У Вінницькій області відкрилася новітня лабораторіяЗа участю голови Державної санітарноепідеміологічної служби України Сергія Риженка, заступника голови обласної державної адміністрації Василя Чернія, військового аташе посольства США в Україні Деніса Ларма, офіційних осіб відділу зменшення загрози посольства США в Україні відбулося офіційне відкриття лабораторії особливо небезпечних інфекцій у Вінницькій обласній санітарно-епідеміологічної станції.

За словами головного Державного санітарного лікаря у Вінницькій області Валентини Зайцевої лабораторія відділу особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження біологічного матеріалу від людей з діагностичною метою, шляхом виділення та ідентифікації збудників інфекційних та паразитарних хвороб. Також з об’єктів навколишнього середовища щодо наявності в них збудників інфекційних та паразитарних хвороб, в тому числі особливо небезпечних інфекцій, таких як сибірка, туляремія, бруцельоз, лептоспіроз та інші.

Згідно з міжнародними угодами між Україною та США щодо надання Україні допомоги в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення від 25.10.1993 року та Угоди між Міністерством охорони здоров’я України і Міністерством оборони США, стосовно співробітництва у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані в ході розробки біологічної зброї від 29.08.2005 року (модифікація №1 від 19.12.2008 року) та в рамках Програми зменшення біологічної загрози існуючі приміщення лабораторії відділу особливо небезпечних інфекцій повністю реконструйовані та технічно переоснащенні із заміною старого обладнання на нове високотехнологічне. Метою даної лабораторії є імплементація сучасних молекулярних методів діагностики, а саме полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) та імуно-ферментний аналіз (ІФА), які доповнюють і прискорюють традиційні діагностичні методи, на рівні міжнародних вимог з біологічної безпеки BSL – 2. Вони відповідають технологіям вищого новітнього рівня і гармонізуються із стандартами досліджень, які проводяться в країнах Європи та світу.

У Вінницькій облсанепідстанції відкрилася новітня лабораторіяПроектом реконструкції та модернізації лабораторії передбачені автономне живлення струмом, система припливно-витяжної вентиляції з установкою бактеріальних фільтрів на викидах, контроль доступу до лабораторії, оскільки вона є, і була, режимним об’єктом, системою відео спостереження, пожежною сигналізацією тощо. Поставлене обладнання атестоване та повірене, персонал лабораторії навчений користуватись та працювати на ньому. Фахівці лабораторії пройшли практичні тренінги з ПЛР – діагностики збудників особливо небезпечних інфекцій. Завдяки новітнім технологіям тестування відбірних матеріалів відбувається значно швидше та ефективніше, якщо порівняти, то за класичними методами дослідження проходило протягом 5 діб, а завдяки новому обладнанню від 3 до 6 годин.

Лабораторія отримала дозвіл Центральної режимної комісії №26-10 від 22.12.2010 року на роботу із збудниками ІІ групи патогенності, з якими лабораторія працювала і до проведення реконструкції та модернізації.

Як зазначив С. Риженко даний спільний проект ще немає аналогів в Україні і являється найпершим. Довго проводилися аналізи інших санітарно-епідеміологічних станції в інших містах і вибрали з усіх найкращу.

 


Переглядів: 5915
Поширень: 0