Посол Норвегії висловив зацікавленість агропромисловим комплексом Вінницької області. Обласну ж владу приваблює досвід скандинавської країни у сфері альтернативної енергетики та енергозбереження.

На Вінниччині Посол Норвегії перебуває вперше. У ході зустрічі з керівництвом області та міста Олав Берстад зазначив: «Нас вражає агропромисловий комплекс Вінницької області, її аграрне виробництво, багатство земель, і взагалі ваші поля».

Голова облдержадміністрації Микола Джига наголосив, що регіон відкритий для іноземних інвестицій. У сфері сільського господарства, за його словами, найбільш очікувані є вкладення в розвиток великотоварного тваринництва.

Сторони обговорили можливості більш тісного економічного співробітництва. Норвезький дипломат відзначив: «Перед Україною, як і перед Норвегією стоїть єдине питання: як підвищити конкурентноздатність держави і знайти нові ринки».

Окремий інтерес вінницьких властей привернув досвід Норвегії в нетрадиційній енергетиці. Країна вікінгів сьогодні забезпечує себе альтернативними енергоносіями на 60%.

На переконання вінницького губернатора, візит офіційного представника Королівства Норвегії відкриває нові перспективи розвитку двостороннього співробітництва. Посол Норвегії зазначив: «Європа – це не тільки країни, але й регіони. Тому Норвегія зацікавлена у співробітництві на міжрегіональному рівні». Одним із напрямків партнерства є наукові та студентські обміни, які проводяться за фінансової підтримки норвезької сторони.

У рамках візиту на Вінниччину пан Посол також взяв участь у IV Конгресі Української асоціації європейських студій на тему «Інтеграція в ЄС без формального членства. Досвід європейських країн і майбутня стратегія для України», де прочитав лекцію з питань інтеграції Норвегії у Європейський Союз.


Переглядів: 3701
Поширень: 0