Вінничани можуть ознайомитись із проектами реконструкції острову Кемпа в галереї "ІнтерШик"З 15 жовтня по 15 грудня у Вінниці проходив місцевий відкритий архітектурний конкурс «Концепція розвитку території острова Кемпа та набережних річки Південний Буг з утворенням пішохідних зв\'язків між лівим берегом та історичним центром міста». Наприкінці минулого тижня у виставковій залі регіонального центру сучасного мистецтва «ІнтерШик» відбулась презентація цих проектів та нагородження учасників конкурсу.

У відповідності до вимог конкурсу, автори проектів повинні були передбачити створення на острові Кемпа рекреаційно-розважального об’єкту; реконструкцію, благоустрій та перетворення на пішохідну зону старої частини вулиці Соборної (від Державного архіву до набережної Південного Бугу). Крім того, проекти повинні були передбачати влаштування мостових переходів на острів із правого та лівого берегів, зберігаючи існуючий фарватер для проходу катерів.

Вінничани можуть ознайомитись із проектами реконструкції острову Кемпа в галереї "ІнтерШик"Як повідомила начальник управління містобудування і архітектури Вінницької міської ради Наталія Котощук, головною вимогою конкурсу було збереження історичної цінності острову. «Після археологічного вивчення шару ґрунту острову, було виявлено, що тут дійсно розміщувався палац, а територія на той час півострову була огороджена муром, - говорить Наталя Котощук. - Тому територія острова ні в якому разі не повинна підлягати капітальній забудові. Тут можуть бути об’єкти культурного та загальноміського призначення, тобто для відпочинку та прогулянок тощо. На жаль, жоден із авторів проектів не виконав у повному обсязі ті вимоги, які були перед ними поставлені».

Саме через те, що автори не до кінця передбачили у своїх проектах головні вимоги конкурсу, конкурсне журі, до складу якого увійшли архітектори та художники міста, а також представники Вінницької міської ради, вирішило не визначати переможця. Відтак, були розподілені ІІ та ІІІ місця, крім того автори трьох проектів отримали заохочувальні премії та дипломи.

Друге місце присуджене авторському колективу у складі Олександра Асадова, Аліни Санду, Олександра Порошкіна та Андрія Асадова. Цей проект передбачає створення загальноміського рекреаційного центру із будівництвом Центру дозвілля та розваг із Центром дитячої творчості та зимовим садом на лівому березі річки. Проект також передбачає створення нових пішохідних та велосипедних маршрутів із зведенням мосту з правого берега до острову та від острова до лівого берега, а також пішохідного переходу через вулицю Свердлова.

Вінничани можуть ознайомитись із проектами реконструкції острову Кемпа в галереї "ІнтерШик"Третє місце виборов авторський колектив у складі Анатолія Литвинова, Кіяха Андрія та Сімйонова Володимира. Автори спроектували культурно-розважальний комплекс із залом на 250 місць, плавучу терасу-кафе, ігровий та спортивний майданчик, а також пляжну зону та причал для човнів. Крім того, у проекті передбачається організація пішохідних зв’язків між набережною та островом, влаштування канатної дороги, двох плавучих мостових переходів та один підвісний міст від спорткомплексу «Авангард».

Серед цікавих ідей були також створення розважального комплексу «Кемпапарк»-рояль у вигляді роялю, готельно-офісний комплекс «Богун-центр», культурологічно-дозвільний комплекс з оглядовими функціями на центр міста «Парус», вантовий міст із двоповерховим кафе та оглядовим майданчиком та відкрита естрада на воді із амфітеатром. Усі автори, які презентували свої ідеї, отримали заохочувальні призи від організаторів конкурсу.

Із проектами реконструкції острову Кемпа городяни можуть ознайомитись на виставці «Острів Кемпа. Простір ідей», яка триватиме орієнтовно до кінця січня у галереї «ІнтерШик». На основі коментарів та відгуків відвідувачів, буде з’ясовано громадську думку відносно архітектурного розвитку історичної частини Вінниці.


Переглядів: 9810
Поширень: 0