У Вінниці вперше в Україні відбувся міжнародний семінар молодих мерівУчасть у ньому взяло 14 очільників міст таких країн як Болгарія, Хорватія, Польща, Латвія, Грузія, Вірменія, Молдова та Україна. Разом з Вінницьким Інститутом розвитку міст над організацією цього семінару працювали представництво Британської Ради в Україні та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Учасників семінару на початку роботи привітав голова облдержадміністрації Микола Джига.

Протягом першого дня учасники семінару обговорили чотири теми: «Майбутнє економіки міста і культурної політики в перспективі», «Сучасні підходи до територіального маркетингу», «Тенденції розвитку сучасного міста», «Регіональний і міський баланс». Своїми думками із ними ділились експерти з питань урбаністики Кріс Мюррей (Великобританія) та Роберт Залкельд (Швейцарія). Наступного дня мова йшла про роль творчості і культурного розвитку у повсякденному житті, а також про інфраструктурні проблеми, які є актуальними для кожного міста. Про досвід європейських міст щодо використання творчого підходу у вирішенні проблем та про принципи управління місцевими інвестиціями учасникам семінару розповідав фахівець із Великобританії Франсуа Матарассо. Окрім цього, молоді мери познайомились із роботою вінницького Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс».У Вінниці вперше в Україні відбувся міжнародний семінар молодих мерів

У семінарі також взяв участь посол Великобританії в Україні Лі Тернер. Він зосередив увагу на тому, що цей форум є гарною нагодою налагодити зв\'язки між мерами з різних міст східної Європи для обміну досвідом та власними напрацюваннями. «Я хочу підкреслити те, що посольство Великобританії і Британська Рада в Україні здійснюють серйозну підтримку в проведенні цього семінару у Вінниці, тому що ми вважаємо, що у Вінниці добре йде процес розвитку, - говорить Лі Тернер. - На нашу думку, цей семінар є найкращим способом допомогти містам у їхньому розвитку в тому, щоб обмінятись досвідом, обговорити проблеми та створити таку мережу, яка б допомагала розвивати ці міста».

Директор Британської Ради в Україні Маргарет Джек розповіла про те, чому було прийнято рішення надати підтримку в організації цього семінару у Вінниці: «Вже два роки Британська Рада реалізує на території України програму креативних міст, яка включає 9 міст, - розповідає Маргарет Джек. - Мені приємно відзначити, що Вінниця була першим містом, яке приєдналось до цієї програми, мета якої включає в себе по суті формування соціальних мереж для обміну думками та ідеями, які сприяли б тактичному розвитку. За півтора роки нашої роботи з Вінницею, ми переконались, що це місто відповідає всім критеріям і тим задачам, які сформульовані в нашій програмі».

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер також висловив свою думку з приводу проведення семінару для молодих мерів у Вінниці: «Винниця - це місто, де дуже серйозно ставляться до запровадження інноваційних речей, де є дух новаторства і прогресу, який присутній у всіх починаннях міської влади. Я сподіваюсь, що всі мери активно використають можливість обміну досвідом і зможуть використати отриману інформацію на практиці. Ключовим фактором успіху будь-якого міста є можливість визначити і використовувати свою унікальність. Звичайно, і Вінниця, і кожне місто, яке представлене на цьому семінарі, є унікальними і сподіваюсь, що після завершення цієї події мери розпочнуть використовувати цю унікальність для подальшого розвитку».У Вінниці вперше в Україні відбувся міжнародний семінар молодих мерів

Поділились своїми враженнями від такого міжнародного форуму і самі мери. Міський голова Вінниці Володимир Гройсман зазначив: «Завдячуючи британським і швейцарським спікерам, які поділились з нами сучасним досвідом, ми сьогодні можемо під іншим кутом подивитись на ті питання і ті виклики, які стоять перед нами в різних країнах. Місто - це живий організм, який вимагає постійної уваги, збалансованого розвитку. Звичайно, ми живемо в різних країнах і деякі проблеми у нас відрізняються, але є і багато спільного. І кожний день нашої роботи ми маємо присвячувати тому, щоб якість життя у наших містах, рівень економічного і культурного розвитку - зростали».

Стефан Дімітров (мер м. Дімітровград, Болгарія): «У нас такі семінари не проводяться. Тому мені було цікаво приїхати сюди і поспілкуватись із колегами з різних країн. На семінарі ми думали про те, що у наших містах є найбільш важливим і найбільш потрібним, на що варто звернути увагу і використати для ефективного розвитку міста. Це цікаво для всіх, адже увага сконцентрована на конкретних речах, які дійсно допоможуть у роботі».

У Вінниці вперше в Україні відбувся міжнародний семінар молодих мерівРуслан Панчишин (мер м. Новодністровськ, Україна): «Я говорив і буду говорити, що такі зустрічі та семінари дуже потрібні, тому що цю інформацію люди, які сьогодні працюють із нами у цьому залі, акумулювали роками, вивчали багато літератури, аналізували досвід та практики різних управлінців і вони сьогодні нам віддають її за один раз. Як мер, я намагаюсь брати активну участь у семінарі, бо це ж великий досвід, який можна буде використовувати на практиці».

На завершення своєї дводенної роботи мери обговорили перспективу створення Інтернет-сторінки, яка б слугувала платформою для подальшого обміну думками та спілкування. Прозвучала також ідея зустрічатись у такому ж форматі щонайменше раз на рік і визначати теми семінарів. Якщо мери активно продовжать спілкування між собою в подальшому, то цілком ймовірно, що у Вінниці буде створено міжнародний клуб молодих мерів, до якого увійдуть активні, прогресивні і небайдужі до розвитку своїх міст мери.


Переглядів: 5065
Поширень: 0