З грудня 2010 року харківське підприємство ТОВ «ЕнТехЕко» працює над розробкою та впровадженням автоматизованої системи управління житлово-комунальним господарством (АСУ ЖКГ) м. Вінниці, яке створить нові можливості в управлінні міським господарством та допоможе підвищити ефективність роботи вінницьких ЖЕКів. Враховуючи те, що процес створення такого потужного програмного продукту досить копіткий і тривалий, його впровадження у Вінниці заплановано на липень 2012 року.

На сьогоднішній день фахівці ТОВ «ЕнТехЕко» вже ознайомились із загальною ситуацією у місті та детально вивчили роботу усіх підприємств, які обслуговують житлово-комунальний сектор Вінниці. У своєму звіті вони відзначили, що у реалізації проекту досить важливу роль відіграють уже впроваджені програмні засоби: портал міської ради, геоінформаційна система, яка поступово вдосконалюється, система побудинкового обліку, програмне забезпечення єдиного розрахункового центру комунального підприємства «Обчислювальний центр ЖКГ», відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» тощо. Тому система управління підприємствами житлово-комунального господарства розробляється уже із врахуванням цього досвіду.

Новий програмний продукт дозволить створити єдине інформаційне поле діяльності для всіх підприємств та установ житлово-комунальної сфери. У ньому буде створено єдину базу даних, в якій поєднається інформація про усі існуючі у місті об\'єкти житлового фонду, їх стан тощо. Одночасно із цією базою зможуть працювати усі комунальні підприємства Вінниці, які надають послуги по утриманню і обслуговуванню житлового господарства («Вінницяміськтеплоенерго», «Вінницяводоканал», «Вінницяміськліфт» та інші). В свою чергу, це сприятиме більш ефективному і оперативному обміну інформацією між комунальними підприємствами та підрозділами Вінницької міської ради, які координують житлово-комунальне господарство.

АСУ ЖКГ також передбачає автоматизований процес планування робіт по житловим будинкам із створенням загальноміських звітів в он-лайн режимі. Це дозволить знизити трудомісткість по підготовці звітів, допоможе відслідковувати внесені зміни та доповнення до запланованих робіт за певний проміжок часу, а відтак, спростити процес планування тих чи інших робіт.

Крім того, можна буде відслідкувати терміни та обсяги фактично виконаних робіт по тому чи іншому будинку, чітко та ефективно здійснювати планування по кожному будинку та відповідно по кожному ЖЕКу.

Процес запровадження автоматизованої системи управління житлово-комунального господарства є досить дороговартісним та тривалим. Тим не менш, Вінниця стане першим містом, де буде впроваджено та апробовано таку спеціальну програму. Вінницький ЖЕК №12 стане першим житлово-експлуатаційним підприємством в Україні, з якого буде починатись запровадження проекту по інформатизації житлово-комунального господарства міста. Спеціалісти компанії ТОВ «ЕнТехЕко» запевняють, що впровадження АСУ ЖКГ допоможе збирати оперативну інформацію про об\'єкти житлового фонду; роботи, що виконуються, аварійні ситуації та витрати, пов\'язані із їх ліквідацією. Крім того, автоматизація ЖЕКів дозволить покращити управління процесами, скоротити час ліквідації аварійних ситуацій, збільшити продуктивність персоналу та обладнання, а в кінцевому результаті - значно підвищити якість обслуговування населення.

 


Переглядів: 8174
Поширень: 0