Вінничани вшанували пам\'ять загиблих в роки Великої Вітчизняної війни На мітинг-реквієм з нагоди 66-тої річниці Великої Перемоги зібрались декілька тисяч городян. Разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни у мітингу взяли участь керівництво міста та області, командування Повітряних Сил ЗСУ, військових частин військового гарнізону, представники релігійних конфесій, трудових колективів, політичних партій та рухів, громадських організацій, а також учасники Міжнародного хореографічного фестивалю "Барвінкове кружало".

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та урочистими залпами, поклали квіти та вінки до Вічного вогню та підніжжя стел Пам’яті, на яких закарбовані імена понад двох тисяч визволителів. Під гранітом Меморіалу покоїться прах вісімдесяти двох визволителів вінницької землі.

Для довідки:

За час окупації Вінниччини гітлерівці спалили 17 сіл, розстріляли та замордували близько 200 тисяч мирних громадян, близько 46 тисяч військовополонених, а більше як 64 тисячі насильно вигнали на каторжні роботи.

На Вінниччину з фронтів Великої Вітчизняної війни не повернулись майже 160 тисяч наших земляків.

За визволення Вінниччини медаллю „Золота Зірка” нагороджено 87 бійців. Гордістю нашого краю є 125 подолян, які за подвиги у Великій Вітчизняній війні удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Серед них зв’язкова підпільного центру Ляля Ратушна, організатор підпілля Іван Бевз. А генерал армії Іван Черняховський та підполковник Іван Бойко удостоєні цього звання двічі.

 


Переглядів: 4998
Поширень: 0