Генеральний прокурор України Віктор Пшонка представив колективу прокуратури Вінницької області нового керівника – Олександра Мрихіна.

Віктор Пшонка подякував за сумлінну п’ятирічну роботу на цій посаді попередньому керівникові Олександру Шморгуну, який сьогодні обіймає не менш відповідальну посаду заступника прокурора столиці.

Звертаючись до колективу Генеральний прокурор зауважив, що органами прокуратури Вінничини вживалися ефективні заходи до забезпечення додержання конституційних прав громадян, погашення заборгованості із заробітної плати, охорони навколишнього природного середовища, відшкодування завданих державі збитків. Упродовж минулого року та першого кварталу поточного органами прокуратури області забезпечено відшкодування понад 140 мільйонів гривень, у тому числі більше 24 мільйонів – до бюджету, майже 25 мільйонів сплачено на користь громадян і держави за позовами прокурорів. За документами прокурорського реагування до різних видів відповідальності притягнуто 7 тисяч посадових осіб. При здійсненні правозахисної діяльності та нагляду за додержанням законів правоохоронними органами прокурорами порушено понад 1,5 тисячі кримінальних справ, більшість з яких направлено до суду. Слідчими органів прокуратури розслідувано більш ніж 700 кримінальних справ, у тому числі за фактами вчинення резонансних службових злочинів, злочинів, пов’язаних з корупцією, хабарництвом, відшкодовано понад 12 мільйонів гривень спричиненої злочинами шкоди.

Разом з тим, Генеральний прокурор коротко окреслив нагальні завдання, які стоять перед органами прокуратури, у тому числі Вінницької області. Зазначив, що насамперед необхідно у взаємодії з органами влади та з використанням координаційних повноважень вжити рішучих заходів щодо протидії злочинності в усіх її проявах. Одним із важливих завдань прокуратури є недопущення корупційних правопорушень і повернення вкрадених коштів до бюджету, потребує посилення нагляд за додержанням законів органами внутрішніх справ, залишається незадовільним стан відшкодування під час слідства збитків, заподіяних злочинами державним інтересам.

Генеральний прокурор звернув увагу присутніх на те, що упродовж п’яти років залишається низьким показник з виявлення органами податкової міліції злочинів у сфері оподаткування. Також відсутні результати роботи щодо протидії злочинним угрупованням на таких актуальних напрямках, як в органах влади та управління, банківській системі, сфері приватизації та земельних правовідносин. Потребує вжиття невідкладних заходів, перш за все координаційного характеру, робота митних та прикордонних органів щодо боротьби з товарною контрабандою та нелегальною міграцією.

Віктор Пшонка зауважив, що подолання високого рівня корумпованості чиновників усіх рівнів є одним з головних пріоритетів у діяльності правоохоронних органів. Верховною Радою України фактично прийнято законопроект щодо запобігання і протидії корупції, внесений Президентом України, який з липня має набрати чинності. Новий Закон дасть можливість істотно посилити протидію корупції.

На особливому контролі перебувають питання законності у бюджетній системі, сферах оплати праці та земельних відносин. Вони віднесені до найбільш пріоритетних напрямів прокурорсько-слідчої діяльності на 2011 рік. Віктор Пшонка зауважив, що повністю підтримує позицію Президента України Віктора Януковича з приводу того, що всі бюджетні кошти, кожна незаконно вилучена земельна ділянка повинні бути повернуті у власність держави. Він також зазначив що попри вжиті заходи ще залишаються проблемні питання як у наглядовій діяльності, так і в роботі контролюючих і правоохоронних органів. Тому дав доручення розібратися з причинами заборгованості та організувати роботу з погашення боргів. Також зазначив, що уваги потребують питання захисту прав пенсіонерів, інвалідів, неповнолітніх.

Під час виступу Генеральний прокурор наголосив, що саме працівники прокуратури мають стояти на варті законності при використанні земель, протидіяти будь-яким спекуляціям та захищати інтереси як власників землі, передусім селян, так і держави загалом.

Також Віктор Пшонка зазначив, що органи прокуратури України приділяють значну увагу питанням законності використання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені у західних регіонах України. Перевірки засвідчили, що частину коштів використано не за цільовим призначенням. За їх результатами порушено 166 кримінальних справ, з яких 115 вже скеровано до суду. Збитки у кримінальних справах становлять 26,2 млн. грн., з яких у ході досудового слідства відшкодовано 5,6 млн. грн. На даний час за участі органів Держфінінспекції перевіряється законність витрачання виділених на подолання наслідків повені понад 150 млн. грн.

Генеральний прокурор звернув увагу присутніх на те, що у галузевому наказі про організацію правозахисної діяльності передбачено низку нових положень, спрямованих на удосконалення та забезпечення кінцевих результатів прокурорської діяльності. Переглянуто пріоритети у роботі органів прокуратури, обсяг повноважень прокурора, приводи та підстави для проведення перевірок. У наказі вже не обмежуються напрями діяльності у сферах захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.

Крім цього, Віктор Пшонка наголосив, що з 9 травня 2011 року набирає чинності Закон України "Про доступ до публічної інформації", відповідно до якого на суб’єктів владних повноважень, у тому числі органи прокуратури, покладається обов’язок щодо забезпечення доступу до публічної інформації, яка перебуває у їхньому володінні. Головним завданням органів прокуратури залишається забезпечення належного виконання цього Закону.

Також Віктор Пшонка зауважив, що Генеральна прокуратура провела значну роботу в межах своєї компетенції з опрацювання актуальних питань реформування кримінального судочинства. На сьогоднішній день робота з підготовки нового КПК, у якій активну участь беруть і фахівці органів прокуратури, виходить на завершальний етап.


Переглядів: 5488
Поширень: 0