Цього року саме Вінниччина приймає освітню конференцію «Лімуд Україна». Захід проходить на базі готелю «Поділля» з 17 по 19 червня.

В 2011 році міжнародна конференція була присвячена 70-річчю початку ВВв та темі Голокосту. Із щемом в серці та сумом в очах євреї світу згадують це страшне явище, яке спіткало їх народ під час Другої світової війни. 6 млн. загиблих, з них 1,5 млн. в Україні та ще 800 тисяч у Білорусії – саме такою виглядає офіційна статистика тих страшних часів.

У Вінниці відбулася міжнародна єврейська конференція «Лімуд», присвячена 70-річчю початку ВВв та темі Голокосту

Тому питання про причини, наслідки та історію Голокосту цього разу стали основними в порядку денному конференції. Перед присутніми і ході лекцій та семінарів виступали відомі фахівці та дослідники тих страшних років, які представили учасникам для обговорення широке коло питань. Це і роль Другої світової війни у сімейній історії, причини тотального контролю нацистів над натовпом, майбутнє підтримки державою Ізраїль єврейських шкіл в діаспорі. Згадали учасники конференції і відомі історичні факти та події – процес Ейхмана, справжній зворотній пункт в осмисленні Голокосту, і пам’ятні дати Голокосту в країнах СРСР.

Одним із ключових заходів першого дня міжнародної конференції став «круглий стіл»: «Ізраїль-Україна: 20 років дипломатичних відносин». «Значення цих 20 років важко переоцінити – ми знайшли справжнього партнера у незалежній Україні», - зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман, яка взяла участь у засіданні «круглого столу». Крім особи посла у ролі модераторів заходу виступили Голова відділу МЗС Ізраіля «Євразія-1» (Росія, Україна, Білорусія) Яков Лівне та член Кнесету, голова комісії з освіти, культури і спорту Алекс Міллер.

Згодом ці ж високопосадовці взяли участь у прес-конференції організаторів заходу для представників мас-медіа та громадськості. Своє враження від Вінниччини та ставлення до події тих буремних років війни висловили ізраїльський генерал і політик, міністр в уряді Натаньяху Йосі Пелед, засновник і секретар проекту Лімуд СНД Хайм Чеслер, історики Голокосту Арон Вайс, Ілля Альтман та ін.

У Вінниці відбулася міжнародна єврейська конференція «Лімуд», присвячена 70-річчю початку ВВв та темі Голокосту

«Лімуд – це перший і єдиний освітньо-культурний захід, для всіх нас, який надає можливості активного і цікавого навчання, – зауважив секретар конференції «Лімуд-Україна» Йосіф Аксельруд. – Тут ви дізнаєтеся про все - від єврейської духовності, філософії, сучасної глобальної політики до секретів кухні і концепції виховання геніїв. Кожну годину на вибір учасників проводиться до 6 занять з різних тем». Це лекції, тренінги, мастер-класи, екскурсії тощо. Взагалі, як відмітили організатори, в конференції беруть участь майже 350 чоловік з багатьох країн світу. Вцілому за два дні заплановано провести 60 навчальних сесій.

Учасники прес-конференції відзначили, що даний захід виступає об’єднувальною ланкою у житті наших народів, поглибленні партнерства та взаєморозумінні між ними. А Хайм Чеслер та Йосі Пелед подякувала голові облдержадміністрації Миколі Джизі та міському голові Володимиру Гройсману за підтримку у проведені конференції «Лімуд». Звичайно, згадали і подвиг праведників. Дійсно чи можливо виховати праведника, ким він стане героєм чи жервою. Відповідь на це лежить у серці кожної людини. Саме так вважає Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман.

В рамках першого дня конференції делегація держави Ізраїль, учасники конференції та керівництво Вінницької області та міста Вінниці вшанували пам’ять 30 тисяч вінницьких євреїв, які загинули під час окупації. Церемонія пам’яті жертв нацизму ще раз підтвердила, що історія та минуле – це урок для майбутнього. Адже як кажуть равіни – «Майбутнє починається сьогодні».

«Те що ми тут – значна подія, , і в даному випадку вивчити цей урок історії, щоб більше ні один народ, ні одна нація не перенесли такого явища і такого болю – як Голокост» - зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман.

Учасники церемонії поклали квіти до меморіалу загиблим і запалили свічку пам’яті за жертвами нацизму.

За давньою єврейською традицією за душі, що полинули в інший світ, кладуть камінчик, а в пам\'ять про дітей – кладуть цукерку, м’яку іграшку, і кажуть слова «Ніколи більше…». Адже під час Голокосту гинули не лише старі та кволі, юнаки і дівчата, але, на жаль, і діти - майбутнє кожної нації.

Для довідки:
Перша Конференція «Лімуд» проведена невеликою групою у Ноттінгемі (Англія), в грудні 1978 р. Сорок людей зібралися разом, щоб поділитися знаннями між. З часом «Лімуд» став культовим явищем у Великобританії. Щорічні конференції «Лімуд» проходять в Нідерландах, Франції, Німеччині, Швейцарії, Південній Африці, Ізраїлі, США, Російській Федерації та Україні. В травні 2006 року був створений проект «Лімуд СНД». У минулому році конференції Лімуд відбулися в Трускавці, Москві, Ієрусалимі, Нью-Йорку,Одесі.


Переглядів: 7028
Поширень: 0