На Вінниччині створюється історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму Ставка «Вервольф» під Вінницею красномовно нагадує про тисячі знищених військовополонених, задіяних під час будівництва споруди та про сотні тисяч мирного населення періоду окупації. Саме тому, з метою увічнити імена тих, хто став жертвою окупаційного режиму, створюється «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму», який складатиметься з двох об’єктів: території колишньої ставки та Братських могил військовополонених, які загинули під час будівництва ставки «Вервольф».

Ставка «Вервольф» на певному етапі стихійно стала туристичним об’єктом, викликаючи постійну цікавість мешканців області та приїжджих. Цей об’єкт входить як обов’язкове місце відвідування під час оглядової екскурсії по Вінниці. Якщо організовані туристи отримують інформацію від екскурсовода, то поодинокі відвідувачі відчувають серйозний брак інформації. Тим паче, що ідея виникнення такого комплексу вперше постала ще 35 років тому з ініціативи представників Обласного товариства охорони пам’яток історії та культури.

На Вінниччині створюється історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму Створюючи «Історико–меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму» з включенням території бувшої ставки «Вервольф», буде враховано особливу складність розкриття даної теми. По-перше, ставку «Вервольф» обрано для експозиційного втілення не випадково. Це єдина на території України ставка Гітлера, де ним та його оточенням приймалися важливі рішення про хід війни на території СРСР, які в результаті призвели до поразки фашистських військ, по-друге, біля ставки знаходяться братські могили військовополонених, які загинули під час будівництва споруди.

Експозиційні матеріали комплексу базуватимуться виключно на історичних фактах, архівних документах, знахідках краєзнавців і відображатимуть достовірний плин подій, не акцентуючи уваги на постаті ватажка нацистів, а тим паче не пропагуючи профашистські ідеали. Новостворений музей якнайширше відображатиме історію окупації області і злочини німецько-фашистських та румунських окупантів, а також спротив населення України.


Переглядів: 4336
Поширень: 0