Традиційна виставка живих пам\'ятників «Жива Європа», байкер-шоу, «Французький Монмартр», презентація нових елементів стріт-арту «Смайл-Люк» на центральній вулиці міста, фестиваль європейського фольклорного мистецтва та конкурс повітряного змія та фігур з повітряних куль - усе це та багато іншого вінничани зможуть спостерігати 21 травня під час святкування цьогорічного Дня Європи. Організатором свята є Вінницька міська рада.

21 травня - Святкуємо День Європи у ВінниціСвяткування Дня Європи в обласному центрі вже традиційно носитиме інтерактивний характер. Городяни та гості Вінниці зможуть не лише спостерігати за розмаїттям конкурсів та розваг, якими буде насичене свято, а й безпосередньо брати у них участь.

Цьогоріч вже втретє до нашого міста на святкування у Вінниці Дня Європи з\'їдуться байкери з усієї 21 травня - Святкуємо День Європи у ВінниціУкраїни. Опівдні близько сотні володарів «залізних коней» проїдуться містом святковою колоною до площі Василя Стуса. Тут відбудеться вже традиційна виставка мототехніки.

За традицією вулиця Соборна протягом дня перетвориться на пішохідну зону. Вдень тут проходитиме виставка живих скульптур, яка носитиме назву «Жива Європа». Цьогоріч очікується близько 100 учасників із різних куточків України. Вінничани за останні роки настільки вподобали живі пам\'ятники, що вже самі прагнуть опинитись на п\'єдесталі та на деякий час відчути себе якоюсь відомою історичною особистістю. Разом з живими скульптурами святкову атмосферу на Соборній створюватимуть вуличні музиканти, які також з\'їдуться до нас з різних куточків України. Надвечір 21 травня - Святкуємо День Європи у Вінниціу Центральному парку відбудеться їх гала-концерт. Переможці гала-концерту отримають приз - право запису свого компакт-диска на професійній студії звукозапису.

Третій рік поспіль на День Європи асфальт та святкові майданчики міста прикрашаються об\'ємними малюнками. Вперше зі стріт-артом вінничан познайомили польські мадоннарі (майстри малюнків на асфальті), які створювали об\'ємні зображення. Минулого року городяни вже власними силами розмальовували тротуар біля міського БТІ, біля кінотеатру Коцюбинського та на інших ділянках. Цьогоріч один із напрямків вуличного мистецтва дещо змінить формат. 21 травня на люках по вулиці Соборній з\'являтимуться зображення комп\'ютерних смайликів, якими повсякчас користується молодь у мережі Інтернет. Звідси і назва цьогорічного стріт-арту - «Смайл-Люк».

18 квітня на прес-конференції, присвяченій заходам до Дня Європи, міський голова Володимир Гройсман підкреслив, що за сталою традицією мешканці міста 21 травня зможуть не лише насолоджуватися різноманіттям розваг, а й самі брати у них участь. «Якщо у вінничан є бажання представити свої таланти та проявити себе у ролі живих скульптур або ж вуличних музикантів - ми із задоволенням запрошуємо всіх приєднатись21 травня - Святкуємо День Європи у Вінниці до свята, - говорить керманич Вінниці. - Ми прагнемо до європейської культури, і можна впевнено сказати, що культурний рівень проведення свят у нашому місті щороку зростає».

Вже традиційно до Дня Європи ресторани та кав\'ярні міста готуватимуть страви європейської кухні. Як завжди очікується презентація кухонь різноманітних європейських країн, в тому числі Польщі, Італії, Франції та України. Продегустувати страви різних країн мешканці зможуть у самому серці міста - на площі Театральній, на вулиці Соборній та у Центральному парку культури та відпочинку імені Горького.

21 травня на площі біля Вежі, на вулицях Грушевського та Козицького, буде розташовано Арт-майдан. Тут городяни зможуть насолодитися роботами художників та фотохудожників та придбати вироби майстрів народної творчості. По вулиці Козицького, біля будівлі «Укртелекому», знову розгорнеться лицарське містечко. 21 травня - Святкуємо День Європи у ВінниціТут для вінничан представники лицарських клубів та клубів історичної реконструкції готують показові виступи, виставку лицарських обладунків, а також проводитимуть майстер-класи (приміром, щодо володіння мистецтвом плетіння кольчуги, володіння мечем тощо). Планується, що у сквері розташується також презентація нашого міста-побратима Кельце (Польща).

Площа Театральна, яку у народі називають «Париж», цього дня стане справжнім французьким містечком. Тут на городян чекатиме «Французький Монмартр» - дефіле моделей із вінницьких навчальних закладів та показ колекції від вінницького дизайнера Ольги Радченко. Також на вінницькому 21 травня - Святкуємо День Європи у Вінниці«Парижі» відбудеться фестиваль вуличних танців, дегустація круасанів та різноманітних тістечок. Під вечір вихованці студії «Зоряна мрія» розважатимуть городян концертною програмою, по завершенню якої відбудеться рок-фестиваль. А фіналом святкувань стане лазерне шоу.

У Центральному парку культури та відпочинку 21 травня на вінничан чекатиме проект «Вуличне фото» (тобто «живі» кадри, які фотографи зняли безпосередньо на вулицях міста). Цьогоріч вперше відбудеться фестиваль та конкурс повітряного змія та фігур з повітряних куль, на яких будуть зображені прапори європейських країн. Також на майдані Водограю учні вінницьких загальноосвітніх шкіл презентуватимуть програми європейського фольклорного мистецтва. Упродовж року шкільні громади розробляли цікаві 21 травня - Святкуємо День Європи у Вінниціпрограми, які відображають фольклористику та напрямки тих чи інших європейських країн. За сталою традицією міський естрадно-духовий оркестр «Він-Бенд» розважатиме городян своєю творчістю і цьогоріч представить проект «Європейський джаз».

Для малечі у парку культури та відпочинку відбудеться фестиваль «Цирк вигаданий знову» за участі циркових та аматорських колективів міста та України, а також вихованців циркової студії клубу «Сабарів». Маленькі вінничани, а також їхні батьки зможуть позмагатися у вправності з жонглювання кульками та булавами, спробувати себе у ролі акробата, а також позмагатися на майстерність їзди на моноциклах. Крім того, упродовж дня відбудеться показ п\'яти вистав та концертних номерів лялькових театрів. У вечірній програмі очікується вистава від одного з відомих українських театрів за мотивами п\'єси європейського автора.

Зустрічаємось 21 травня о 14:00 на відкритті свята на площі Театральній!

 


Переглядів: 12899
Поширень: 0