Кількість робочих місць у Вінниці збільшиласяЧисельність вивільнених працівників у зв\'язку із скороченням зменшилася майже наполовину - з 1194 до 633 чол. Загалом, рівень зареєстрованого безробіття по місту на 1 грудня 2010 року становив 1,4% від кількості працездатного населення.

Поряд з цим у минулому році у Вінниці на 16,8% зросла середньомісячна заробітна плата і становила 2000 гривень. Фахівці прогнозують, що у 2011 році цей показник зросте на 34,7% і становитиме 2694 гривень. Ще у 2005-му середня зарплата становила 712,14 грн., а в 2007 році - 1211 гривень.

Окрім цього, минулого року на економічно активних підприємствах порівняно з попереднім роком вдвічі зменшилась заборгованість по заробітній платі. Станом на 1 грудня 2010 року розмір загальної заборгованості по місту становив 5,6 мільйон гривень. Тоді як у 2009 році ця цифра сягала 11,7 мільйонів.

Для забезпечення контролю за погашенням заборгованості із виплати заробітної плати здійснюється щоденний моніторинг, яким охоплено понад 300 підприємств. Протягом року на щомісячних засіданнях міської комісії з питань погашення заборгованості заслуховуються звіти 273 керівників підприємств-боржників. В ході перевірок дотримання чинного законодавства виявлені непоодинокі випадки використання керівниками підприємств наявних коштів не на виплату заробітної плати, а на придбання послуг, обладнання та інші цілі, приховування суб\'єктами від обліку наявних боргів із заробітної плати, випадки нелегальних трудових відносин, виплати заробітної плати «у конвертах».

Окрім цього, у місті розроблено проект документів щодо впровадження системи управління охороною праці (СУОП), яка допоможе систематизувати роботу по недопущенню аварій та аварійних ситуацій, запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві.

У 2011 році передбачається зберегти позитивну динаміку розвитку міського ринку праці. Планується створити 6 тисяч робочих місць (здебільшого у малому підприємництві) та зберегти існуючі робочі місця. Відповідно до Програми зайнятості міста передбачається працевлаштування на заброньовані робочі місця на існуючих підприємствах 290 чоловік, залучення до участі у громадських роботах близько 620 чоловік, зниження рівня виробничого травматизму та профзахворювань.


Переглядів: 2954
Поширень: 0