На початку конференції заступник голови обласної Ради Ю.Медведєв звернувся до присутніх вшанувати пам’ять загиблих від наслідків Чорнобильської аварії хвилиною мовчання.

У своєму виступі Л.Діденко начальник УОЗ та К ОДА згадала жахливі наслідки Чорнобильської трагедії для усього українського народу .

25 років минуло з того часу , коли історія України розділилася на «до» та « після». Багатьох людей вона змусила змінити місце проживання, звичний ритм життя, середовище в якому вони знаходились. З’явились не відомі до того слова та поняття «чорнобильці», «ліквідатори», «евакуйовані», «тиреоїдні діти»…

Не обминула страшна трагедія і Вінниччину. Чверть сторіччя живуть на забруднених територіях мешканці 8 районів нашої області.

Негативний вплив наслідків Чорнобильського лиха відчутніший з кожним роком. Виявляється значний ріст захворюваності, інвалідності та смертності, як дорослих так і дітей, народжених після аварії на ЧАЕС. У цьому сумному списку Вінницька область займає п’яте місце в Україні.

Чорнобильці знаходяться під пильним наглядом медичних працівників лікувально-профілактичних закладів області. Як зазначив головний лікар спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення В. Даценко, на виконання Указу Президента в області проводиться щорічна диспансеризація. Покращився рівень діагностики та виявлення захворювань на ранніх стадіях. Діагностична робота ускладнюється відсутністю нової апаратури, стара вже вичерпала свій ресурс і не оновлюється. Тому в планах на майбутнє – покращання матеріально-технічної бази лікувального закладу, купівля нової апаратури.

С.Вовченко – начальник головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення відмітив , що у Вінницькій області на обліку перебуває 96688 постраждалих осіб, із них 4607 “ліквідаторів”, 555 осіб - евакуйованих із зони радіоактивного забруднення, 72246 чоловік віднесених до ІІІ групи первинного обліку, 19246 постраждалих дітей та 35 дітей народжених від дітей постраждалих, 25 осіб з числа “тиреоїдних”, яким встановлено інвалідність, пов’язану із впливом шкідливих чинників аварії на ЧАЕС.

У конференції взяли участь та виступили вчені ВНМУ ім.. М.І.Пирогова та практичні лікарі Вінницької області.

Вже 25 років не втрачається гострота проблеми страшної катастрофи . Чорнобиль не має минулого!

 


Переглядів: 5436
Поширень: 0