Муніципальна страхова компанія розпочинає медичне страхування вінничанЇї працівники вже розпочали укладання договорів добровільного медичного страхування (ДМС) вінничан. Враховуючи те, що подібного досвіду в Україні немає, вінницькі «першопрохідці» розпочали свою роботу із медичного страхування організованих трудових колективів, паралельно надаючи й інші страхові послуги.

Основне завдання муніципальної страхової компанії полягатиме у підвищенні рівня та якості медичних послуг, що їх отримують вінничани, та наданні застрахованим особам дійсно безоплатної медичної допомоги.

Рішення про придбання діючої страхової компанії було прийнято у 2009 році. Депутати міської ради підтримали цю ініціативу і в бюджеті міста на 2010 рік були передбачені кошти на придбання акцій уже існуючої компанії (створення СК «з нуля» обійшлося б міській казні набагато дорожче). Наприкінці минулого року страхова компанія «Місто» стала власністю територіальної громади Вінниці.

«Торік нами було прийнято концепцію стратегії «Вінниця - 2020», одним з пріоритетів якої є питання охорони здоров\'я: як профілактика, так і побудова такої системи, яка б дала нам можливість максимально підвищити якість надання медичних послуг, - розповів 21 червня на прес-конференції міський голова Володимир Гройсман. - За попередні роки ми зробили ряд системних кроків, які дозволили нам дещо покращити ситуацію в окремих секторах охорони здоров\'я, але ми розуміємо, що треба йти далі. І питання полягає в тому, щоб створити вірні та фахові інструменти для покращення діяльності системи охорони здоров\'я Вінниці в цілому. Як один із інструментів ми розглядаємо саме створення муніципальної страхової компанії, яка повністю належить територіальній громаді і сьогодні вона вже починає працювати».

Муніципальна СК «Місто» особлива тим, що вона покликана працювати винятково на громаду обласного центру. Така унікальність надає можливість максимально адаптувати страхові програми під потреби територіальної громади, а самі страхові резерви, які забезпечують страхові виплати, формуються у Вінниці і працюють на економіку міста. «В Україні на сьогодні діє понад 450 страхових компаній. Безпосередньо у Вінниці працює більше ста їх представництв. Але саме така страхова компанія, як муніципальна СК «Місто», - єдина і цим вона унікальна, - зазначає голова правління муніципальної страхової компанії «Місто» Олексій Поплавський. - Це самостійна фінансова установа, яка працює і сплачує податки саме у Вінниці, максимально адаптує свої страхові програми під потреби вінницької територіальної громади та працює на економіку обласного центру».

Процедура медичного страхування на першому етапі передбачає страхування колективів підприємств, установ та організацій з перспективою поступового охоплення послугами добровільного медичного страхування всього працездатного населення міста. «Що може дати територіальній громаді Вінниці впровадження добровільного медичного страхування? Для населення - це в першу чергу підвищення якості медичних послуг та соціальних стандартів, а для системи охорони здоров\'я міста - це нове надійне джерело позабюджетного фінансування, - розповідає голова наглядової ради муніципальної страхової компанії «Місто» Дмитро Фостаковський. - Крім того, ця система дозволить контролювати якість надання медичних послуг людям». В подальшому передбачається введення пільгових соціальних програм ДМС для пенсіонерів та малозабезпечених категорій громадян.

Механізм обслуговування застрахованої особи полягає у тому, що першою людиною, до якої повинен звернутись хворий, є лікар-координатор, який буде закріплений за кожним колективом і номер телефону якого буде у кожного працівника тієї чи іншої установи. Самі ліки хворий за рецептом безкоштовно буде отримувати в аптечній мережі «Муніципальна аптека». Якщо з якихось причин того чи іншого препарату у «Муніципальній аптеці» немає, то забезпечення ним хворого буде здійснюватись на таких самих умовах у інших аптеках, з якими матиме відповідний договір страхова компанія.

У разі необхідності пройти обстеження у вузькопрофільного спеціаліста той-таки лікар-координатор у телефонному режимі домовлятиметься для свого пацієнта із довіреним лікарем, який працює у поліклініці чи діагностичному центрі, про день і час прийому необхідного спеціаліста.

У муніципальній страховій компанії існує також механізм обслуговування людей, які потребують оперативного втручання чи перебування на лікуванні у стаціонарі. Усі умови надання медичних послуг детально роз\'яснюються під час укладання договору страхування. За окремими програмами будуть страхуватись вагітні жінки.

За словами начальника управління охорони здоров\'я міської ради Людмили Грабович, у світі широко поширене медичне страхування як загальнообов\'язкове, так і добровільне. Добровільне медичне страхування, яке запроваджується у Вінниці, дозволить не лише підвищити якість надання послуг населенню, але й впливатиме на ефективність роботи міських закладів охорони здоров\'я. «Ми сподіваємось, що із впровадженням медичного страхування люди будуть більше зацікавлені у тому, щоб мати страховий поліс, який гарантуватиме їм якісне лікування. А кошти, які страхова компанія буде відраховувати на користь медичних установ, в якій лікуватимуться застраховані особи, підуть на розвиток цих закладів, а не йтимуть у різноманітні фонди, - підкреслила на прес-конференції Людмила Грабович. - Таким чином муніципальна страхова компанія буде виконувати потрійну функцію. З одного боку, вона слідкуватиме за якісним лікуванням пацієнта. З іншого - вона також захищатиме професійні дії лікаря (якщо у пацієнта будуть виникати якісь питання з приводу лікування або неякісних послуг, то працівники СК ретельно розглядатимуть цей випадок: чи відбувається лікування за протоколами і як встановлено діагноз). Окрім цього, і сама страхова компанія, слідкуючи за протоколами, за стандартами, за всіма вимогами, й сама буде убезпечена від необґрунтованих витрат, які часто-густо покладаються сьогодні на кишені пацієнтів».

У Вінниці СК «Місто» окрім основного напрямку роботи, медичного страхування, надаватиме й інші страхові послуги (страхування нерухомості, транспорту, від нещасних випадків, різних видів відповідальності, будівельно-монтажних ризиків та ін.). Компанія буде працювати в інтересах вінницької громади та брати участь у фінансуванні закладів охорони здоров\'я міста. За забезпеченням прозорості її діяльності слідкуватиме спеціально створена наглядова рада.


Переглядів: 9816
Поширень: 0