Перший міський інтелектуальний турнір в місті з гри «Що? Де? Коли?» було проведено в травні 1994р. З того часу інтелектуальні турніри в місті стали доброю традицією. Щорічно проводяться Відкритий Кубок Вінниці з ігор «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг» та Чемпіонат міста з гри «Що? Де? Коли?». Змагаються як дорослі так і шкільні команди. Протягом 17 років у змаганнях взяло участь близько півтисячі команд.

В Міському Палаці мистецтв пройшли ігри 17-го  Відкритого Кубку м. Вінниці з інтелектуальних ігор

У турнірах беруть участь гравці самих різноманітних професій, зокрема вчителі та студенти, лікарі та державні службовці, журналісти та політики, бізнесмени та робітники. Немає обмежень і у віці гравців. Наймолодшим інтелектуалам – 11 років, найдосвідченішим – більше 65 років. Участь у турнірах беруть не лише вінницькі гравці, а й команди з багатьох міст та районів області. Зокрема в даному турнірі грали шкільні команди з Жмеринки, Погребища, Хмільника, Козятина, Мурованих-Курилівців.

Кубок вінницьких інтелектуалів має свої легенди і своїх героїв. Наприклад, один з найкращих гравців минулорічного Кубку Мішель Гассіб зараз навчаєть у одному з престижних коледжів Великобританії. Але звичка змагатися і на відстані не стала меншою. Мішель підгадав канікули і прилетів у Вінницю на Кубок літаком. Організував з друзів команду “Перевертачі пінгвінів” і разом з нею увійшов до чільного квартету тепер уже згідно з віком дорослого рейтингу.

На старт 17-го Кубку вийшло 48 шкільних та 27 дорослих команд. З гри «Що? Де? Коли?» до останнього запитання йшла напружена боротьба як серед дорослих так і серед шкільних команд. В підсумку Кубок серед дорослих завоювала команда «Пінта-ш-Віллі». Ця ж команда оформила свій переможний дубль впевнено обігравши своїх постійних оппонентів із команди «Dream Team» у фіналі гри «Брейн-ринг».

Серед наймолодших школярів по ЧГК першими були «Ерудити» (школа-гімназія № 1), у середній віковій групі перемогу святкувала команда «Фенікс» (тех-ліцей). Серед старшокласників абсолютним переможцем стала команда «ZED» (школа-гімназія № 1).

І все ж найбільш інтригуючою була боротьба за Кубок з гри «Брейн-ринг» серед шкільних команд. Команди фіналісти - «Зорепад» (СЗОШ № 3) та «П’яточки» (Вінницький технічний коледж) - лише завдяки правильній та швидкій відповіді на додаткове запитання зуміли перемогти своїх суперників з команд «ZED» та «Фісташки» відповідно. Ще більш драматично склався фінал. Команда «П’яточки», програючи з рахунком 1:4 за три питання до кінця фінального пакету, зуміла не тільки зрівняти рахунок а й швидше правильно відповісти на додаткове “золоте” запитання.

Цікаво, що офіційною мовою Міжнародної та української асоціацій клубів «Що? Де? Коли?» є російська мова. Але, як і минулого року, наші школярі грають на україномовних питаннях.


Переглядів: 4809
Поширень: 0