Три місяці тому податкову міліцію Вінниччини очолив киянин. 35-річний податківець підіймався службовими сходинками у профільних установах, пройшов вишкіл "старої школи" податківців, однак має наснагу до новаторства. Про наміри "перебудови" у службі та про те, чого слід очікувати від нового керівника платникам податків - у розмові із першим заступником голови - начальником управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області Андрієм Тарановим.

- Андрію Володимировичу, досі Ви працювали у столичних органах МВС і податкової служби. Чи встигли за три місяці роботи на Вінниччині на посаді начальника податкової міліції області відчути специфіку регіону?

- Вінниччина, безумовно, дуже своєрідний регіон. Насамперед, тут розвинений аграрний сектор, який є домінуючим в області. Відповідно, схеми мінімізації та ухилення від сплати податків часто зав\'язані саме на товарних операціях із сільгосппродукцією. І саме під прикриттям купівлі-продажу продуктів сільського господарства здійснювалася конвертація коштів у тіньовий обіг у викритому цього року конвертаційному центрі.

- В Україні у квітні 2010 року розпочалась операція "Бюджет". Наскільки ефективнішою стала боротьба податківців з ухиленням від сплати податків?

- У ході операції відпрацьовуються великі платники податків, які при річному валовому доході понад 70 млн грн. сплачують менше 1% податку на прибуток. Також перевіряються суб\'єкти господарювання, через рахунки яких кошти перекачуються у "тінь", що призводить до ухилення від сплати податків. Якщо говорити про цифри, то на сьогодні за результатами перевірок донараховано до бюджету майже 119 млн грн, стягнуто 10,1 млн грн, зменшено збитків на суму близько 217 млн грн, зменшено заявленого до відшкодування ПДВ на суму 60,4 млн грн, керівниками суб\'єктів господарської діяльності - мінімізаторів самостійно відкориговано у бік збільшення податкових зобов\'язань на суму 29,1 млн гривень. Порушено 8 кримінальних справ, дві з яких направлені до суду. Резонансний приклад виявленого в ході відпрацювання злочину - справа підприємства молочної галузі у Вінниці, директор якого через фірму-посередника вивів у тіньовий обіг майже 10 млн грн за начебто придбані паливно-мастильні матеріали. Стосовно директора порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України, сам він у ході слідчих дій затриманий і доправлений в ізолятор тимчасового утримання.

- Неодноразово виникало питання про боротьбу з так званою зарплатою "в конвертах", завдяки якій роботодавці економили немалі кошти на податках. Чи є у податкової міліції дієві механізми для боротьби з цим явищем?

- Зарплата в конвертах є частиною тіньової економіки. Для її виплати потрібна величезна кількість готівки, яку нечесним роботодавцям щедро пропонують конвертаційні центри.

Працівник, який отримує зарплату "в конверті", як правило, не готовий звертатися з відповідною заявою до правоохоронних органів. Відтак, спільно з працівниками відділу оподаткування фізичних осіб ДПА в області проводимо відпрацювання суб\'єктів господарювання, які здійснюють розрахунки за виконану роботу або надані послуги необлікованою готівкою. З цією метою створено 28 робочих груп. На сьогодні проведено 117 перевірок. Встановлено 50 правопорушень, пов\'язаних із виплатою зарплати "в конвертах", донараховано 3,72 млн. гривень. Дії роботодавців у цьому випадку підпадають під ст. 172 Кримінального кодексу України - грубе порушення законодавства про працю. Матеріали для порушення кримінальних справ передаємо до прокуратури.

- Наприкінці січня цього року на розширеній нараді у ДПС України зазначалося, що підрозділи податкової міліції сконцентрують увагу на викритті штучно сформованих податкових кредитів, зокрема, з боку зернотрейдерів та операторів ринку металобрухту. Що у цьому напрямку зроблено вінницькими податківцями?

- На території Вінницької області зареєстровані суб\'єкти господарювання, які формують податковий кредит для зернотрейдерів. Податкова міліція відпрацьовує кілька подібних підприємств, стосовно яких у межах порушених кримінальних справ проводяться слідчі дії. Наприклад, зареєстроване у Вінниці ТОВ протягом року поставляло товарно-матеріальні цінності на адресу підприємств-зернотрейдерів, водночас формувало власний податковий кредит і закуповувало товари ще в кількох фірм з ознаками фіктивності зі східних регіонів країни. У результаті вжитих підрозділами податкової міліції заходів, спрямованих на руйнування таких злочинних схем, зібрано матеріали, які стали підставою для порушення слідчими податкової міліції кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах на суму понад 3 млн. гривень.

Майже аналогічна ситуація на ринку металобрухту. Тут податковий кредит штучно формується в основному за рахунок придбання товарно-матеріальних цінностей у фірм з ознаками фіктивності або ж таких, що належать до категорії ризику (на підприємстві відсутні трудові ресурси, виробниче обладнання, майданчики, транспортні засоби). Так, кілька приватних підприємств у Вінниці закупили партії металобрухту в одеської фірми. Встановлено, що фірма-продавець не могла здійснювати реалізацію металобрухту вінниччанам, оскільки не мала для цього відповідних потужностей, зокрема, майданчика та складських приміщень для збереження й обробки металобрухту, що є обов\'язковим при отриманні ліцензії. Це дало підстави поставити під сумнів факт ведення суб\'єктом господарювання основного виду діяльності. На підставі зібраних матеріалів на вінницьких підприємствах були проведені перевірки, за результатами яких донараховано податків на суму 5,1 млн. гривень. Стосовно посадових осіб порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

- Слідчими податкової міліції торік були порушені кримінальні справи стосовно двох великих підприємств-виробників спиртово-горілчаної і деревопереробної галузі щодо незаконного відшкодування ПДВ. На якій стадії сьогодні ці справи?

- Одна з них уже передана до суду з обвинувальним висновком. Інша справа перебуває на стадії розслідування. Процедура ускладнилася тим, що в ході розслідування виникла необхідність подавати листи і запити до інших країн, усе це суттєво впливає на термін слідства. До того ж розслідування має вестися так, щоб воно не впливало на роботу підприємства, - не можна в один день зупиняти роботу діючого виробництва. Втім, очікуємо, що в найближчі 2-3 місяці справа все-таки отримає своє логічне завершення.

Не вказуючи назви, відзначу також, що одне зі згаданих Вами підприємств суттєво збільшило суми сплати податків до бюджету, а інше вийшло зі стану збитковості і за результатами 2010 року задекларувало до сплати значну суму податку на прибуток. В обох випадках мова йде про мільйони гривень, спрямованих до бюджету, які до цього казна недоотримувала.

- У кримінальних хроніках часто звучить інформація про викриття підпільних цехів із виготовлення та реалізації сурогатного алкоголю, вилучення з незаконного обігу спирту. Вінниччина відома своєю розвиненою спиртовою галуззю, тож і показники в цьому напрямку, мабуть, суттєві?

- Незаконний обіг товарів є одним із джерел тіньового сектору економіки. Адже чималі суми, виручені від реалізації товарів чи послуг, взагалі не оподатковуються. Наприклад, кожен незаконно діючий гральний заклад чи налаштований на азартні ігри комп\'ютерний салон щодня приносить власникам від кількох десятків до кількох тисяч гривень. Тільки за три місяці поточного року співробітниками відділу протидії незаконному обігу товарів по області вилучено грального обладнання більш ніж на 1,5 млн. гривень. Вартість кожного літра спирту окуповується подвійно після того, як його розведуть водою і реалізують як готову горілку. Сюди ще можна додати використання підроблених марок акцизного збору, реалізацію контрафактних дисків, виготовлення і реалізацію паливно-мастильних матеріалів, реалізацію продуктів харчування без будь-яких супроводжуючих документів, контрабандне ввезення товарів через державний кордон.

Для більш ефективної боротьби з незаконним обігом товарів ми суттєво вдосконалили методи роботи. Зокрема, сьогодні не просто викриваємо факт порушення у даному напрямку. Наші співробітники виявляють увесь ланцюг злочинних дій від організатора схеми до її безпосередніх реалізаторів.

- Зважаючи на ті обсяги роботи, які виконує податкова міліція, і отримані результати, чому виникають питання про ліквідацію цього підрозділу?

- Вважаю, що ліквідувати податкову міліцію сьогодні не можна. Доти, доки у суб\'єктів господарювання не вкоріниться поняття культури сплати податків. Втім, контроль буде потрібен і тоді, оскільки людина, яка схильна не платити податки, не буде цього робити без відповідного контролю. Податкова міліція у тому чи іншому вигляді є практично в усіх розвинених країнах.

Так, нашу податкову міліцію потрібно реформувати, але обійтися без неї не можна. До слова, про реформи. Методи нашої роботи вже суттєво змінилися. Податкова міліція практично припинила відпрацювання малого і навіть середнього бізнесу, зосередивши зусилля на викритті великих схем ухилення від оподаткування. Викриття злочину сьогодні не є досягненням. Важливо відстежити увесь ланцюг виведення коштів у тіньовий обіг, викрити всі задіяні у схемі суб\'єкти господарювання, в тому числі з ознаками фіктивності, вийшовши врешті на замовника схеми. Кінцевим і головним результатом роботи має стати відшкодування завданих державі злочинною діяльністю збитків та спрямування цих коштів до бюджету. Все решта - спосіб досягнення мети. У законодавстві з початку 2011 року з\'явилася норма - у разі повного відшкодування завданих державі збитків включно зі штрафними санкціями особа повністю звільняється від кримінальної відповідальності. Зараз принаймні по двох справах підійшли до того, що за результатами розслідування очікуємо відшкодування по 3-3,5 млн. гривень. Підприємства готові заплатити, щоб їхні посадовці були звільнені від кримінальної відповідальності. І ми йдемо на це, більше того, боремося за це, бо реально розуміємо: державі потрібні кошти, а не переповнені тюрми.

- Андрію Володимировичу, з приходом на посаду керівника податкової служби області чи змінилися підходи до роботи очолюваного Вами підрозділу?

- Так. Зараз зосереджуємо увагу на аналітичній роботі. У регіонах вона слабше розвинена, у Києві становить 70-80% від загальної роботи. Використовуючи документи, бази даних, можна отримувати всю необхідну для аналізу інформацію, не виїжджаючи на підприємство, - безконтактно. І якщо для Києва це звичайна практика, то у Вінниці такий метод саме впроваджуємо. Це суттєво впливає на підвищення рівня якості роботи.


Переглядів: 11715
Поширень: 0