12 січня 2011 року у Вінницькому прес-клубі управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації провело громадське обговорення щодо зниження верхньої межі віку громадян, віднесених до категорії «молодь», з 35 до 29 років у форматі гри «Дебати».

Громадське обговорення щодо зниження верхньої межі віку громадянЯк зазначила начальник управління Олена Стоялова: «З метою залучення молоді до підготовки нормативно-правових актів у сфері реалізації державної молодіжної політики та вивчення їх ставлення до запропонованого законопроекту ми організували громадське обговорення у форматі гри «Дебати». Такий формат обрано для того, щоб більш детально вивчити поставлене питання, дослідити його з різних сторін, з’ясувати всі «за» й «проти» прийняття такого рішення та врахувати думку фахівців і громадських діячів, що працюють з молоддю у різних сферах».

Учасниками гри «Дебати» виступили відомі молоді лідери та громадські діячі: Бартецька Катерина, регіональний координатор Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до Серця» у Вінницькій області; Деундяк Марина, регіональний представник Інституту ім. Роберта Шумана, молодий науковець; Дручинський Андрій, виконавчий директор БФ «Подільська Громада», депутат Вінницької районної ради; Запорожан Андрій, голова Вінницького обласного відділення Асоціація Правозахисних організаторів студентів України; Кавунець Андрій, голова Вінницької обласної організації Народно-демократичної ліги молоді; Печалін Олександр, голова спілки підприємців «СТІНА».

Дебати

У процесі гри учасники відповідно до жеребкування стверджували або заперечували, що твердження «Молодь в Україні має бути віком від 14 до 29 років» є правильне. За результатами голосування глядачів, серед яких були лідери молодіжних громадських організацій, представники студентського активу, молоді підприємці, журналісти, перемогла заперечуюча команда.
Проте дискусія продовжилась. До обговорення долучились усі присутні. Молодь висловлювала різні пропозиції, наводила аргументи.

По завершенню жвавого обговорення шляхом відкритого голосування учасники визначились із загальною пропозицією, яку управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації сформулює та направить Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України.

Для довідки

У грудні Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту ініціювало розроблення законопроекту щодо внесення змін до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» в частині зниження верхньої межі віку громадян, віднесених до категорії «молодь», з 35 до 29 років.

Вік молоді визначений статтею 1 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», який є базовим законодавчим актом, що регулює основні засади державної молодіжної політики. Відповідно до цього Закону «молодь» – це громадяни України віком від 14 до 35 років.

На даний час в області проживає понад 504 тис. молодих людей, з них 135 тис. або 27% – це люди віком від 30 до 35 років включно, тобто та категорія, яка з прийняттям законопроекту не буде відноситися до «молоді».


Переглядів: 4971
Поширень: 0