8 серпня Вінницький міський голова Володимир Гройсман відвідав Стадницький полігон складування твердих побутових відходів та село Стадницю, де відповідно до угоди між Вінницькою міською радою та Вінницькою районною державною адміністрацією завершено роботи по освітленню вулиць та пробурено першу розвідувальну свердловину для пошуку місця під буріння артезіанських свердловин, що вирішить проблему питної води для мешканців села.

Згідно зобов’язань, які взяла на себе Вінницька міська рада, на полігоні з 2006 року планово проводиться пересипання твердих побутових відходів грунтом. Тільки у 2008 році на Стадницьке сміттєзвалище вивезено більше 8 тис. кубометрів грунту.

На даний час у Стадниці вже встановлено 222 енергозберігаючих світильника мереж зовнішнього освітлення. На ці потреби з бюджету міста було виділено 190 тис. грн. До 1 вересня на території Стадницького дитячого садочку буде встановлено ігровий дитячий майданчик вартістю 30 тис. грн.


Проектування та будівництво системи водопостачання села Стадниця Вінницькою міською радою були замовлені ВАТ «Спеціалізована будівельна компанія «Водпроект»». Проектом передбачено у поточному році будівництво двох свердловин та вуличних водогонів (кошторис робіт - 600 тис. грн.). На сьогоднішній день пробурено розвідувальну свердловину та визначено, що основний водоносний горизонт знаходиться на глибині 60-65 м. Аналізи води, які робилися лабораторією вінницького Водоканалу (однією з найсучасніших лабораторій України, яка робить аналізи води за європейськими стандартами), показали, що якість її по усіх показниках відповідає вимогам держстандартів. Дебет пробної свердловини біля 10 м3/год., в той час як потреби села за розрахунками спеціалістів складають біля 7 м3/год. Це означає, що вже перша свердловина забезпечить потреби Стадниці, друга ж буде резервною - на випадок поламки насосу; її будівництво розпочнеться з наступного тижня.

«Всі домовленості, які є з РДА, ми виконаємо у ті строки та терміни, які були затверджені, - каже Володимир Гройсман, - я з самого початку чітко пояснив, що кошти в бюджет Стадниці перераховувати ми не будемо, а використаємо їх для того, щоб вирішити проблеми села, адже невідомо, куди саме могли б піти ці гроші. Ми - відповідальна влада, та відповідально ставимося до проблем людей, незалежно від того, де вони проживають - у Вінниці чи Стадниці. Ми не виключаємо можливість того, що саме цей факт – що Вінниця буде виконувати роботи, а не перераховувати кошти Стадниці, і спричинили липневі події. Адже 4 липня сесія Вінницької міської ради затвердила відповідну програму, а вже 6 липня - було заблоковано дорогу на Стадницький полігон».

Довідка: З 2006 року на Стадницькому сміттєзвалищі вперше були розпочаті роботи по технологічній пересипці тіла полігону ґрунтом. Так, у 2006 році було завезено 2690 м³ землі, у 2007 році завезено 7023 м³ грунту, за 7 місяців 2008 року - 8258 м³. Зараз на полігоні працює 7 одиниць техніки. Восени 2008 року парк техніки поповниться компактером (машина, призначена для ущільнення сміття). Завезення твердих побутових відходів на звалище проводиться відповідно до укладених із підприємствами договорів. Розроблено та впроваджено «Правила роботи автотранспорту на полігоні ТПВ». Аби сміття було завозити зручніше, поблизу полігону збудовано асфальтну під’їздну дорогу. На полігоні встановлено та впроваджено в експлуатацію обладнання по відкачці фільтрату. Зараз ведуться роботи по огородженню полігону та по дезінфекції технологічних майданчиків. Поблизу полігону почали викопувати траншеї, аби сміттєвози не могли скидати сміття у лісосмуги. Постійно ведуться роботи по профілактичній дератизації, дезинсекції та дезинфекції полігону, а прилеглі до нього території – регулярно прибирають.

У планах 2009 року будівництво у самій Стадниці мереж водопостачання, газифікація вул. Пушкіна, реконструкція греблі ставу Громадського. З середини липня до села раз на тиждень виїжджають лікарі з тяжилівської амбулаторії сімейного лікаря м. Вінниці. Усі бажаючі мешканці Стадниці можуть пройти безкоштовне обстеження стану свого здоров’я. Окрім того, триває програма оздоровлення дітей с. Стадниці.


Переглядів: 6871
Поширень: 0