Вінницю відвідав посол СербіїГолова облдержадміністрації Микола Джига розраховує на інвестиції з Сербії та участь сербського капіталу в модернізації сільського господарства регіону. Про це він повідомив на прес-конференції за результатами зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Сербія Душаном Лазичем.

Керівник області висловив сподівання на активізацію двосторонніх відносин між Сербією та Вінниччиною. «В подальшому наші відносини будуть розвиватися у наростаючому темпі, ми зацікавлені в тому, щоб в Україну і Вінниччину йшли інвестиції з Сербії», - наголосив голова облдержадміністрації.

Він додав, що сторони розглядають можливості співпраці в галузі модернізації агропромислового комплексу області, який складає 75% економіки краю. Микола Джига наголосив, що вінницькі власті готові надавати сприяння та відповідну консультативну допомогу інвесторам з Балкан.

Душан Лазич бачить перспективи розвитку економічного співробітництва в налагодженні ділових контактів між бізнесменами. Хоча спільних україно-сербських підприємств на Вінниччині не зареєстровано, проте приклад заходження сербського бізнесу в область є. Компанія «Агро Інвест Україна», що є найбільшим підприємством в Україні з сербським капіталом, орендує в області 12 тис га землі. Дипломат підкреслив: «Ми повинні оберігати цей бізнес, зберігати хорошу атмосферу, умови, стабільність, щоб він розвивався. У цьому і полягає роль держави». Також Посол Сербії не виключає і спільного україно-сербського виходу на треті ринки.Вінницю відвідав посол Сербії

Душан Лазич вважає, що основою успішного довгострокового партнерства в усіх сферах є підписання нормативних документів на міждержавному рівні. «Це ґрунт для стабільності відносин і співробітництва», - сказав він. Також представник слов’янської країни підкреслив: налагоджений політичний діалог між державами сприятиме економічному. «Констатація одна – політичні відносини відмінні, діалог продовжується, відкритих питань, проблем нема, потрібно працювати, щоб більш швидкими кроками розвивати економічне співробітництво», - сказав Душан Лазич. Дипломат зауважив, що Сербія зацікавлена у збільшенні обсягів торговельного обороту з Україною та досягнення докризового рівня, коли він сягав 1 млрд. доларів.

Для довідки:
Зовнішньоторговельний оборот Вінниччини із Республікою Сербія у 2010 році становив 1 млн. 365 тис дол. США. Обсяги поставок експортної продукції підприємств Вінницької області в Сербію склав 1млн 81 тис до США.

Обсяг імпортних надходжень - 283 тис дол.

Обсяги поставок експортної продукції підприємств Вінницької області в Республіку Сербія в 2010 році збільшились по відношення до 2009 року на 81,2%

Основу структури експортних поставок становлять продукти рослинного походження (зернові культури, продукція борошномельно-круп’яної промисловості), мінеральні продукти (сіль, сірка, штукатурні матеріали, цемент), деревина і вироби з деревини, механічне обладнання (машини, механізми, котли).

Основу структури імпортних надходжень складають: продукція хімічної та пов’язаної з нею галузей промисловості, полімерні матеріали, пластмаси та каучук; транспортні засоби та шляхове обладнання.


Переглядів: 3927
Поширень: 0