Президент Віктор Ющенко разом із губернатором Олександром Домбровським, головою облради Григорієм Заболотним, мером міста Володимиром Гройсманом поклали вінки та квіти до Меморіалу, потім підійшли до величезної могили, оббитої пурпуровою тканиною. У десяти пурпурових домовинах покоїлися останки 100 військовополонених, які у 1941-1943 роках загинули у концентраційному таборі під назвою "шталаг№329", що був розміщений у Вінниці (нині територія військової частини А2287 по вул. Чехова).

- Ми - свідки відлуння трагічної події - розкопок одного з найбільших концентраційних таборів на території Вінниці й України, - сказав голова ОДА Олександр Домбровський. - У таборі було близько 20 тисяч полонених, із них більше 12 тисяч загинуло.

Свідок тих подій, колишній військовополонений, а нині 91-річний майор у відставці, почесний громадянин Вінниці Іван Павлов розповів:

- Я, 23-річний лейтенант, командир танкового батальйону, 18 липня 1941 року при обороні Вінниці був поранений і засипаний землею. Потрапив у концтабір, пробув там 2 місяці і 4 дні, а потім втік. У шталазі тоді було десь 40 тисяч полонених, і щодня гинуло чоловік 50 - від голоду, знущань, а багатьох розстрілювали. Раз на добу нас годували баландою, вистачало не всім, також і хліба - наполовину з соломою і стружкою...

- Це місце повинно стати святим, - сказав Віктор Ющенко. - Дорога у майбутнє йде через минуле. Трагедія не повинна повторитися - може, в цьому є урок історії.

Хвилина мовчання, панахида. Президент власноруч допомагає опустити труни у яму, кидає грудки вінницької землі у могилу...

Пізніше Віктор Ющенко підходить до людей, спілкується з ними. Не обминув увагою і своєї колишньої однокурсниці, Антоніни Лесюк, яка працює у Вінницькому управлінні Нацбанку. Вона розповіла:
- Ми з Віктором Андрійовичем вчилися в одній групі. От він завжди таким був - закликав до пошани, до нашої пам\'яті, це в нього від серця іде, а не просто так, він дійсно добра людина, гарний президент.

Далі шлях Президента проліг у Вінницький аеропорт, де у відремонтованому приміщенні аеровокзалу Олександр Домбровський розповів про нинішній стан аеропорту і його перспективи. Принагідно попросив посприяти внести вінницький аеропорт до переліку об\'єктів, які обслуговуватимуть Євро-2012.


Переглядів: 3424
Поширень: 0