З ініціативи Вінницької облради 20 травня у м. Вінниці відбулась Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід».

На Вінниччині відбулась Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід»

У конференції взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин, голова ради Національного банку України Петро Порошенко, Радник Президента України Марина Ставнійчук, ряд депутатів ВР, посли європейських країн, представники Європарламенту, офіційні делегації з Польщі, Румунії, Франції, Великобританії, керівництво області та міста.

Мета конференції - науково-практичне обґрунтування концепції реформування місцевого самоврядування в Україні, визначення шляхів його прискорення, посилення зв’язків з органами та посадовими особами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади.

Основні напрями роботи конференції: політико-правові та організаційні аспекти реформування місцевого самоврядування в Україні; міжнародний досвід здійснення реформування місцевого самоврядування; реформа місцевого самоврядування як шлях до самодостатності територіальних громад.

Співорганізатори конференції: Вінницька облдержадміністрація та міська рада, Національна академія державного управління при Президентові України, Всеукраїнська асоціація районних та обласних рад, Міжнародна громадська організація «Україна-Польща-Німеччина».

З вітальним словом до учасників конференції звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан. У своєму виступі він зазначив, що проведення такого рівня міжнародної науково-практичної конференції, - велика честь і велика відповідальність для нашої області.
Іван Мовчан Для нас, зазначив Іван Мовчан, дуже важливий досвід європейських демократій, де система самоврядування удосконалювалась віками. Завдяки подібним форумам, де відбувається фаховий обмін думками, ми маємо змогу використати кращі надбання теоретиків та практиків державного управління та уникнути помилок і невдач, з якими стикалися наші колеги в інших державах зазначив І. Мовчан.

Іван Мовчан окреслив декілька стратегічних напрямів, над якими сьогодні працює обласна влада. Це - модернізація тваринницької галузі, а саме промислового виробництва молока, розвиток овочівництва та будівництво сучасних складів для зберігання продукції, модернізація цукрових заводів; розвиток галузі виробництва будівельних матеріалів.

Зокрема, проектується перший високотехнологічний цукровий завод - проектною потужністю 12 тис. тонн щодобової переробки цукрової сировини в селищі Шпиків Тульчинського району та ведуться переговори із інвесторами, щодо наступної черги аналогічного об’єкту в селі Корделівка Калинівського району.

Вартість інвестиційних проектів 500 млн. євро., внаслідок їх реалізації буде створено додатково 1100 нових робочих місць.

Протягом цього року також розпочато будівництво 7 сучасних великотоварних тваринницьких комплексів, що в перспективі дозволить підвищити якість молока до європейських стандартів.

Також розглядається можливість будівництва високотехнологічного цементного заводу з використанням нового методу випалювання вапна, завдяки чому буде досягнуто зменшення вартості цементу в 2 рази. Тим самим, можливе здешевлення монтажно-будівельні роботи в регіоні на 15 – 20 %.

Чимало інвестиційних проектів знаходяться в стадії реалізації .

Так, у 2015 році буде завершено будівництво виробничого комплексу по вирощуванню та переробці птиці ВАТ «Миронівський хлібопродукт», який стане однією з найбільших птахофабрик в Європі. Вартість проекту становить 1,5 млрд. дол. США.

Серйозні інвестиції в сумі 800 млн. грн. вкладаються в розширення потужностей Вінницької кондитерської фабрики. В результаті буде створено 2500 робочих місць.

Перший заступник голови облдержадміністрації відзначити, що Вінниччина – це регіон, відкритий для співробітництва і партнерства в усіх сферах суспільного життя. Область зацікавлена в налагодженні довгострокових відносин як з регіонами України, так і інших держав.

Іван Мовчан висловив сподівання, що робота форуму буде ефективною та плідною. А напрацювання конференції допоможуть реалізувати основну ідею реформування місцевого самоврядування – більшість питань життєзабезпечення вирішувати на місцевому рівні і мати для цього необхідні фінансові можливості.

Іван Мовчан, Сергій Татусяк, Володимир Литвин

Керівник парламенту, Володимир Литвин, наголосив, що саме через органи місцевого самоврядування реалізуються державна влада і державна політика, а тому держава повинна «фінансувати місцеве самоврядування як саму себе». Всі територіальні колективи, на його думку, повинні мати можливість брати участь в управлінні державними справами, впливати на вирішення питань, які їх стосуються.

В.Литвин вкотре наголосив, що життя громад - це перш за все вирішення питань охорони здоров´я, організація освітньої сфери, реформування якої не повинно обмежуватися лише оптимізацією сітки шкіл чи кількістю шкільних автобусів.

Підсумовуючи, Голова Верховної Ради зазначив, що побудована в Україні модель місцевого публічного управління не відзначається ефективністю. «Необхідно визнати, що у незалежній Україні питання побудови публічної влади на місцях стало одним з найскладніших напрямків здійснення демократичних перетворень», - сказав він. Разом з тим, переконаний В.Литвин, з урахуванням кращого міжнародного досвіду та національних традицій Україна знайде відповіді на виклики сучасності для вдосконалення складного механізму місцевої влади.

Виступаючи на міжнародній конференції В.Литвин повідомив, що нині діяльність органів місцевого самоврядування регулюють 207 законів.

Водночас він пошкодував, що в парламенті досі не запропоновано на розгляд єдиного цілісного законопроекту, який би регулював і визначав відносини у цій сфері. При цьому звернув увагу на те, що ряд прийнятих останнім часом законів «розмивають» повноваження місцевих влад, зазначивши, що це призводить до нівелювання ролі самоврядування. Причиною тому керівник парламенту назвав «політичні війни» в Україні, недосконалість виборчої системи, невиконання ряду положень Європейської хартії про місцеве самоврядування.

В.Литвин вважає, що реформування інституту місцевого самоврядування має бути прямо пов´язане із реформуванням системи адміністративно-територіального устрою, організації місцевої виконавчої влади. «Повинно бути якісне концептуальне бачення реформ та політична воля на їх здійснення», - сказав він, додавши, що воля може бути, але потрібні підтримка реформ на місцях і розуміння їх людьми.


Переглядів: 6184
Поширень: 0