У Польщі пройшла міжнародна конференція за участю вінничанУ рамках проекту «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів» з 4 по 8 липня до м. Кельце, столиці Свентокшиського воєводства, на запрошення польської організації «Товариство Інтерграція Європа-Схід», завітала вінницька делегація у складі 12 осіб. Вінниччину презентували представники неурядових організацій: Вінницького регіонального центру інформації „Креатив”, Благодійного фонду „Подільська громада”, Єврейського народного аматорського театру «Макор», Вінницької іудейської релігійної громади, Вінницького краєзнавчого музею, Вінницького обласного архіву, викладач та студенти педагогічного та технічного універститетів.

На міжнародній конференції «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів», яка була присвячена європейському партнерству та обговоренню питань спільної історії поляків, українців та євреїв, польські та українські науковці ділилися своїми знаннями та дослідженнями. Представники українських та польських неурядових організацій також представили свою діяльність, яка спрямована на промоцію європейського партнерства.

Звісно, у Польщі на українців чекала не лише конференція, я й численні зустрічі з представниками влади, візити в різні установи, подорожі до визначних місць Свентокшиського воєводства.

Українська делегація відвідала мерію міста Кельце. Там на вінничан чекала цікава презентація міста, адже Кельце - це чудове місто, яке розташоване біля підніжжя Свентокшиських гір і пишається багатими історичними традиціями та пам\'ятками. Вінничани також мали зустріч у департаменті культури і туризму Маршалківської Управи Свентокшиського воєводства, де їм було презентовано різні форми туристичної промоції воєводства. Начальник департаменту пані Ева Капель Сньовска розповіла про економічний розвиток, стан освіти, бізнес та підприємництво, промисловість, туризм та інші сфери життя свого краю. І звісно після такої захоплюючої розповіді, та й ще підкріпленої відеопрезенатацією, захотілося побачити все на власні очі. Тому далі вражати українців продовжили у воєводській публічній бібліотеці. Численні зали та відділення, світла та доброзичлива атмосфера, висока якість надання послуг не могли не сподобатися вінничанам. Тому, зробивши чимало фото на згадку, усі відправилися далі…

У Польщі пройшла міжнародна конференція за участю вінничан

…А далі була історія, адже учасники відправилися до гміни Хенціни, де мали змогу відвідати експозиції місцевого музею, а також піднялися до Хенцівської фортеці, де послухали захоплюючу історію екскурсовода та помилувалися надзвичайними краєвидами, що відкрилися на самій вершині замку.

Ще одні незабутні враження у вінничан залишилися після відвідування гміни Маслов. Там українська делегація мала змогу познайомитися з народною творчістю Польщі. Адже зустріч місцевої влади та українців відбувалася на території культурного центру «Szklany Dom», де можна було відвідати фотовиставку та експозицію сучасного мистецтва. Ну а в нещодавно збудованій садибі польського письменника та драматурга Стефана Жеромського на українську делегацію чекав музичний сюрприз – народний ансамбль, який подарував багато позитивних емоцій, познайомив з національними піснями та елементами танцю. З гарним піднятим настроєм, великою кількістю сувенірів та чудовим враженням від почутого та побаченого вінничани відправилися до містечка Бодзентин, що має багату і довгу історію. Учасники також відвідали єврейське кладовище та дізналися про життя євреїв.

І хоч вільного часу було не так багато, як цього, можливо, хотілося учасникам, кожен ще міг відповідно до власних вподобань чи то просто прогулятися по мальовничому місту Кельце, чи відвідати неповторні католицькі храми, музеї, виставки та інші цікаві місця. Адже Кельце – це серце найстарішого гірського масиву Європи і подивитися там дійсно є на що. В останній день делегація проїздом відвідала незабутній Краків.

Сповнені позитивними враженнями та емоціями, численною кількістю сувенірів та фотографій на згадку делегація відправилася додому на Україну до рідної Вінниці. Адже тепер готуватися потрібно до приїзду польської делегації у вересні та листопаді. В рамках проекту передбачено ще проведення міжнародної конференції на тематику європейського партнерства та створення міжнародного центру діалогу і демократії ім. проф. Броніслава Геремка у Вінниці.

Проект «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів» фінансується Міністреством закордонних справ Республіки Польща та впроваджується польською організацією „Товариство Інтеграція Європа-Схід”.


 


Переглядів: 4842
Поширень: 0