18 січня у Вінницькій мерії відбулась нарада, присвячена підведенню підсумків роботи житлового господарства міста у 2010 році. Начальники житлово-експлуатаційних підприємств обласного центру та працівники управління житлового господарства, представники ОСББ та старші по будинках, а також керівництво міста спільно проаналізували роботу житлового господарства та окреслили ряд необхідних заходів щодо покращення співпраці між ЖЕКами та городянами.

Упродовж 2010 року значну увагу було приділено відкритості роботи цієї галузі для городян. Щомісяця працівники управління житлового господарства та представники підприємств, які надають комунальні послуги, проводили зустрічі із старшими по будинках, під час яких обговорювали проблемні питання, які стосуються тих чи інших багатоповерхових будинків та шляхи їх вирішення. Крім того, на офіційному сайті Вінницької міської ради створено окрему сторінку «Старший по будинку». За допомогою цієї сторінки мешканці, яких було обрано старшими, можуть отримати корисну інформацію для своєї повсякденної діяльності, ознайомитись із нормативною базою, а у разі виникнення запитань поставити їх працівникам профільного управління в режимі он-лайн.

У 2010 році виконавчий комітет Вінницької міської ради затвердив низку нормативних документів, які регулюють порядок організації роботи ЖЕКів із старшими по будинку, порядок надання муніципальної пільги на оплату житлово-комунальних послуг старшим по будинкам та ряд інших положень. Саме ці нормативні документи дозволили залучити до співпраці більш ніж 660 городян, що мешкають у багатоповерхівках. Тепер усі вони мають офіційний статус та посвідчення старшого по будинку. Олександр Гаврилюк, старший одразу по трьох будинках, які обслуговуються ЖЕКом №10, зазначив, що упродовж останніх років співпраця між житлово-експлуатаційними підприємствами та мешканцями зазнала позитивних змін. «Упродовж останніх п’яти років ці взаємостосунки нарешті зрушились із «мертвої точки» та набагато покращилися, - говорить Олександр Гаврилюк. – Проте залишається актуальним питання толерантного ставлення до мешканців з боку працівників ЖЕКів та більш оперативної реакції на звернення. В цілому населення вправно сплачує за надані послуги. Але і ЖЕКи також повинні вправно виконувати ту роботу, за яку сплачують вінничани».

Міський голова Володимир Гройсман наголосив керівникам ЖЕКів, що на сьогоднішній день старші по будинку є головною фігурою у взаємостосунках між мешканцями і житлово-експлуатаційними підприємствами. «Сьогодні ми повинні вирішувати питання за формулою «ЖЕК зробив – старший по будинку перевірив – мешканці заплатили». Старший по будинку – це керівник окремо взятого будинку і замовник ваших послуг, і саме по тій чи іншій багатоповерхівці ЖЕК йому підпорядковується як обслуговуюча організація», - говорить мер.

Начальник МКП ЖЕК-12 Валерій Мальченко повідомив, що робота по становленню якісних взаємостосунків «ЖЕК - старші по будинках» носить системний характер. «Щомісяця ми проводимо зустрічі із старшими по будинку, на яких присутні представники підприємств, які надають комунальні послуги, - зазначив Валерій Мальченко. – Крім того, щотижня старші самостійно приходять до нашого ЖЕКу, аби обговорити ті питання, які сьогодні найбільше цікавлять мешканців. Слід зазначити, що старші по будинках не лише контролюють кількість та якість послуг, що надає безпосередньо ЖЕК №12, а й допомагають нам проводити роботу по ліквідації заборгованості серед мешканців. Завдяки в тому числі і їхній співпраці, минулого року ми змогли скоротити заборгованість по усіх видах комунальних послуг майже на 200 тисяч гривень».

Також упродовж минулого року працівники управління житлового господарства провели понад півсотні зустрічей із мешканцями багатоповерхівок, на яких надавали консультацію щодо створення об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. В результаті цієї роботи упродовж 2010 року було створено 36 нових ОСББ і станом на 1 січня 2011 року у Вінниці діє вже 186 об’єднань городян, які самостійно контролюють якість надання житлово-комунальних послуг. Цей показник є найкращим за останні три роки, позаяк ще у 2006 році у місті нараховувалось лише 31 ОСББ. У чотирьох вінницьких багатоповерхівках, де створено такі об’єднання, торік було здійснено капітальні ремонти на загальну суму майже 300 тисяч гривень.

Представник одного з вінницьких ОСББ Віталій Блащук повідомив, що минулий рік на прикладі об’єднання, яке він представляє, видався досить успішним. «Якщо правильно поставити та організувати організацію об’єднання співвласників багатоповерхових будинків, то комунальні підприємства будуть працювати на них, - говорить Віталій Блащук. - Днями представники ОСББ Вінниці створили нову організацію з метою пробудити у мешканців відчуття того, що саме вони є власниками житла. Ця організація – Вінницька асоціація власників житла, і ми запрошуємо усіх ОСББ об’єднуватися і зрозуміти, що вони є не лише мешканцями, а господарями у багатоповерхівках. Тільки після того, як городяни зрозуміють, що їх житло не обмежується лише порогом квартири, а закінчується прибудинковою територією, у них з’явиться відчуття більшої відповідальності».

Проте на сьогоднішній день існує актуальне питання щодо проведення капітальних ремонтів житлового фонду. Мешканці помилково вважають, що до суми квартирної плати, яку вони сплачують щомісяця, входить також і капітальний ремонт підвалів, під’їздів та дахів. Насправді ж, до квартплати не входять капітальні видатки взагалі. «В оплаті за житлово-комунальні послуги немає статті видатків щодо ремонту житлового фонду, - говорить керманич Вінниці Володимир Гройсман. – Для того, щоб модернізувати один будинок у місті, потрібно один мільйон гривень, 1700 будинків відповідно 1 мільярд 700 мільйонів гривень. А якщо слід провести і утеплення кожного будинку, то сума іще суттєво збільшиться. Відверто кажучи, ми цього не зробимо, оскільки на даний час немає фінансової можливості. Тому сьогодні нам слід об’єднувати кошти бюджету міста і мешканців. Не лише квартири, але й покрівлі, підвали та під’їзди належить мешканцям, а їх ремонт не є проблемою окремо ЖЕКу, міста чи жителя – це є наша спільна проблема, яку ми повинні спільно вирішувати, звісно, з якомога меншим навантаженням на мешканця. Ми стали на цей шлях і будемо йти по ньому і надалі». Володимир Гройсман також повідомив, що для старших по будинку обласного центру буде створено Асоціацію для того, аби представники багатоповерхівок могли незалежно працювати, наводити порядок і готувати відповідні рішення як для самих мешканців, так і для координації роботи житлово-експлуатаційних підприємств.

Начальник управління житлового господарства Вінницької міської ради Сергій Кушнір під час наради повідомив, що за роботою житлово-експлуатаційних підприємств міста постійно здійснюється контроль як з боку мешканців, так і з боку управління житлового господарства. «За неналежне виконання обов’язків у 2010 році до дисциплінарної відповідальності було притягнуто сім керівників ЖЕКів, а керівників ЖЕКів №3 та №5 звільнено із займаних посад, - зазначив Сергій Кушнір. - Минулого року також було розірвано угоду із приватним підприємством «Житловик-Люкс», який не виконував взяті на себе зобов’язання щодо надання комунальних послуг мешканцям. На сьогоднішній день житловий фонд цього підприємства передано на обслуговування МКП ЖЕК №16».


Переглядів: 6932
Поширень: 0