У Вінницькій області хворих на холеру немаєВ літній період значно зростає ризик інфікування населення збудниками кишкових інфекцій. Нагадаємо, 29 травня в Маріуполі виявили трьох хворих холерою. Фахівці санепідемслужби виявили холерний вібріон О1, біовар Ель-Тор і серовар Огава. На сьогодні там виявлено 15 хворих. У зв’язку з реєстрацією випадків холери в Донецькій області, існує можливість завезення на територію нашої області збудника даної хвороби.

Саме ця тема була обговорена в ході спільного засідання протиепідемічної та протиепізоотичної комісій облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Василя Чернія.

Холера - кишкова антропонозна інфекція, що викликається бактеріями виду «холерний вібріон». При несприятливих умовах холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії, тобто охоплює багато країн, а з часом може досягати світового розповсюдження. В Україні в минулому році було виявлено 4 випадки вібріоносійства холери в АР Крим, Запоріжській і Одеській областях. На Вінниччині, з 1994 року збудник холери не виділявся ні від людей, ні з об’єктів довкілля.

З питань профілактики, упередження виникнення збудників холери та гострих кишкових інфекцій на Вінниччині та готовності відповідних служб регіону доповіли начальник управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації Лідія Діденко, головний державний санітарний лікар області Валентина Зайцева, заступник начальника головного управління ветеринарної медицини у Вінницькій області В.Павлущик.

Вцілому, як зазначили учасники засідання комісій - з початку 2011 року епідемічна ситуація в області із захворюваності гострими кишковими інфекціями є нестабільною. В порівнянні з 2010 роком рівень захворюваності на дані хвороби зріс на 21 %.

За словами Василя Чернія по результатам епідеміологічного розслідування випадків гострих кишкових інфекцій встановлено, що в 96 % фактором передачі збудників даних захворювань були харчові продукти. В 49 % випадків – це продукти домашнього походження, 30 % - придбані на ринках, 16 % - в магазинах. Всього з початку 2011 року знято з реалізації 23 т. недоброякісних продуктів харчування. Триває вирішення ряду проблем пов’язаних із покращенням забезпечення населення доброякісною питною водою.

Підсумовуючи озвучене та з метою запобігання епідемічних ускладнень серед населення, недопущення завезення та поширення на території області холери та інших небезпечних інфекційних хвороб Державні надзвичайні протиепідемічна та протиепізоотична комісії вирішили доручити головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного підпорядкування заслухати на засіданнях відповідних комісій стан здійснення санітарно-гігієнічних та профілактичних заходів по недопущенню ускладнення епідемічної ситуації з інфекційних захворювань.

Також необхідно вжити відповідних заходів щодо забезпечення населення безперебійною подачею води в достатній кількості та гарантованої якості. Приділити більше уваги чистоті зон рекреації та пляжів у купальний сезон. Заради упередження проблемних ситуацій виділити додаткові кошти для проведення поточних чи капітальних ремонтів інфекційних відділень, придбання відповідного обладнання, сольових розчинів, антибіотиків, деззасобів. Всім головним державним санітарним лікарям та інспекторам ветеринарної медицини районів доручили проводити щотижневий оперативний аналіз захворюваності населення територій на гострі кишкові інфекції та забезпечувати державний нагляд за дотриманням вимог чинного законодавства на продовольчих ринках області.

Окремо, Василь Черній виділив необхідність посилення державного санітарного нагляду за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог в обласному центрі – м. Вінниці та в м. Ладижині

«Необхідно створити виробничі лабораторії на водогонах по контролю якості питної води, яка подається населенню та посилити держсанепіднагляд за виробництвом і реалізацією харчової продукції високого ступеню ризику, зокрема риби та морепродуктів. Наше головне завдання – здоров’я людей», - зазначив Василь Черній.

Щодо профілактики появи збудників холери в регіоні заступник голови облдержадміністрації доручив провести відповідні навчання з питань профілактики холери, проводити постійний моніторинг за циркуляцією холерних вібріонів серед людей та об’єктів довкілля згідно вимог наказів МОЗ України та розповсюдити пам’ятки для населення з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та холери. Звернувся він і до засобів масової інформації для проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення з висвітлення об’єктивних матеріалів, щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції і холеру, заходів їх профілактики.


Переглядів: 3313
Поширень: 0