У понеділок пікетування стадницького сміттєзвалища розблокували. Представник виконавчої служби зачитав ухвалу суду, 170 правоохоронців стоворили живий коридор - і сміттєвози поїхали...

Блокада Стадницького полігону тривала тиждень. І тиждень трималося у суворій таємниці - куди ж Вінниця возить сміття (вже здогом стало відомо, що сміття возили на полігони різних районів, куди дозволяла районна влада). За цей час вмовляти стадничан пробував не тільки мер, а й губернатор та його заступники. І коли вже ініціативна група "революціонерів" погодилася на блага цивілізції, які пропонує вінницька влада взамін подальшого використання полігону, та встановлення сміттєсортувальної станції, місцеві жителі сказали "НІ!". Щоправда, перші особи міста та області в один голос кажуть, що ніхто не має права ставити на коліна майже півмільйонне місто, а ультиматуми  результату не дають. Але у випадку зі стадницьким сміттєзвалищем це  спрацювало. І Вінниці таки доведеться шукати нове місце для полігону твердих побутових відходів.

- Ми для себе прийняли непросте рішення, - каже голова облдержадміністрації Олександр Домбровський. - Можливо, переглянувши деякі свої принципові бачення, які у нас були раніше. В основу розпорядження голови облдержадміністрації лягли усі пункти без виключення, які були запропоновані ініціативною групою. Рішення перше: ми будемо закривати стадницький полігон. Але це не одномоментний акт. Максимальний термін для закриття Стадницького полігону може бути до двох років. Друга позиція: ми не будемо монтувати сміттєсортувальну станцію на стадницькому полігоні.

Натомість стадничани отримають компенсацію за ті незручності, які їм завдало сміттєзвалище. Це передбачено двосторонньою угодою між Вінницькою міськрадою та Стадницькою сільською радою. Щоправда, ця угода майже рік припадає пилом у сільській раді. Тепер її розглянуть. Відповідальність за виконання обіцяного беруть на себе спільно міська та обласна влада.

- Ми разом командою виконаємо їх до пункту, до слова, до крапочки, - акцентує голова обласної ради Григорій Заболотний. - І свердловини будуть, і водопровід проведуть, і дорога буде справна, і дитячий садок  зроблений, і діти будуть обстежені і оздоровлені. І все, інше, що передбачено.

Вже проводиться медичне обстеження місцевих жителів, і, в першу чергу, дітей. З\'ясувати свій стан здоров\'я можуть усі бажаючі. За словами губернатора, вже передбачено 100 тис. грн. на оздоровлення дітей. Мер Володимир Гройсман каже, що цього року на оздоровлення буде виділено 200 тис. грн.

Де буде новий полігон ТПВ? Ні місце, ні район керівники не називають. Попередні спроби влади знайти новий полігон не увінчались успіхом. Зокрема, така перспектива "не зігріла" жителів Луки Мелешківської. Полігон має відповідати певним вимогам. Найперше, земельна ділянка повинна бути за межами населеного пукнту. Також певні вимоги є до грунту та глиняної породи, аби фільтрат не потрапляв у грунтові води.

- У нас є декілька варіантів. І є підстави з оптимізмом дивитися у завтрашній день, - каже Олександр Домбровський.
Міський голова Володимир Гройсман наголошує, що новий полігон збудуть за усіма нормами. Там і встановлять сміттєсортувальну станцію. Станція, яку купили на гроші державного, обласного та міського бюджетів, вже півтора року стоїть без роботи. Завдяки сортуванню можна зменшити кількість сміття на 40%.
- Думаю, ні для кого не секрет, що людина виробляє сміття. Це сміття потрібно кудись дівати, - пояснює Володимир Гройсман. - Мова про єдине - побудувати високотехнологічний полігон, щоб він не приносив жодної шкоди для людей та суспільства. То яка різниця - де він може бути розміщений. Чого ми цураємось? Того, що є продуктом нашої життєдіяльності? Головне - забезпечити екологічну безпеку.

Щоб закрити Стадницький полігон влада просить максимум 2 роки. Вже зараз у Стадниці ведуться дослідження щодо буріння артезіанських свердовин. Володимир Гройсаман каже, що незважаючи ні на що, стандичани отримають нормальну воду.  Більше запитань залишається до подальшої долі сміттєзвалища. Його, звісно, пересиплять. А далі?

- Що ми хотіли зробити? - каже Володимир Гройсман. - У першу чергу, видалити газ, виробляти електроенергію. І куди її подати? За копійки, а, можливо, взагалі безкоштовно - на населені пункти, які є поблизу Стадницького полігону. Він сьогодні димить у повітря, а так був би направлений на потребу людей. Стосовно фільтрату - його б просто забрали, ізолювали б, і ніяких проблем би не було. Ми б займались інфаструктурою села, до цього були вже готові. Але, що сталося, те, сталося. Тепер по укриттю полігону переходимо на програму мінімум.


Переглядів: 3695
Поширень: 0