Американська біотехнологічна компанія почала приймати замовлення на пристрої, які протягом лише одного дня можуть відносно недорого повністю розшифрувати генетичний код людини.

Вчені говорять, що цим значно полегшується лікування та попередження багатьох хвороб.

Сучасний пристрій на основі технології напівпровідникового чипу, приблизно такого ж, як у цифровому фотоапараті, може прочитати усі 3 мільярди "літер" генетичного коду людини за лічені години.

Він розкаже, чи матінка-природа запрограмувала у людини схильність до лисіння, чи повноти, чи щось серйозніше, наприклад, схильність до хвороби Альцгаймера чи раку.

Поки що компанія-виробник, Life Technologies, говорить, що пристрій використовується у наукових, а не у лікувальних цілях.

Зазначимо, розшифрування геному, яке раніше могло тривати тижнями, тепер займає один день і коштує близько тисячі доларів. Досі це було вдесятеро довше і дорожче.

Експерти говорять, що незабаром дешевші версії дешифрувального просторою скоро з\'являться у лікарнях і вивчення геному буде таким же звичним явищем, як ультразвукове дослідження чи кардіограма.

Але така доступність ключової інформації про здоров\'я людини та її генетичні схильності має і зворотній бік, говорить директор центру біоетики Університету в Пенсильванії Артур Каплан.

На думку експерта, перш ніж такі пристрої з\'являться у загальному доступі, потрібно змінити законодавство про приватну інформацію.

Але винахідники з Life Technologies говорять, що декодер має багато застосувань, і більшість з них не викликають етичних проблем.
 


Переглядів: 4199
Поширень: 0