним бажанням вийшов з керівництва, це Анатолій Гнатюк. „Диженю Плаза" заклала цей будинок під іпотеку разом з іще 22 особами з вінницької області. Є інформація, що цих людей возили в Вінницю організованими автобусами і за те, що вони беруть кредити на суму ніби-то у дві тисячі гривень - давали по чотири сотні гривень на руки. Втім, як виявилося, насправді, люди брали на себе зобов\'язання виплатити 252 тисячі гривень одному з банків. А гарантували виплату заставою - часткою Будинком побуту.

Прокуратура порушила дві кримінальні справи. Одна з них - за фактом шахрайства.
Тепер у нюансах розбирається суд. У міській владі і досі називають захоплення Будинку побуту, який є комунальним майном, рейдерською атакою. А також зазначають: таким чином у Вінниці захопили ще 17 об\'єктів. Однак, їхній перелік не розголошують і досі.

Володимир Гройсман із приводу можливого майбутнього Будинку побуту зазначив:
- Приміщення повернуть у комунальну власність. Можливо, згодом ми продамо право оренди на цей будинок з аукціону. Можливо, взагалі продамо це приміщення. Але - тільки через аукціон на абсолютно законних підставах.


Переглядів: 3428
Поширень: 0