У відкритті Центру взяли участь Вінницький міський голова Володимир Гройсман, керівник проекту «Енергофективність у житловому секторі України» IFC Гжегож Гайда, керівник групи міжнародних фахівців Єжи Фішер, технічний радник міжнародної групи консультантів Норберт Пеерсторфер.

19 квітня цього року між Вінницькою міською радою та Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) було підписано угоду про співпрацю щодо сприяння розвитку ОСББ. Цією угодою передбачено створення Ресурсного центру для надання населенню широкого спектру послуг в напрямку розвитку ОСББ, над чим спільно з вінницькими фахівцями працюватимуть міжнародні експерти.

Основна ідея проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» полягає у тому, щоб стимулювати мешканців багатоповерхівок утеплювати будинки і таким чином зменшувати енерговитрати та економити на оплаті за теплопостачання. Основний акцент IFС робить на об\'єднання співвласників багатоквартирних будинків, які можуть ефективно і швидко приймати рішення та здійснювати реконструкцію своїх багатоповерхівок. Міжнародний досвід свідчить, що більшість успішних проектів з підвищення енергоефективності відбуваються саме в тих будинках, де власники уже об\'єднались в ОСББ.

«Найбільш ефективний та повноцінний підхід щодо енергоефективності полягає у впровадженні покращень саме на рівні будинків, - розповів на відкритті Ресурсного центру керівник групи міжнародних фахівців Єжи Фішер. - Цей процес розпочався ще у 90-х роках, проте в Україні із 90% приватизованих квартир на той час не було створено системи, в якій би люди могли б вирішувати свої проблеми не на рівні держави, не на рівні міста, а на рівні своїх будинків. На жаль, за останні 20 років в Україні створено лише до 10% ОСББ, що є нетиповим для Європи. Зокрема, у Польщі в 90-х роках на законодавчому рівні було створено систему, у відповідності до якої усі будинки, в яких було більше двох власників, створювали кондомініум. На той час при досить низькій кількості приватизованих квартир (у Польщі їх кількість тоді сягала до 25%) в усіх будинках кондомініуми створювалися з самого початку. І сьогодні, після впровадження цієї реформи, результати себе перевершили. Більше 80% будинків у Польщі мають свою ремонтну базу, капітальні ремонти проходять просто, немає проблем з фінансуванням. Справа в тому, що об\'єднання співвласників, як юридична особа, має право знайти зовнішні джерела фінансування і на капітальні ремонти, і для інвестицій, і для модернізації в тому числі енергозбереження».

Місто Вінниця вже тривалий час власними силами надає загальну інформаційну підтримку бажаючим створити ОСББ шляхом публікації посібників, довідників та надання індивідуальних консультацій мешканцям. На даний час у місті створено Асоціацію старших по будинках та Асоціацію власників житла, також у департаменті житлового господарства функціонує відділ розвитку ОСББ.

На відкритті Ресурсного центру по підтримці ОСББ Вінницький міський голова Володимир Гройсман зазначив, що сьогодні саме власник повинен бути максимально зацікавлений в якості надання послуг, в питаннях енергоефективності та енергозбереження та підвищення якості рівня життя. «Адже саме власник є тією людиною, яка кожного дня стикається з умовами свого життя, може бути замовником послуг і контролювати їх якість, - говорить Володимир Гройсман. - Сьогодні ми розпочинаємо роботу Ресурсного центру по підтримці ОСББ, в якому буде сконцентровано весь потенціал для розвитку об\'єднань співвласників, допомоги їм, в тому числі і в пошуку вірних фінансових інструментів для стимулювання впровадження заходів з енергозбереження. Я переконаний, що завдяки об\'єднанню зусиль органів центральної влади, муніципалітетів та безпосередніх власників житла можна привести житлово-комунальне господарство в нормальну життєздатну систему, яка повинна покращувати умови життя людей і бути сучасною у всіх розуміннях».

Ресурсний центр по підтримці ОСББ, який відкрився за адресою вул. Першотравнева, 78, розширить спектр послуг, що надаються громадянам нині. Міжнародні консультанти проводитимуть теоретичне та практичне навчання для працівників Центру, надаватимуть поради у сферах консультування з правових, організаційних, технічних, фінансових та комунікаційних питань щодо розвитку та підтримки ОСББ. Передача знань та досвіду міжнародних консультантів місцевим фахівцям дозволить Центру надавати повний спектр консультацій та послуг мешканцям у цих питаннях і після завершення дії проекту.

Керівник проекту «Енергофективність у житловому секторі України» IFC Гжегож Гайда переконаний, що співпраця міжнародних та українських консультантів спільно із місцевою владою під час реалізації проекту стане додатковим імпульсом для подальшого якісного розвитку житлово-комунального сектору у Вінниці. «Коли я побачив команду, яка працює над розвитком ОСББ у Вінниці, я абсолютно переконався в тому, що вони досягнуть великого успіху, - говорить пан Гайда. - Я бачу готовність до роботи, і впевнений, що через деякий час, коли ми будемо спостерігати за результатами роботи Центру, у ньому буде велика кількість людей, які прийдуть за порадами та консультаціями, і усі вони будуть повноцінними власниками».

Фахівці також допомагатимуть проводити енергетичний аудит багатоквартирних будинків та здійснювати їх співвласникам ефективний фінансовий менеджмент, зокрема, надаватимуть допомогу з підготовки річного бюджету ОСББ та обрахунку різних категорій витрат об\'єднань співвласників. Окрім цього, консультанти допомагатимуть представникам ОСББ розробляти бізнес-проекти, які стануть складовою частиною заявки на отримання позик у комерційних банках для фінансування капітальних ремонтів/модернізації будинків. Центр надаватиме також інформацію про передові практики із залучення фінансування на проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.

Завдяки співпраці з проектом IFC «Енергоефективність у житловому секторі України», першим таким проектом в Україні, Вінниця отримає підтримку існуючих та допомогу при створенні нових ОСББ. Серед очікуваних результатів проекту також заплановано вихід на реальні інвестиційні проекти для об\'єднань співвласників (до 20-ти) для їх подальшої реалізації у 2012-2013 роках.

Технічний радник міжнародної групи консультантів Норберт Пеерсторфер розповів про ряд заходів, які дозволять ОСББ економити до 50% на енергоресурсах. «Зокрема, це утеплення стін будівель, утеплення перекриття верхніх поверхів, утеплення перекриття підвального поверху, заміна вікон, покращення системи опалення в будинку, енергоефективне освітлення та система обліку енергії для того, щоб самі мешканці будинків самостійно могли б контролювати власні витрати на різні види енергії, - говорить Норберт Пеерсторфер. - Може виникнути питання, для чого власники будинків повинні інвестувати такі етапи. По-перше, значно зменшиться споживання енергії, відповідно, зменшаться і витрати на утримання помешкань. По-друге, підвищиться гарантія надання таких послуг. І насамкінець, такі заходи автоматично дозволять збільшити вартість самого помешкання».

Для довідки:

IFC
Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC), член Групи Світового Банку, створює можливості для подолання бідності та поліпшення умов життя людей. Ця організація сприяє сталому економічному зростанню країн, що розвиваються, підтримуючи розвиток приватного сектору, мобілізуючи приватний капітал, а також надаючи компаніям та урядам консультативні послуги і послуги з управління ризиками. Сума нових інвестиційних проектів IFC за 2010 фінансовий рік виріс до рекордних $18 мільярдів. Аби допомогти Україні реалізувати весь потенціал у сфері енергоефективності житлового сектору, IFC працюватиме з українськими фінансовими інститутами над розробкою і просуванням на ринку кредитних продуктів для фінансування заходів з підвищення енергоефективності, націлених на ОСББ та компанії з управління житловим будинком, що будуть використані на енергоефективну модернізацію та ремонт багатоквартирних будинків, а також з українськими законодавцями для покращення нормативно-правової бази у цій сфері.

Додаткова інформація: www.ifc.org.

Програма співробітництва Швейцарської Конфедерації з Україною

У 1997 році Швейцарська Конфедерація та Україна підписали двосторонню угоду про технічну співпрацю, у рамках якої в Києві для координації програм співпраці було відкрито Швейцарське бюро співробітництва. Підтримка Україні з боку Швейцарії зосереджена у сферах економічного розвитку, сталого управління енергоресурсами, репродуктивного здоров\'я, реформування системи юстиції та децентралізації. Щорічний бюджет програми співробітництва Швейцарії з Україною перевищує 10 млн. швейцарських франків. Більш детальна інформація - на вебсайті http://www.swiss-cooperation.admin.ch/ukraine/


Переглядів: 6071
Поширень: 0