У Вінниці буде реалізовуватись проект IFC, який спрямований на запровадження енергозбереження у житловому секторі19 квітня Головою Представництва IFC в Україні Оленою Волошиною та Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом було підписано відповідний договір про співпрацю. Основна ідея проекту полягає у тому, щоб стимулювати мешканців багатоповерхівок утеплювати будинки і таким чином економити на оплаті за теплопостачання. Основний акцент IFС робить на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які можуть ефективно і швидко приймати рішення та здійснювати реконструкцію своїх багатоповерхівок.

Щороку у Вінниці здійснюється певний обсяг робіт, які спрямовані на впровадження енергозберігаючих технологій. Для того, аби швидко вивести все місто на якісно новий рівень в даному напрямку потрібні досить великі суми коштів, які міський бюджет не в силі забезпечити. Тому міська влада, в рамках співпраці з різними міжнародними організаціями, шукає додаткові ресурси та інструменти, які б дали можливість пришвидшити модернізацію теплоенергетичної галузі обласного центру. Міжнародна Фінансова Корпорація свій проект спрямувала на активізацію застосування енергозберігаючих технологій у житловому секторі, тому цей проект і зацікавив вінницьку владу.

Проект IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» спрямований на допомогу мешканцям Вінниці у започаткуванні спільного Ресурсного центру, щоб працювати з організаціями співвласників багатоквартирних будинків. Таким чином Міжнародна Фінансова Корпорація планує в першу чергу надавати інформаційну, технічну і методичну підтримку. Наприклад, фахівці будуть складати проект утеплення будинку, а ОСББ із готовим проектом матиме можливість звернутись до банку для отримання кредиту, який, за попередніми планами, буде надаватись під гарантії IFC.

У проекті Міжнародної Фінансової Корпорації братиме участь і швейцарська сторона. Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич на зустрічі зазначив, що для організації, яку він представляє, було принциповим підтримувати реалізацію цього проекту саме у Вінниці. Віктор Шуткевич пояснив таку позицію наявністю позитивного досвіду співпраці. Окрім цього, Швейцарське бюро співробітництва планує реалізувати у Вінниці іще один проект, який пов’язаний із модернізацією переважної частини теплоенергетичної системи міста. Якщо ці два проекти будуть реалізовані, то буде досягнуто цілісної мети: енергозбереження на шляху від виробника до споживача тепла.

У свою чергу Голова Представництва IFC в Україні Олена Волошина також пояснила рішення про вибір Вінниці для втілення пілотного проекту: «Вінниця уже почала реалізовувати деякі програми з енергозбереження і ми бачимо, що керівництво міста досить прогресивне і мислить в напрямку енергозбереження так само, як і ми”.

«Енергоефективність - це один з наших найголовніших пріоритетів. Для нас дуже важлива підтримка міжнародних партнерів, щоб досягти якісних змін у цій сфері, адже силами лише міського бюджету зробити це швидко і ефективно просто не можливо, - говорить міський голова Володимир Гройсман. – Новий проект з IFC, який стосуватиметься саме житлового сектору, буде ефективно поєднуватись з тими зусиллями, які вже здійснюються у місті для модернізації системи теплопостачання міста, і дасть позитивні результати".

Аби допомогти Україні в цілому реалізувати весь потенціал у сфері енергоефективності житлового сектору, IFC працюватиме з українськими фінансовими інститутами над розробкою і просуванням кредитних продуктів для фінансування енергоефективної модернізації та ремонту багатоквартирних будинків, а також з українськими законодавцями для покращення нормативно-правової бази у цій сфері.

Для довідки:

IFC
Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC), член Групи Світового Банку, створює можливості для подолання бідності та поліпшення умов життя людей. Ця організація сприяє сталому економічному зростанню країн, що розвиваються, підтримуючи розвиток приватного сектору, мобілізуючи приватний капітал, а також надаючи компаніям та урядам консультативні послуги і послуги з управління ризиками. Сума нових інвестиційних проектів IFC за 2010 фінансовий рік виріс до рекордних $18 мільярдів.

Програма співробітництва Швейцарської Конфедерації з Україною
У 1997 році Швейцарська Конфедерація та Україна підписали двосторонню угоду про технічну співпрацю, у рамках якої в Києві для координації програм співпраці було відкрито Швейцарське бюро співробітництва. Підтримка Україні з боку Швейцарії зосереджена у сферах економічного розвитку, сталого управління енергоресурсами, репродуктивного здоров’я, реформування системи юстиції та децентралізації. Щорічний бюджет програми співробітництва Швейцарії з Україною перевищує 10 млн. швейцарських франків.

 


Переглядів: 5711
Поширень: 0