Помолитися за польську еліту, що розбилася в авіакатастрофі, до санктуарію Божого Милосердя прийшли представники Польського консульства у Вінниці на чолі з Генеральним консулом Кшиштофом Свідереком, голови польських товариств Вінницької області, українські та польські католики-миряни.

У Вінниці вшанували загиблих під Смоленськом

Аби висловити свою солідарність з польським народом у молитві за душі загиблих, прибули представники української влади, зокрема голова Вінницької ОДА Микола Джига, заступник губернатора з економічних питань Володимир Борецький, начальник обласного відділу у справах релігій Ігор Салецький.

«Вони були віруючими людьми. Не соромилися своєї віри на таких високих посадах. Саме тому сьогодні ми згадуємо їх світлу пам’ять», - сказав настоятель санктуарію о. Казимир Дудек.

Поминальну Службу Божу за жертв авіакатастрофи очолив єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський, разом із ним співслужив єпископ-сеньйор Станіслав Падевський.

«Рік тому ми стали свідками надзвичайної трагедії світового масштабу, безпрецедентної в новітній історії. Такої драми сучасний світ не бачив, вона торкнулася всіх людей, не лише поляків, - сказав під час проповіді владика Леон. - Це трагедія особливо сумна, оскільки загинули рідні та нащадки жертв Катинського злочину. Між Катинем 1940 року та Смоленськом 2010 проводиться болюча паралель. Сімдесят років тому комуністичною системою було розстріляно 22 тисячі польських офіцерів у селищі Катинь поблизу Смоленська. З минулого року слово «Катинь» стало символом подвійного суму»

Єпископ додав, що ми не знаємо що саме сталося під Смоленськом, не знаємо чому Бог двічі забрав до Себе польську верхівку. «Ми дізнаємося про це у вічності», - сказав ієрарх.

Вінницький губернатор Микола Джига розповів, що особисто був знайомий з Президентом Качинським. «Це була смілива людина», - зазначив він. Пан губернатор висловив співчуття представникам Польського Консульства та усім полякам Вінниччини і запевнив у солідарності влади.

«На Вінничині проживає найбільша польська діаспора в Україні, понад 100 тисяч чоловік. Ми будемо робити усе для того, аби польська діаспора почувалася захищеною», - сказав Вінницький губернатор.

У Вінниці вшанували загиблих під Смоленськом

Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек подякував представникам влади та усім присутнім за «присутність, молитву та скорботу». «Ми, консули ніколи не думали, що будемо приймати співчуття з приводу такої трагедії. Це важкі хвилини та біль для польського народу. Уже не вперше загинув весь цвіт Польщі. І в думках важко повертатися до тієї події. Дехто ще досі не вірить, що таке могло статися. Дякую українцям за солідарність та співчуття сьогодні і рік тому», - сказав пан-консул. За його словами, солідарність українського народу та представників влади минулого року «у той важкий момент» дуже підтримала на духу.

Присутні поклали квіти до пам\'ятної декорації жертвам авіакатастрофи під Смоленськом. Поляки принесли біло-червоні троянди, як кольори прапору Польщі. А українці - квіти з жовто-блакитними стрічками, як символ солідарності українського народу.

Нагадаємо , лiтак iз офiцiйною делегацiєю Польщi розбився пiд Смоленськом вранцi 10 квiтня 2010 року. На борту перебували 96 осiб, зокрема Л.Качиньський та його дружина, вiдомi полiтики, релiгiйнi та громадськi дiячi, якi летiли до Катинi для участi в пам\'ятних заходах. Вижити не вдалося нiкому.

Поминальна Меса за жертвами авіакатастрофи під Смоленськом у Вінницькому санктуарії Божого Милосердя відбулася минулого року наступного дня після трагедії. Тоді помолитись за померлих і вшанувати їх пам’ять приїхали єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський, настоятелі католицьких храмів Вінниці, Летичева та Бару, православне духовенство УПЦ (МП) на чолі з архиєпископом Йонафаном, дипломати з польського консульства та представники місцевої влади.

Хоча минув рік, але у справі трагедії ще досі не поставлено крапку. Розслідування катастрофи по лінії Слідчого комітету Російської Федерації триває досі. Польща веде власне розслідування авіакатастрофи.


Переглядів: 5445
Поширень: 0