Наприкінці червня члени Ради підприємців при міському голові виступили з ініціативою активізувати роботу суб\'єктами господарської діяльності, які займаються реалізацією підакцизних видів товарів, щодо недопущення продажу алкогольних напоїв та цигарок неповнолітнім. Цей крок став наслідком звернення дитячих омбудсменів до вінницьких підприємців, які спільно з однолітками провели декілька рейдів по торгових точках обласного центру і в деяких з них змогли безперешкодно придбати тютюн та алкоголь. 21 липня у мерії суб\'єкти малого і середнього бізнесу та Вінницький міський голова Володимир Гройсман підписали Меморандум щодо запобігання випадкам продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім.

Згідно цього документу, наймані працівники, які продають у закладах торгівлі, розважальних закладах та закладах громадського харчування підакцизні товари (крім безалкогольного пива) особам, що не досягнули 18-ти років, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. А для того, аби суб\'єкти господарювання змогли простежити, чи здійснюють їхні продавці продаж тютюну та алкоголю дітям, у торгових точках запропоновано встановити відеонагляд. Таким чином, до продавців, які порушують законодавство, будуть застосовані штрафні санкції та навіть звільнення.

У тих магазинах та закладах громадського харчування, які підтримали підписання Меморандуму, будуть розміщені спеціальні інформаційні таблички із написом «Продаж алкогольних та тютюнових виробів особам, що не досягли 18-ти років, забороняється» та інша соціальна реклама.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що проблема доступу дітей до шкідливих для здоров\'я речей є дуже актуальною. «На сьогоднішній день існує багато дискусій з приводу того, що власник не винен. Але, на мою думку, якщо кожен власник візьме під чіткий контроль свій бізнес, він зможе навести порядок, - говорить Володимир Гройсман. - Підписання Меморандуму свідчить про те, що підприємці готові наводити порядок, а міська влада зі свого боку буде надавати їм підтримку, а також проводити відповідні заходи у навчальних закладах, клубах за місцем проживання тощо. Я вважаю, що ми зобов\'язані зробити все від нас залежне, аби діти не вживали алкоголь та тютюн. І ми не можемо бути байдужими до цього, адже мова йде про здоров\'я дітей».

 


Переглядів: 3936
Поширень: 0