Пам’ятка архітектури та містобудування національного значення Вінницькі Мури увійшла до переліку десяти об’єктів, які претендують на участь у пілотному проекті Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних міст України». Формування списку пілотних міст, до яких увійшла і Вінниця, відбувся на семінарі у жовтні в Національній парламентській бібліотеці України. Історичні пам’ятки відбирала робоча експертна група у складі представників Міністерства культури і туризму України та експертів Ради Європи.

Рада Європи розробила трирічний проект "Реабілітація культурної спадщини історичних міст України», в рамках якої обирає малі та середні міста для розробки перспективних інвестиційних планів розвитку культурних об\'єктів таких міст, які розраховані на залучення ресурсів регіонального, національного і європейського рівня.

Над проектом по реконструкції Вінницьких Мурів працювала головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління містобудування і архітектури Вінницької міської ради Інна Редчик. У переліку міст від України, що претендують на підтримку Ради Європи та Європейської Комісії, окрім Вінниці знаходяться Мелітополь (Запорізька обл.), Староконстантинів і Меджибіж (Хмельницька обл.), Хмільник (Вінницька обл.), Луцьк, Івано-Франківськ, Жовква (Львівська обл.), Біловодськ (Луганська обл.) і Прилуки ( Чернігівська обл.). Визначення цієї десятки було першим етапом проекту і передбачало загальний менеджмент культурної та історичної спадщини країни. Наступний, другий етап, має на меті визначити з переліку 10 обраних міст - об\'єкти пріоритетного втручання, яким буде надано фінансову допомогу.

Для всіх фінальних проектів буде складено інвестиційні та бізнес-плани, спрямовані на мобілізацію національних і міжнародних джерел фінансування. Учасники проекту "Реабілітація культурної спадщини історичних міст України» будуть визначені європейськими фахівцями вже у Страсбурзі.


Переглядів: 4236
Поширень: 0