Потенційним партнерам представили можливості Вінниччини для успішного ведення бізнесу. Для цього підготували 33 вільні земельні ділянки та загальний портфель інвестиційних пропозицій на суму 57 млн. доларів США. Інвесторам пропонують вкладати кошти в інфраструктуру, туризм, ІТ- технології, а також розробляти родовища корисних копалин.

Форум «Вінниччина – бізнес в центрі України» зібрав понад 400 учасників. На запрошення облдержадміністрації приїхали іноземні делегації з Росії, Білорусі, Ізраїлю, Словаччини, Хорватії, Угорщини та Польщі. В останній момент від участі в форумі змушені були відмовитися китайці у зв’язку зі стихійним лихом в країні. Також в роботі форуму взяли участь інвестиційні компанії та фонди, банки; консалтингові та інші організації, що сприяють залученню інвестицій.

Микола ДжигаПрезентуючи потенціал Вінницької області, голова облдержадміністрації наголосив на перевагах для бізнесу в регіоні: «Наш регіон має всі передумови для цього: і вигідне географічне розміщення, і наявну інфраструктуру з потенціалом для її розбудови, і кваліфіковану робочу силу». Він додав, що влада постійно працює над тим, аби інвестору в області було комфортно. «Ми створюємо сприятливі умови для того, щоб в області впроваджувались заплановані інвестиційні проекти. Адже – це нові робочі місця, збільшення виробництва та покращення торговельного балансу».

Сьогодні, за словами Миколи Джиги, інвестора найбільше хочуть бачити в незайнятих сегментах ринку. Зокрема, є значні резерви мінерально-сировинної бази, які може використати будівельна промисловість. В області чи не найбільші в Україні запаси каоліну, вапняку та флюориту. До того ж попит за кордоном на цю продукцію є, зазначає губернатор: «Регіон багатий на неметалеві корисні копалини. В першу чергу це родовища каолінів, які є одними з найбільших і найкращих не тільки в Україні, а й у Європі. При цьому в області на сьогодні виробляється близько 70 тис. тонн каолінового концентрату, або близько 4% від потреб Західноєвропейського ринку».

Також в області наявне широке поле діяльності на ринку інформаційних технологій. Швидкісний Інтернет-зв\'язок та розгалужена мережа ліній волоконно-оптичного зв\'язку дозволяє створювати у Вінниці дата-центри для розміщення інформаційних серверів. Поки що такі центри є лише в столиці та Одесі.

На новий етап розвитку сфери туризму і рекреації керівник області розраховує у зв’язку офіційним визнанням курортополісу Хмільник здравницею державного рівня. «З прийняттям цього закону, місто та район отримають не тільки приватні інвестиції а й значну фінансову підтримку з боку держави. Владою міста та району підготовлено 7 земельних ділянок розміром від 9 до 52 гектарів для реалізації інвестиційних проектів», - повідомив Микола Джига учасникам форуму.

Форум «Вінниччина – бізнес в центрі України»

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан проінформував про інвестиційну привабливість аграрного комплексу області. Відмітив, що особливістю Вінниччине є те, що вона є аграрною. Насамперед діяльність влади спрямована на розвиток тваринницької галузі, садівництва та городництва, а також актуальним є питання щодо створення сучасних молокоприймальних пунктів. Це сприятиме підвищення якості молока та молочних продуктів.

У свою чергу президент асоціації підприємств «Вінницятеплоенерго» Юрій Іванов представив галузі енергоефективності та енергозбереження як широке поле для інвестицій.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман поділився з присутніми інформацією про проекти, які вже реалізовані на території Вінниці, а також продемонстрував інвестиційні можливості міста.

Чимала увага під час Форуму була приділена комунальному підприємству «Аеропорт «Вінниця», інвестиційні можливості якого представляв директор ВОКП «Аеропорт Вінниця» Ярослав Мазурець.

Про розвиток туризму на Вінниччині, а також про багату історичну, культурну спадщину нашого краю учасників форуму ознайомила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова.

В рамках Форуму, були підписані офіційні угоди про співробітництво з Урядом області Бекеш Угорської Республіки, Урядом Свердловської області Російської Федерації, Протоколу зустрічі з Жупаном Осієчко-баранської Жупанії Республіки Хорватія.

Для довідки:
Загальний обсяг іноземних інвестицій, спрямованих в економіку області, станом на 01.01.2011 року становить 212,5 млн. дол. США.
Протягом 2010 році в підприємства регіону іноземні інвестори вклали 39,4 млн. доларів інвестицій.
Найбльш інвестиційно привабливими галузями промисловості є переробна – 88,6 млн. дол. та добувна – 23,5 млн. дол.
Найбльші суми інвестицій надійшли з таких країн як: Німеччина — 45,2 млн. дол. США, Польща — 30,9 млн. дол. США, Франція 30,2 млн. дол. США, Кіпр, Ліхтенштейн та Росія — 23,5, 14,3 та 13,4 млн. дол. США відповідно.


Переглядів: 6260
Поширень: 0