Кількість підприємців та підприємницьких структур, які розпочали свою діяльність у 2010 році, збільшилась порівняно з попереднім на 10,5%.

Протягом 2010 року у Вінниці кількість фізичних осіб-підприємців зросла з 36,5 тисяч до 39 тисяч осіб, а малих підприємств збільшилось з 3760 до 4000 одиниць. Активізації підприємницької діяльності у посткризовий період сприяли, зокрема, і дії міської влади з підтримки підприємництва. Було спрощено ряд процедур щодо започаткування та ведення бізнесу, зокрема, оформлення прав на землю, надання дозволу на експлуатацію об\'єктів поводження із небезпечними відходами на території міста. А ще запроваджено механізм автоматичного обміну інформацією щодо державної реєстрації та обліку платників податків та громадське обговорення проектів регуляторних актів, як обов\'язковий елемент прийняття таких рішень у місті.

Для оперативного реагування на проблеми, пов\'язані з веденням підприємницької діяльності, на першому поверсі адмінбудівлі міськвиконкому восени 2010 року було відкрито громадську приймальню «Офіс підприємця», де щоденно проводять прийом члени Ради підприємців при міському голові. Також громадські приймальні працюють у державній податковій інспекції у м. Вінниці та ДП «Вінницястандартметрологія».

Враховуючи фінансові труднощі, яких зазнали підприємці в період економічної кризи, влада міста з початку 2010 року встановила тимчасовий пільговий режим нарахування плати за оренду об\'єктів, які знаходяться у комунальній власності територіальної громади міста. У такий спосіб плата зменшилась на 30% (відповідно до рішення міської ради №79 від 24.12.2010 року дію цієї пільги продовжено до кінця 2011 року).

Окрім цього, пільги з орендної плати отримали підприємці, які здійснюють виробничу діяльність, займаються безкоштовним перевезенням громадян пільгових категорій, а також приватні школи та садки, заклади фізичної культури і спорту, де займаються діти та молодь.

«Протягом року проведено комплекс заходів по підтримці підприємців, які працюють у реальному секторі економіки. Міська влада іще за часів кризи виступила ініціатором проведення виставок-ярмарок продукції місцевих товаровиробників «Купуй Вінницьке!», які сьогодні стали вже традиційними. У минулому році було проведено 12 таких ярмарків, - розповідає начальник управління економіки та інвестицій міської ради Галина Якубович. - З боку міської влади триватиме й надалі робота з підтримки розвитку бізнесу та поліпшення підприємницького клімату в місті».

Вінницькі економісти прогнозують, що у 2011 році продовжиться позитивна тенденція в плані розвитку підприємництва, зокрема, збільшиться кількість фізичних осіб-підприємців на 9% та малих підприємств на 4%.

Очікується також збільшення підприємств торгівлі та з надання різноманітних послуг, ресторанного господарства тощо на 40 одиниць, обсягів роздрібного товарообігу на 22,1%, платних послуг - 10%.


Переглядів: 3214
Поширень: 0