Участь у зібранні, яке вже назвали неординарною подією не тільки для регіону, а й для країни в цілому, взяли високоповажні гості: Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, радник Президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, голова Ради Національного банку України Петро Порошенко та 12 народних депутатів України. Область представляли: голова обласної Ради Сергій Татусяк, 1-й заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан, Вінницький міський голова Володимир Гройман. Серед учасників також були: голови обласних рад, керівники вищих навчальних та наукових закладів, представники громадських організацій, депутати Вінницької обласної Ради, голови районних рад, окремі сільські, селищні, міські голови області, начальники обласних управлінь та відомств.

Підсумки міжнародного форуму у Вінниці: децентралізація державної влади та формування дієвого місцевого самоврядування

Іноземне представництво було заявлене делегаціями з 4-х воєводств Республіки Польщі в складі 60 осіб та офіційні делегації з Голландії, Росії, Німеччини.

Відкрив зібрання голова Вінницької обласної Ради Сергій Татусяк. Він подякував гостям, які відгукнулися на його запрошення і прибули для участі у конференції. Також очільник ради зазначив, що потреба у проведенні міжнародної конференції на тему реформування місцевого самоврядування викликана вимогою часу і суспільно-політичних реалій.

– Альтернативи реформуванню місцевого самоврядування в Україні, передачі йому більших повноважень із адекватними ресурсами – немає. Україна повинна бути державою самоврядних громад! – наголосив С.Татусяк.

Голова нагадав присутнім, що Вінницька обласна рада 28 січня цього року прийняла рішення «Про Концепцію реформування місцевого самоврядування», яка вже пройшла громадські та експертні обговорення.

– Цим документом ми на рівні держави заявили – і сьогодні я ще раз це підтверджую від імені представників самоврядних органів влади області – Вінниччина готова стати пілотним регіоном у запровадженні реформи регіональної влади! – заявив Сергій Пилипович.

Із головними доповідями на конференції виступили Володимир Литвин і Марина Ставнійчук. Промови високопосадовців містили ґрунтовні наукові положення: аналіз проблем сучасного українського самоврядування, шляхи їх подолання та прогнози щодо подальшого розвитку цієї гілки влади в країні.

Зокрема, голова Верховної Ради закликав здійснити аналіз кількісного і якісного складу місцевих рад, які сформувалися після виборів 2010 року. Спікер парламенту вважає, що ця робота має передувати реформі регіональної влади в Україні. Крім того, Володимир Михайлович вважає, що реформа місцевого самоврядування має відбуватися в унісон з перетвореннями в інших галузях:

– Реформа місцевого самоврядування має відбуватися прямопропорційно з адміністративно-територіальною реформою, реформою виконавчої влади, податковою та земельною реформами, – зауважив В.Литвин.

Наостанок очільник парламенту запропонував у ході конференції вийти на пріоритети, виокремити тільки головні питання, а відтак доносити їх суспільству і реалізовувати через нормативні акти, сконцентрувавши для цього кадри і кошти.

Підсумки міжнародного форуму у Вінниці: децентралізація державної влади та формування дієвого місцевого самоврядування

Наша землячка Марина Ставнійчук зачитала вітальну телеграму Президента України Віктора Януковича, в якій глава держави висловив підтримку ініціативам учасників конференції та реформі місцевого самоврядування в цілому.

Радник Президента відзначила, що Вінницька область якісно відрізняється від решти регіонів активною позицією щодо прискорення реформи регіональної влади.

– Ідеологія публічної адміністрації наразі не сприйнята в Україні, але це не стосується Вінниці (мені приємно про це говорити). У питаннях місцевого самоврядування Вінниччина дає приклад усім, – зауважила Марина Ставнійчук.

Вона додала, що вважає концепцію реформування місцевого самоврядування, яка на сьогодні колегіально напрацьована представниками самоврядування країни, «серйозним заділом для початку серйозної роботи з реформування місцевого самоврядування».

– Пропонує вже сьогодні почати діалог, спільно напрацювати і подати Президенту пропозиції. Я сьогодні тут, щоб почути вас і донести вашу позицію главі держави, – наголосила Марина Іванівна.

Петро Порошенко, благодійний фонд якого виступив генеральним спонсором конференції, зауважив, що за перерозподіл влади на користь територіальної громади треба боротися.

– Хочу вірити, що наша конференція – форма демократичної, толерантної, але боротьби за регіональну владу, – сказав Петро Порошенко.

Народний депутат Григорій Калетнік висловив думку, яка стала важливим меседжем для учасників конференції. Нардеп наголосив, що у парламенті є достатньо народних депутатів, які відстоюють інтереси місцевого самоврядування і готові це робити надалі. Думку колеги підтримала Леся Оробець та інші народні депутати, які брали участь у конференції. Вони заявили, що готові ініціювати розгляд концепції реформування місцевого самоврядування у Верховній Раді.

Підсумки міжнародного форуму у Вінниці: децентралізація державної влади та формування дієвого місцевого самоврядування

Не сходити з наміченого шляху вінничан, а у їхній особі і усіх українців, закликали іноземні спікери – директор Інституту громадського сектора та суспільної політики університету Лазарського Єжи Стемпень, заступник директора Великопольського центру освіти і курсів самоврядування Марек Бігосінські (Польща), член правління благодійного фонду «Дикі гуси» (Нідерланди) та інші експерти з питань місцевого самоврядування європейських держав.

Наостанок учасники конференції одностайно затвердили резолюцію, яка визначає головним завданням у країні «децентралізацію державної влади та формування по-справжньому ефективного, відповідального та дієвого місцевого самоврядування». Автори документа звертаються до Президента України Януковича В.Ф. та Голови Верховної Ради України Литвина В.М. з пропозицією підтримати висновки конференції щодо реформування місцевої самоврядності в державі.


Переглядів: 3896
Поширень: 0