У першому півріччі поточного року, порівняно з аналогічним періодом минулого року ефективнішою стала представницька діяльність органів прокуратури області. Сума, на яку задоволені позови прокурорів зросла із 26,2 до 39,6 млн. грн. Добровільне відшкодування за закритими справами збільшилось із 3,8 до 6,9 млн. грн. Сума, на яку реально виконані судові рішення, збільшилась із 7,8 до 11 млн. грн., а рівень реального виконання зріс із 42,7 до 64,6 відсотка.

Дещо покращились результати роботи з нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті. При втручанні прокурорів у 2 рази більше притягнуто до відповідальності посадових осіб контролюючих органів (14 проти 7), а сума відшкодованих коштів збільшилась із 8 до 10,3 млн. грн., у тому числі до бюджету - із 27 до 189 тис. грн.

Активізовано нагляд за додержанням законів у бюджетній системі. Станом на червень за прокурорського втручання притягнуто до відповідальності майже на 40 відсотків більше посадових осіб (116 проти 83), а сума відшкодованих до бюджету коштів збільшилась із 2,7 до 3,7 млн. грн. або майже на 36 відсотків. До суду з обвинувальними висновками направлено 21 кримінальну справу про злочини у бюджетній системі.

Посилено кримінально-правове реагування на порушення законів у сфері земельних відносин. За матеріалами перевірок у процесі здійснення правозахисної функції прокурорами порушено майже на 67 відсотків більше кримінальних справ (15 проти 9), а до суду їх направлено майже у 3 рази більше (8 проти 3). Більше, ніж у 2 рази розглянуто приписів та подань (328 проти 151), а за результатами їх розгляду із 76 до 333, або у 4,4 рази зросло число притягнутих до відповідальності посадових осіб, у тому числі контролюючих органів - із 21 до 169 або у 8 разів.

Забезпечено відповідне реагування на порушення законодавства про оплату праці. Цьогоріч на усунення таких правопорушень органами прокуратури внесено 390 приписів та подань, 109 протестів, за результатами перевірок порушено 85 кримінальних справ. За прокурорського втручання виплачено більше 30 млн. грн. заробітної плати, притягнуто до відповідальності 304 посадові особи, з них 25 посадовців контролюючих органів.

Прокурор Вінницької області Олександр Мрихин на розширеній колегії акцентував увагу і на проблемних питаннях. Він націлив усіх присутніх на необхідність посилення ефективності прокурорського нагляду, насамперед на визначених пріоритетних напрямах. А це:

  • ефективна протидія корупції;
  • боротьба з правопорушеннями у сфері земельних правовідносин;
  • захист прав громадян на оплату праці, виплату пенсій і стипендій;
  • захист конституційних прав громадян при провадженні дізнання і досудового слідства;
  • захист інтересів держави у бюджетній сфері.


Переглядів: 2853
Поширень: 0