Цього ж дня на полігон рушили і сміттєвози. Розблокування дороги відбулось без застосування сили, у цьому було задіяні два десятки правоохоронців.

По обіді відбувся спільний брифінг голови Вінницької ОДА Олександра Домбровського, голови обласної ради Григорія Заболотного, Вінницького міського голови Володимира Гройсмана та начальника УМВС України у Вінницькій області Василя Поліщука з питань подальшого вирішення проблеми Стадницького полігону.

«Ми всі розуміємо, що полігон є проблемою; проблемою, яку не можливо вирішити за день чи два. Вона була закладена більше 30 років тому. І нинішня влада, як і жителі навколишніх сіл, є заручниками ситуації, - відзначив голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, - тому шляхом пікетування цю проблему вирішити неможливо. Ті аргументи і той компроміс, до якого ми дійшли спільно з ініціативною групою, на сьогоднішній день є оптимальним рішенням. Усе це закладено в основу розпорядження, яке мною було підписано кілька днів тому. Ми беремо на себе зобов’язання виконати усі вимоги двосторонньої угоди і через 3 місяці готові зустрітись із людьми і відзвітувати про те, що вже на той момент буде зроблено».

Відповідно до угоди між Вінницькою міською радою і сільською радою Стадниці у селі будуть зроблені артезіанські свердловини, виконано ремонт доріг та зовнішнього освітлення, встановлено дитячий майданчик на території дитсадка. На брифінгу було ще раз зазначено, що проект цієї угоди майже рік знаходився на підписанні у Стадниці, але так і не був підписаний. Вінницька міська рада на останній перед депутатськими канікулами сесії (4 липня) в односторонньому порядку прийняла рішення про реалізацію цих заходів. Незважаючи на це, 6 липня мешканцями Стадниці та сусідніх сіл було розпочато акцію протесту і заблоковано під’їзну дорогу до полігону.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман підтвердив, що умови угоди будуть виконані. Що стосується планів Вінницької міської ради стосовно перетворення Стадницького сміттєзвалища у сучасний полігон твердих побутових відходів з подальшою його експлуатацією, то в результаті домовленості між Вінницькою міською радою та обласною державною адміністрацію, цей проект не буде реалізовано. Прийнято рішення про закриття Стадницького полігону у термін максимум до 2 років, за цей час всі необхідні для закриття полігону роботи будуть виконані. Обласна влада зараз веде пошук території, на якій може бути новий полігон. Володимир Гройсман підкреслив, що новий полігон буде облаштовано на рівні найсучасніших технологій. Зокрема, там буде встановлено сміттєсортувальну станцію, яку вже придбано, а також обладнання по видобуванню газу на полігоні (для вироблення на його основі електроенергії), яке планувалось придбати найближчим часом.

Таким чином, за словами Олександра Домбровського, у розпорядженні голови ОДА були враховані всі вимоги мешканців Стадниці та навколишніх сіл. Він особисто зустрічався з пікетувальниками та надав гарантії вирішення проблеми. Однак деякі ініціатори акції продовжили блокування полігону, яке могло поставити майже півмільйонне місто на межу екологічної катастрофи. Після того, як було вичерпано переговорний ресурс, - почалось розблокування за участю судових виконавців та правоохоронців.

Учасники брифінгу також одностайно виразили вдячність працівникам комунальних служб, які протягом тижня працювали буквально 24 години на добу для підтримання чистоти та порядку у місті у цій складній ситуації.

На даний час вивіз сміття з міста Вінниці та пересипка полігону ґрунтом повертається до нормального ритму. З понеділка проводяться дослідження території для визначення місць розміщення артезіанських свердловин. Протягом найближчих днів мешканці населених пунктів, які будуть мати на те бажання, зможуть пройти безкоштовне обстеження стану здоров’я. На оздоровлення дітей с. Стадниця та інших навколишніх сіл у цьому році буде виділено 200 тис. грн. (програма оздоровлення дітей Стадниці започаткована у 2006 році). Володимир Гройсман каже, що після обстеження, можливо, будуть виділені додаткові кошти.

На завершення, учасники брифінгу закликали усіх учасників цієї ситуації до конструктивних та поміркованих дій.


Переглядів: 3674
Поширень: 0