Минулого року у Вінниці дещо покращилась ситуація із приватизацією об\'єктів комунального майна. У 2009 році далася взнаки фінансово-економічна криза і кількість об\'єктів комунальної власності, які були приватизовані, різко знизилась: показники по продажу муніципальних приміщень порівняно із 2008-м зменшились вдвічі. У 2010 році ситуація знову почала вирівнюватись і набула позитивної динаміки.

Кошти, які надходять від приватизації комунального майна, є однією з складових бюджету розвитку, видатки з якого йдуть на будівництво і реконструкцію об\'єктів комунальної власності міста, капітальні ремонти, придбання обладнання тощо. Питання розвитку та розбудови інфраструктури обласного центру для міської влади є одним з пріоритетних, тому досить важливо, щоб бюджет розвитку наповнювався динамічно та стабільно.

Задля врегулювання багатьох питань, які стосуються приватизації комунального майна, депутати міської ради 24 грудня 2010 року затвердили «Програму приватизації майна комунальної власності м. Вінниці на 2011-2012 роки». Цей документ допоможе збільшити перелік об\'єктів приватизації, підвищити інтерес суб\'єктів господарювання до об\'єктів комунальної власності, які виставлятимуться на продаж, і, як наслідок, збільшаться надходження до бюджету.

Минулого року у Вінниці було приватизовано 29 муніципальних приміщень (на вісім більше ніж у попередній рік): 14 з них - юридичними особами, 15 - фізичними. Стати власником комунального об\'єкту можна лише двома шляхами: або пройшовши аукціон, або через процедуру викупу. Через аукціон здійснюється приватизація вільних приміщень (у 2010 році у такий спосіб було продано 12 об\'єктів), а шляхом викупу у приватну власність переходять об\'єкти, які знаходяться в оренді і по яких, з дозволу орендодавця, здійснюється капітальний ремонт (торік таким чином було викуплено 17 приміщень).

Вартість об\'єктів, що приватизуються, визначається незалежними експертами, які здійснюють експертну оцінку відповідно до "Методики оцінки майна", затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. №1891. Питання приватизації всіх об\'єктів в обов\'язковому порядку розглядаються на засіданнях виконкому та сесіях міської ради. Кошти, одержані від приватизації об\'єктів комунальної власності, стовідсотково перераховуються до міського бюджету.

«Фінансові результати приватизації та використання коштів від неї контролюється міською радою через постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності, а також виконавчим комітетом, - розповів начальник управління комунального майна міської ради Ігор Шутак. - А інформація щодо оренди та приватизації комунального майна публікується в засобах масової інформації та на зовнішньому сайті міської ради».


Переглядів: 5111
Поширень: 0