Даний авіарейс дійсно можна вважати віховим, адже Вінницький аеропорт, який був збудований у 1983 році, не приймав регулярні рейси з 1999 року. Проте у 2008 році Вінницький аеропорт отримав нові перспективи для розвитку – з ініціативи та за підтримки обласної влади, протягом останніх років було здійснено масштабну реконструкцію аеровокзального комплексу (обсяг інвестицій перевищив 6 млн. грн.), аеропорт отримав статус міжнародного, отримавши змогу обслуговувати регулярні рейси.

Зокрема, Аеропорт «Вінниця» 17 вересня почав приймати чартерні авіарейси «Вінниця – Тель-Авів» з брацлавськими хасидами, які здійснюють паломництво на могилу цадика Нахмана в Умані (Черкаська область). Тепер до них на регулярній основі приєднався і польський напрямок.

Першим зійшов на Вінницьку землю Генеральний Консул Республіки Польща Кшиштоф Свідерек. Всього у складі польської делегації прибуло 25 осіб, які перебуватимуть на території Вінниччині протягом чотирьох днів.
Голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига зазначив, що з кожним роком аеропорт «Вінниця» отримує нові рейси і нові інвестиції, що дає змогу посилити соціально-економічне, фінансове та культурне співробітництво з іншими країнами Європи та світу.

Перший літак регулярного авіарейсу «Вінниця-Лодзь-Вінниця» прибув до Вінницького аеропорту«У майбутньому ми плануємо знайти відповідального інвестора. Перший авіарейс має перейти у тісну співпрацю у виробничій, туристичній та культурній сферах, де активно буде задіяно аеропорт «Вінниця» - підкреслив Микола Джига.

За словами голови облдержадміністрації - відкриття цього авіасполучення не тільки зекономить час для подорожуючих, але й фактично доставить вінничан у центр Польщі, з якого простіше відвідати країни Європи. На відміну від автобусного сполучення з м. Лодзь на яке витрачається 18 годин, чи подорожі потягом, яка займає добу, - авіарейс прибуває з Вінниці до Лодзя всього за 1 годину і 40 хвилин.

У свою чергу Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек відзначив, що це визначна подія не лише для Вінницької області, а й для Польщі. Поляки теж зацікавлені у багатосторонній співпраці з вінничанами, а дієвість вінницького аеропорту сприятиме цьому, як і залученню інвестицій.

Перший літак регулярного авіарейсу «Вінниця-Лодзь-Вінниця» прибув до Вінницького аеропортуМіський голова м.Вінниці В.Гройсман відзначив нові перспективи, які відкриваються для вінничан, і закликав присутніх літати «Вінницькими авіалініями».

У плані перебування гостей - ознайомлення з роботою кращих підприємств області (ТОВ «Аграна Фрут Україна», ПрАТ «Вінницька макаронна фабрика тощо), історико-культурною спадщиною Поділля, а також візит до Барського, Могилів-Подільського, Тульчинського, Ямпільського районів. На сьогодні аеропорт працює важливим транспортним вузлом в алгоритмі організації паломництва десятків тисяч юдеїв до релігійних святинь на території України.

Для довідки:
Аеродром «Вінниця» (Гавришівка) розташований у 7,5 км на схід від залізничної станції м. Вінниця. Має зручну транспортну розв’язку (автомобільну та залізничну) для перевезення пасажирів і вантажів як по Україні, так і за її межами (з Ізраїлю, Росії та Туреччини).
Довжина бетонної злітної смуги 2,5 км. Аеродром придатний для експлуатації літаків цілий рік без обмежень цілодобово. Забезпечує зліт, посадку і керування повітряних суден індексу 6 (шість), категорії 4D та нижче (Боїнг-737. Aеробус А320, Ту-154, Іл-76, Ан-74, Ан-12).
Вінницький аеропорт збудовано у 1983 році. Регулярні рейси виконувалися до 1999 року, далі аеропорт працював, приймаючи лише окремі чартери.
2008 проведено реконструкцію аеровокзального комплексу, штучної злітно-посадкової смуги та перону. У 2008 році відкрито пункт пропуску через державний кордон для повітряного сполучення, отримано необхідні сертифікати, прийняті міжнародні рейси. В концепції відновлення повноцінного життя аеропорта Вінниця розглядається зокрема як найближчий і найзручніший шлях хасидів до пам\'яток Умані, Бердичева, Кам\'янця-подільського та інших міст, а також для авіарейсів з Вінниці та прилеглих областей до Польщі.
Першим авіарейсом «Лодзь-Вінниця» у складі польської делегації прибули директор відділу Митної Палати у Лодзі Дорота Кєндзєрска, заступник директора Департаменту регіональної політики Управління Маршалка воєводства Яцек Сквєрчинські, керівник бюро розвитку підприємництва та обслуговування інвесторів мерії м.Лодзь Уршуля Круліковська, Голова правління ТОВ «Аеропорт Лодзь» Лешек Кравчик та ін.


Переглядів: 10380
Поширень: 0