У Вінниці зібрались фахівці  з енергоефективності  з різних країн світу на дводенну конференцію Учасники зібрання обговорювали питання менеджменту та фінансування сталого енергетичного розвитку міст, ділились досвідом, обговорювали шляхи пошуку ресурсів для реалізації енергозберігаючих заходів. У відкритті конференції взяли участь Надзвичайний та Повноважений Посол Фінляндії в Україні Крістер Міккелссон, представники міжнародних організацій (Climate Alliance, GIZ, Ifeu-Institut Heidelberg, Представництва ЄС в Україні, представництва Світового Банку, Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва в Україні), очільники українських організацій - Асоціації міст України, Асоціації «Енергоефективні міста України», ECOclub, міські голови та фахівці муніципалітетів, які є членами ЕЕМУ. Водночас 29 та 30 березня відбувалось навчання енергоменеджерів українських міст, яке проводила Асоціація ЕЕМУ спільно з фахівцями, які спеціально приїхали для цього з Німеччини.

Питання енергозбереження на сьогоднішній день є досить актуальним для багатьох міст різних країн світу. Фахівці відзначають, що впровадження нових технологій, які б сприяли збереженню енергоресурсів, - це процес не одного дня і він досить ефективний, якщо у формуванні свого індивідуального проекту для окремого міста використовувати напрацьований роками досвід інших міст та країн. Саме задля цього фахівці з енергоефективності беруть участь у семінарах та конференціях, де мають можливість з одного боку дізнатись про напрацювання інших, з іншого – поділитись власним досвідом.

Міжнародну конференцію у Вінниці організували Асоціація «Енергоефективні міста України» та Вінницька міська рада. Для її учасників відбувались презентації національних і місцевих проектів та програм для українських міст, які реалізуються Асоціацією та її партнерами (Делегацією Європейського Союзу в Україні, Німецьким Товариством Міжнародної Співпраці (GIZ), Фінською Фундацією для місцевої співпраці, Нідерландським Агентством з міжнародного співробітництва, об’єднаннями європейських муніципалітетів Climate Alliance та Energy Cities).

«Така конференція – дуже добрий майданчик для спілкування і для пошуку тих рішень, які можуть бути максимально ефективні для нашого міста і головне, що вони мають бути сучасними і адаптованими до тих глобальних викликів, які сьогодні ми маємо, - говорить Вінницький міський голова Володимир Гройсман. – Багато країн уже впровадили такі сучасні технології, які дозволяють заощаджувати енергію, а українські міста тільки на початку цього шляху. Тому для нас дуже важливо залучати європейський досвід, напрацювання наших партнерів і адаптувати їх до потреб нашого міста». У Вінниці зібрались фахівці  з енергоефективності  з різних країн світу на дводенну конференцію

Для проведення цієї конференції Вінниця була обрана не випадково, адже з часу підписання «Угоди мерів» керівництво міста над Бугом проявило активність і зацікавленість у продуктивній співпраці з Асоціацією у напрямку запровадження нових підходів до енергозбереження. Це підтвердив також Президент Асоціації «Енергоефективні міста України», міський голова м. Долина Володимир Гаразд, який у цей день був переобраний на загальних зборах Асоціації.

Присутній на конференції Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні Крістер Міккелссон пояснив, чому посольство підтримує діяльність Асоціації: «Посольство Фінляндії має бажання надавати можливість різним містам України спільно з міжнародними спеціалістами обговорювати питання і приймати рішення стосовно запровадження енергозберігаючих технологій. Енергоефективність – це є індивідуальне питання і кожне місто повинне обрати свій шлях і допомогти у цьому покликані саме подібні конференції».

У конференції також взяла участь провідний спеціаліст з енергетики Світового банку Астрід Манрос, яка повідомила, що на сьогоднішній день Світовий банк веде переговори з одним із банків України про надання довгострокового кредиту на досить вигідних умовах у розмірі 200 млн. доларів США для того, аби в Україні була можливість взяти кредит для запровадження саме енергозберігаючих технологій. Представниця Світового банку розповіла, що Україна є досить енергоінтенсивною країною і Світовий банк оцінює інвестиції у енергоефективність нашої держави у розмірі одного мільярда доларів кожного року, тому і було запропоновано реалізувати в Україні комерційний проект по кредитуванню енергозберігаючих ініціатив.

Ділились своїми думками щодо теми енергозбереження і координатор сектору «Енергоефективність і відновлювальна енергетика представництва ЄС в Україні» Габріель Бланк, керівник проектів Німецького Міжнародного Співробітництва Іріс Гляйхман та науковий директор інституту дослідження енергії і навколишнього середовища з Гайдельберга Бранд Франке, інші гості конференції. У Вінниці зібрались фахівці  з енергоефективності  з різних країн світу на дводенну конференцію

Результати обговорення, яке відбулось у ці дні у Вінниці, свідчать про те, що принаймні деякі з українських міст не тільки намагаються запроваджувати нові технології енергоменеджменту, але й планомірно переходять до сучасної методології вирішення проблем міського розвитку у цілому, а міжнародні організації готові допомагати тим, хто справді рухається у цьому напрямку.

Для довідки
Приблизно рік тому представники муніципалітету Вінниці взяли участь в одному з семінарів Асоціації «Енергоефективні міста України», який відбувався у Львові. Та поїздка була ознайомчою. Цей захід фахівців Вінницької міської ради зацікавив тим, що проекти, які розробляються з допомогою Асоціації, фінансово підтримуються Європейським Союзом. Через Асоціацію «Енергоефективні міста України» відбувається навчання по складанню паспортів енергоефективності міст, проводяться тренінги, навчальні семінари, розробляється план дій з підвищення ефективності спожитої енергії. Повноправним членом цієї організації Вінниця стала 21 вересня минулого року. Того дня відбулось і урочисте підписання «Угоди мерів» за участю чільного представника Європейської Комісії Педро Байєстероса Торреса. Цей документ підписали понад дві тисячі голів територіальних громад з різних регіонів Європи, з них 15 – з України. Своїми підписами вони засвідчили, що громади, які вони представляють, добровільно беруть на себе зобов’язання до 2020 року зменшити витрати природних енергоресурсів та викиди шкідливих речовин (СО2) в атмосферу більш як на 20%, а також збільшити частку відновлювальних джерел енергії на більш як 20%. А наприкінці грудня 2010 року відповідно до розпорядження міського голови Володимира Гройсмана було створено дорадчий комітет з питань сталого розвитку та впровадження енергетичного менеджменту в місті, до складу якого увійшло майже 30 фахівців та спеціалістів у сфері енергетики обласного центру, начальників управлінь міської ради та керівників усіх галузей, які охоплюють енергетичний комплекс міста. Очолив комітет заступник міського голови Володимир Кістіон. Із моменту підписання цього розпорядження у місті над Бугом офіційно стартував проект «Реформа міського теплозабезпечення». Адже окрім членства в Асоціації «Енергоефективні міста України» Вінниця стала й одним із 15 міст України, які включені до проекту «Реформа міського теплозабезпечення» (РМТ). Основними завданнями дорадчого комітету є розробка концепції енергетичної політики міста, створення муніципального енергетичного плану, розгляд проектів комплексних та цільових програм з питань ефективного використання енергоносіїв та впровадження енергозберігаючих заходів.


Переглядів: 4496
Поширень: 0