Якщо обласна влада надасть гарантії місту, що знайде іншу ділянку для облаштування сучасного полігону - стадницький полігон пересиплють землею на 100% і після 2-3 років переїдуть на новий сучасний полігон. Якщо полігон залишиться в Стадниці - його зроблять сучасним і експлуатуватимуть ще певний час.

Понад тиждень навколо стадницького полігону не вщухають обговорення. І зараз прогнозувати, чим усе скінчиться, майже неможливо, бо жодна з версій не здається прийнятною. Учасники пікету чекали на силове розв\'язання проблеми, але цього не сталося. Що буде завтра - не зможе вгадати ніхто. Втім, є кілька найвірогідніших версій можливого розвитку подій.

Кулуарна версія
Організувати такий пікет стихійно - неможливо. Тому є кілька підтверджень. Наприклад, де б селяни взяли гроші на однакові помаранчеві намети, які в магазині коштують близько 1,5 тис. грн.? Як протестувальники за одну ніч здогадалися і перерити резервну дорогу до полігону, і перекрити деревами головний проїзд?
Подейкують, що таким чином певна особа б\'ється за посаду головного еколога області. Дмитра Бабича весною на це крісло призначив Міністр екології Георгій Філіпчук. Тоді облдержадміністрація позвалася до суду, і нове призначення визнали неправомірним, на посаді залишилася Олена Яворська. Хто може відкинути варіант, що пан Бабич пікетом біля наболілого полігону намагається дискредитувати Олену Григорівну? До того ж, голова Вінницької райради Сергій Сітарський, сердешний однопартієць міністра екології, то ж як не підтримати колегу?
Між тим, створене у 2005 р. комунальне підприємство Вінницької районної ради „ЕкономРесурси" у листопаді 2007 р. отримало дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування. І хто б сумнівався, ця земельна ділянка - ні що інше, як полігон ТПВ за межами Стадниці. Згідно із цим дозволом, „ЕкономРесурси" мали отримати в користування 16,4 га полігону. Інколи сміття може приносити шалені гроші. Адже зараз ніхто не може дати гарантії, що там, всередині полігону, не захоронені відходи військового обладнання. Полігон існує ще з радянських часів, а тоді законодавства, яке б обмежувало захоронення відходів за категоріями, ще не існувало. Відповідно, певні токсичні рештки, скажімо, ракет, теоретично могли б опинитися і на Стадниці. Поряд із сортуванням сміття та отриманням за це грошей від тих, хто бажає залишати відходи на Стадницькому полігоні, можна було б заробити і на цьому. Є і ще один варіант не зовсім чесного заробітку. Наприклад, в Італії, де обіг сміття контролює мафія, можна захоронити токсичні відходи за великі гроші з інших провінцій, ба навіть й держав.

Обговорюється і ще одна „деталь". Мовляв, керівник підприємства „ЕкономРесурси" Анатолій Сташенко має родинні зв\'язки із Сергієм Сітарським. А як не родинні, то принаймні, щирі та дружні...
І це ще не все. В Стадниці точаться розмови про те, що один з активістів пікету нещодавно придбав об\'єкт нерухомості в селі. А щоб мати змогу утрясти усі документальні та юридичні питання, повинен відвоювати собі посаду сільського голови. Та й посада ця дає більше можливості для реалізації бізнес-планів, наприклад, земельного характеру. Бо ж землі на північ від кордону Вінниці - це все власність Стадницької сільської ради.

Варіант дієвий
Вінницька мерія 24 травня запропонувала селянам проект, за яким на сміттєзвалищі встановлять станцію для сортування сміття, а сам полігон експлуатуватимуть ще 8 років. На невеличкій ділянці у 6 га компактно складуватимуть відходи, які не підлягають сортуванню. Більшу частку полігону площею майже 11 га пересиплють грунтом та висадять сад. Тим часом, Стадниця отримає 3,5 млн. грн. з міського бюджету: на газифікацію, асфальтування, освітлення, буріння чотирьох артезіанських свердловин тощо.
Саме це передбачено в угоді між міською радою та Стадницькою сільською радою. Зміни до угоди мають вноситися тільки обома сторонками.
Втім, подібний варіант селян не влаштував. Вони хочуть закриття полігону.

Варіант: мрії здійснюються
Вірогідність повної виплати компенсацій селянам і закриття полігону - надто мала. Як зазначив заступник мера Андрій Рева, влада міста на шантаж не відреагує. Для бюджету 50 мільйонів - сума немаленька, і якщо вже склалася така ситуація - краще гроші витратити на облаштування нового полігону за всіма європейськими нормами.
- Це найлегший варіант для нас, - каже Андрій Рева. - Кому належать відходи на полігоні? Нікому. Туди тільки Вінниця вивозила відходи? Ні, кілька районів. Хто буде нести відповідальність за їх переробку та займатися рекультивацією земель? Ми були готові це зробити. На сьогоднішній день Стадницька сільська рада цю угоду не підписала. То хто кому робить гірше?
Депутат стадницької сільради Микола Ілик, член ініціативної групи від пікетуючих, зазначив, що гроші для пікетувальників - не головне. Він впевнений, що з полігону ніхто йти не збирається - Вінниця просто лякає.

Варіант: хто винен?
Вінницька влада знайде полігон для складування ТПВ, домовиться із громадами навколишніх сіл, демонструючи нову технологію складування сміття - екологічно безпечну. Відповідно, витрачати гроші з міського бюджету на стадницьке сміттєзвалище вже не буде потреби. Селянам виплачують виставлену ними ж компенсацію у 900 тис. грн., а стадницький полігон залишається. Сумнівно, що районний бюджет потягне рекультивацію сміттєзвалища. А коли в держави дійдуть руки до українських полігонів, не зможе сказати ніхто. Таким чином, бомба уповільненої дії залишиться нічийною на невизначений термін.

Проблема характерна
Таких „стадницьких полігонів" в Україні 776, повідомляють на сайті ua-reporter.com. У лютому цього року на головній річці Закарпаття Латориці рівень води піднявся на кілька метрів, і сталося НП: протягом 165 км за руслом річки утворилися загрозливі затори зі сміття. Два тижні щодня з річки виловлювали по 35 тон відходів. Не тільки, щоб очистити річку, але уникнути міжнародного розголосу.

Полігон неподалік Ялти - один з п\'яти найгірших в Україні. Він на третьому місці в переліку екологів, першість отримав полігон ТПВ №5, розташований неподалік села Підгорці Київської області, Львівський полігон ТПВ, який знаходиться в 3 км. від міста, Ларинський полігон ТПВ у Донецькій області та миколаївський полігон ТПВ в селі Велика Корениха.

Довідка
Всього в Україні 3614 полігонів. З них 226 - перевантажені, 760 - не відповідають нормам екологічної безпеки


Переглядів: 4362
Поширень: 0