Три роки тому у Вінниці розпочалось створення інтегрованого інформаційно-освітнього середовища (ІОС) закладів освіти міста. Тоді ж, відповідно до рішення міської ради, на базі фізико-математичної гімназії №17 було створено Лабораторію з впровадження інформаційних технологій в освітній процес та життєдіяльність навчальних закладів системи загальної середньої освіти, яка стала базою для дистанційного навчання дітей шкільного віку.

Протягом трьох останніх років працівниками Лабораторії створено та успішно започатковано у ФМГ №17 та в інших загальноосвітніх школах міста мережеву систему підтримки навчального процесу (http://ios.edu.vn.ua), систему дистанційної підтримки навчального процесу "Готуємося до уроків" (http://disted.edu.vn.ua), систему проведення інтелектуальних змагань школярів, конкурсів та олімпіад (http://www.olymp.vinnica.ua), систему тестування та підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання "Перевірка знань" (http://test.edu.vn.ua), систему електронного документообігу та колективної роботи з документами (http://vmuodoc.edu.vn.ua).

Крім того, створено навчальні курси для дистанційної підтримки традиційних форм навчання, організації самостійної роботи учнів, успішно функціонує електронний журнал, розклад уроків. Програмні та навчальні засоби, які розробляються в Лабораторії, не потребують якогось спеціального механізму їх поширення, адже вони доступні в мережі Інтернет через самостійну реєстрацію для учнів, вчителів, закладів освіти.

Цією роботою від самого початку керує вчитель фізики та інформатики ФМГ №17, Заслужений вчитель України Юрій Пасіхов. Саме завдяки його ентузіазму і високому професіоналізму у місті збудовано потужну інформаційну платформу для навчальних і організаційних потреб закладів освіти, якою користуються як вінницькі школярі, їх батьки та учні, так і мешканці інших міст. На сьогоднішній день освітній ресурс Лабораторії інформаційних та комунікаційних технологій ФМГ №17 використовує більше 25 тисяч користувачів на день.

Окрім цього, в управлінні освіти міської ради створено базу даних учнів загальноосвітніх шкіл міста, яка дозволяє за декілька хвилин знайти інформацію про місце навчання та проживання дитини. Також на офіційному сайті міської ради створено розділ "Освіта міста" (нараховує понад 200 сторінок), в якому можна знайти інформацію про навчальні заклади системи дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти та їх керівників. В управлінні забезпечено і повний електронний документообіг з підвідомчими закладами та установами.

«Великим досягненням є те, що саме у Вінниці створено досить потужну освітню інформаційну платформу, з допомогою якої діти мають можливість навчатись, готуватись до уроків, проходити тестування, брати участь в олімпіадах, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Окрім цього, усі школи та дитячі садки міста мають свої сайти, які сьогодні наповнюються і розвиваються. Я переконаний, що роботу по інформатизації закладів освіти нам необхідно продовжувати і враховуючи те, що ми практично перші в Україні, хто активно працює над цим питанням, ми спробуємо заручитись підтримкою на державному рівні для того, аби пришвидшити цей процес». 


Переглядів: 5770
Поширень: 0