Зі здивуванням прочитав у місцевих засобах масової інформації, що одна з комісій нашої міської ради вирішила, що Вінниця занадто маленьке місто, що б кожного року на День народження міста казати слова вдячності хоча б одному вінничанину. Майже півмільйонна громада виявляється недостойною і неспроможною до виділення “безмежних реальних щедрот” у вигляді безкоштовного проїзду у муніципальному транспорті. Це при тому, що більше ста тисяч вінничан є пільговиками і так їздять безкоштовно. Тому роблю висновок, що не плачевне фінансове становище міського бюджету є причиною такого ноу хау.

Що ж тоді? Боюсь, що справжньою причиною є звичайна невдячність та неповага до чужих зусиль та праці.

Є така притча про скло. Коли ти дивишся через нього у вікні, то бачиш інших людей. Але коли до цього скла добавити зовсім небагато срібла, то воно стане дзеркалом і в ньому ти зможеш побачити лише себе.

 Тому спішу повідомити членам тієї комісії, що наше прекрасне місто таке прекрасне не лише тому, що в ньому є такі бережливі депутати. А тому, що на благословенній землі Вінниці постійно народжуються та живуть цікаві непересічні особистості. Люди різного віку та статі, які своїм талантом та невтомною працею роблять сьогоденну Вінницю достойною всіх тих рейтингів та захоплених відгуків, які створили нашому місту репутацію одного із лідерів руху до європейських стандартів життя.

Не всі ці люди є вашим електоратом. Бо той, хто сам думає і працює має право бути вільним у своєму виборі та уподобаннях. Має право висловлювати і свою думку, якою б вона не була зручною, чи навпаки до дій влади. Вони можуть собі дозволити не подобатись всім. У них на це не має часу. Вони працюють, а не займаються самопіаром. Їм це не потрібно — вони не збираються в депутати.

Хто вони? Я готовий назвати деяких з них у цьому зверненні.

Рая Панасюк. Маленький вінницький ельф, який своєю наполегливістю, ініціативами, умінню спілкуватися та знаходити однодумців зробила наше місто одним з найзручніших в державі для наших земляків та гостей міста, які мають за різних обставин певні обмежені можливості.

Валентина Цимбал. Один із засновників, керівників та працівників «Вінницького обласного благодійного фонду захисту тварин «Планета». Це її зусиллями вінничани не взяли і не візьмуть на себе гріх та ганьбу вбивства істот, яким життя не давали.

Анатолій Секретарьов. Викладач, публіцист, математик, історик, поет, бард...

Володимир Гройсман. Не потрібно робити круглих очей і говорити, що він сам відмовився від цієї честі у минулому. Він відмовився саме тому, що процедура висування та затвердження на звання почесного громадянина міста Вінниці давно уже застаріла і породжує багато непотрібного галасу навкруги. Уже давно мало б спасти на думку те, що не потрібно з цієї процедури влаштовувати перегони на кращих з найкращих. Давно уже потрібно було б присвоювати це звання не по одному на рік, а тим хто цього заслужив. Двом так двом, буде три достойних людини - значить потрібно віддати шану трьом.

Ви боїтеся таким чином девальвувати значення цієї нагороди? На жаль, деякі рішення у минулому саме вашої комісії зробили набагато більше до того.

Не потрібно влаштовувати змагання між живими та мертвими. Нехай пам'ять про мертвих живе у міських топонімах. А шана віддається тим, хто того заслуговує за життя. Бо ще один “привілей” для почесного вінничанина бути похованим за рахунок міста, то дуже сумнівне заохочення.

На превеликий жаль, я як громадянин і вінничанин маю констатувати, що депутатська комісія, про рішення якої зараз веду мову, не змогла впоратись з завданням, яке громада делегувала її членам. Вони просто відсторонилися і таким чином спробували уникнути всю вагу відповідальності, яку накладає на них не лише звання і права депутата, а і їх обв'язок. Тому вважаю, що депутатський корпус Вінницької міськради має прийняти колегіальне рішення про розпуск складу цієї комісії і вибрати новий склад, який більш відповідально поставиться до свої обов'язків.  Також потрібно внести зміни в положення, яке писалося ще за часів Хрущова.

Вінниця — не маленьке місто. Вінниця — це люди, чесні, порядні, талановиті, працьовиті та ВДЯЧНІ.

Олександр Шемет, вінничанин.



Переглядів: 7076
Поширень: 0