30 листопада заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні пан Джон Теффт ознайомляться на 48-му арсеналі зберігання боєприпасів, що поблизу міста Калинівка на Вінниччині, з процесом демілітаризації ракетних комплексів 9К72 “Scud”.

Роботи проводить українська корпорація “Співдружність” під контролем фахівців американської компанії “Global Offshore Projects”.

В рамках реалізації цього проекту протягом 5 місяців заплановано утилізувати близько 200 ракет.

Для довідки:
30 листопада 2009 року між Міністерством оборони України та Державним департаментом США було підписано Меморандум про порозуміння та допомогу у ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів 9К72 (“Scud”) та обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу.

Ще у 1990 році Україна і США погодилися спільно працювати над проблемою скорочення ракетних систем, здатних нести ядерну зброю. Підписаний Меморандум є продовженням спільної роботи в цьому напрямку.

Підписаний Меморандум також є продовженням роботи щодо реалізації програми Нанна-Лугара з колективного зменшення загрози. Ця програма пройшла своє впровадження і реалізацію у вигляді, зокрема, програм позбавлення України від міжконтинентальних балістичних ракет та авіаційних носіїв ядерної зброї.

Продовженням цієї програми стали домовленості щодо ліквідації в Україні оперативно-тактичних ракетних комплексів типу “Scud”, які можуть використовуватися у якості носіїв ядерної зброї.

Із завершенням реалізації цього проекту Україна поставить “крапку” в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового знищення.

Реалізація проекту з ліквідації та утилізації ракетних комплексів типу “Scud”, а також обладнання, матеріалів і компонентів ракетного палива, які входять до їх складу, розрахована до кінця 2015 року.


Переглядів: 2659
Поширень: 0